29 Nisan 2009 Çarşamba

BABYSHOWER PARTİ HAZIRLIĞI





Bebeğinizin doğumu yaklaştıkça hem sizin hem de yakın çevrenizin heyecanı ve telaşı artmaya başlar. 5’inci ayınızdan sonra iyice belirginleşen karnınızla birlikte, tüm ailenizin ilgi odağı olursunuz. İşte bu sürecinizi biraz olsun eğlenceli kılmak ve bir nevi bebeğinize “Hoş geldin.” demek için aile bireyleri veya yakın çevreniz, sizin için sürpriz bir parti olan Baby Shower’i düzenler.

Baby Shower, henüz Türkiye’de yeni yeni bilinmeye ve uygulanmaya başlansa da Amerika ve Avrupa’da son derece yaygın bir partidir. Baby Shower’in tanımı ve amacı; hamileliğin 7’inci ayından itibaren yapılan, anne adayına moral vermek için düzenlenen sürpriz bir organizasyon olmasıdır. Genelde “anne adayının” en yakın arkadaşı veya aile bireylerinden biri partinin organizatörlüğünü üstlenir. Bu partinin en önemli iki özelliği, mutlaka ki sürpriz bir parti olması ve doğacak bebeğin ihtiyaçlarına yönelik hediyeler alınmasıdır. Parti, genel olarak kadın kadına yapılsa da, grubun özelliğine göre kadın-erkek katılımcıların da olduğu organizasyonlar da düzenlenebilir. Baby Shower’inize gelen misafirler, bebeğe hediyeler getirir ve bu sürpriz parti sırasında onları size verirler.

Yani şu bir gerçektir ki, doğumunuz sonrası gireceğiniz fiziksel ve ruhsal değişimlerinizi yaşamadan önce, sizin için yapılacak olan bu partide çok eğlenebilirsiniz. Hem biraz olsun rahatlar hem de doğumunuz öncesi bebeğiniz içinizdeyken son kez sevdiğiniz tüm arkadaşlarınız ile rahat rahat ve uzun uzun sohbet edip, dedikodu yapma fırsatı yakalamış olursunuz. Ayrıca alacağınız güzel hediyeler de işin en keyifli yanlarından biridir...

Baby Shower partisi, katılacak konuk sayısı uygunsa evde veya uygun gördüğünüz yerde gerçekleştirilebilir. Ev için yiyecek ve içecekler hazırlanarak, evdeki masa, sehpa, uygun alanlar istenen süslerle ya da seçilen temaya göre süslenerek hazırlanabilir. Baby Shower, eğer ki ev dışı bir mekanda gerçekleşecekse, genellikle davet masaları, ailenin veya anne adayının yakın bir arkadaşının seçtiği konsepte göre dekore edilir.
Bol bol eğlenin!






--------------------------------------------------------------------------------

Eğer ki partinizi kendiniz organize ediyorsanız…

• Baby Shower gününüzü belirleyin, takviminizde işaretleyin.

• Minimum 5, maksimum 20 kişilik bir davetli listesi hazırlayın. Birlikte olmaktan en keyif duyduğunuz arkadaşlarınızı, yakın akrabalarınızı ve anneanne&babaanne adaylarını davet edin.

• Kırtasiyeye gidin ve çok sevimli davet kartlarından satın alın veya renkli karton benzeri materyalleri kullanarak becerinizi gösterin. Herkesi davet ederken, bebeğinizin cinsiyetine göre mavi veya pembe giyinmelerini istediğinizi hatırlatmayı unutmayın. Lütfen bu işi özellikle telefon veya e-posta yolu ile yapmayın.

• İkram listenizi çıkarın, tatlıları, tuzluları, içecekleri günün anlamına göre hazırlayın. Masa süslemesine, peçetelere, servislere ve benzeri detaylara özen gösterin. Renk ve konsepte dikkat edin. Bu arada her şeyi hazır almak zorunda olmadığınızı hatırlatmak isteriz. Pastaneden alacağınız rengarenk şekerleri, yuvarlak şekilde kestiğiniz renkli tüllerin içine koyarak kurdele ile bağlayabilir ve kendi şeker keselerinizi yapabilirsiniz.




Günü ölümsüzleştirin

• Bir anı defteri hazırlayın ve gelen tüm konuklarınıza bebeğiniz doğmadan önce ona minik mektuplar ve notlarını yazmalarını isteyin.

• Fotoğraf makinenizin pillerini şarj etmeyi unutmayın. Bol bol fotoğraf çekin.

• Video kameranızı hazırlamayı unutmayın. Özellikle hediyelerinizi açarken video kameranıza her şeyi kaydedin ve hediyeyi getiren kişiyi de mutlaka konuşturun.

• Eşinizi evden göndermeyi ve güzelce giyinip, süslenip, hazırlanmayı da ihmal etmeyin.

HAMİLELİKTE CİNSEL YAŞAM


Hamilelikte Cinsel Yaşam

Hem duygusal faktörler, hem de hormonal değişikliklerin cinsel güdüleriniz üzerinde önemli etkileri vardır. Yeni hamile kalmış birçok kadın bu yeni duygular sayesinde kendilerini her zamankinden daha seksi bulurlar. Ayrıca birçok çift için hamile kalma korkusu olmaması bu dönemi çok daha özel hale getirir.
Öte yandan, sekse karşı isteksizlik de hamilelikte rastlanan bir durumdur. Birçok anne-baba adayı, seksin fetusa zarar vereceğinden korkar. Ancak doktorunuz tıbbi açıdan bir komplikasyon görmediği sürece bu tür korkular yersizdir.
Doğum yaklaştıkça, ağırlığınız arttığından rahatsızlık duymanız gayet doğaldır. Seks belki de aklınızdaki en son şey olacaktır. " Bilmeniz gereken en önemli şeylerden birisi
eşinizle seks yapmadan da bir ilişkinizi canlı tutabileceğinizdir. Seks olmadan da kocanızla fiziksel ve duygusal bağlarınızı devam ettirecek kadar yakın olabilirsiniz.
Dokunuşu size farklı gelebilir. Hormonal değişimler nedeniyle göğüslerinizde oluşan şişkinlik duyarlılığınızı arttırabilir-bu sizi tahrik edebilir veya itebilir. Ancak bu tamamen doğal ve geçici bir durumdur. İlk üç aydan sonra göğüslerdeki hassasiyet azalır. Bununla beraber orgazm olma potansiyeliniz artar. Doktorlar, hamilelik döneminde genital bölgedeki kan akışının hızlandığını bunun da orgazmı arttırdığını söylüyor.
Bebeğinize zarar vereceğinizi düşünmemelisiniz. Birçok çift bebek doğana kadar veya anneler kendilerini rahatsız hissedene kadar cinsel ilişki kurabilirler. Bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. A.B.D'de Illinois Üniversitesinde 400 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, düşünülenin aksine hamileliğin sonunda yapılan seks hamileliği tehlikeye sokmuyor.
Seks istemeyebilirsiniz. Duygusal olarak kendinizi hazır hissedinceye kadar seks istemeyebilirsiniz. Hiçbir doktor bu duygusal durumu ne zaman aşacağınıza dair size bir tarih veremez. Ancak burada unutulmaması gereken başka etkili faktörler de vardır. Tekrar adet görmeye başlayana kadar hormonlarınız normale dönmeyecektir. Bu süre ise doğumdan 4 ila 8 hafta sonrası arasında olur; hatta emziriyorsanız bu süre daha da uzar. Ve unutmayın ki size muhtaç o küçük varlığın sabah akşam ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak sizi yoracağından, seksi düşünmeye vaktiniz pek kalmayabilir. Üstelik düzensiz uyku cinsel arzunun baş düşmanı sayılır. Bu durumu eşinizle paylaşın ve bunun geçici bir dönem olduğunu anlamasını sağlayın.
Diğer taraftan, bu dönemde seksten çok kocanızın dokunuşuna ihtiyacınız olacaktır.
Sekse artık yeni bir açıdan bakacaksınız. Bebeğinizin doğumundan aylar sonra bile seks hayatınızda bazı şeyler tam olarak yoluna girmemiş olabilir. Bir çok çift, sekse vakit kalmadığından ve anne-baba rolünün onları çok yorduğundan yakınır. Ancak unutmayın ki bir çift olarak birlikte geçireceğiniz zaman da çok önemlidir, buna öncelik tanımalısınız. Özellikle hemen başka çocuk istemeyen çiftler, tekrar hamilelik yaşanabilir korkusuyla seksten soğuyabilirler.
Olaya başka açıdan bakarsanız, eşiniz ve siz yeni bir yaşam oluşturdunuz ve bu yeni yaşam sizi birbirinize daha da kenetleyecek, bu da orta vadede ilişkinize katkıda bulunacaktır.



HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİNİN YASAKA ODUĞU DURUMLAR

- DÜŞÜK TEHDİDİ
- Sebebi belli olmayan vaginal kanama
- Gebelik kesesinin erken açılması ve suyun gelemesi durumda,
- Plesenta plevra
- Erken doğum tehdidi
- Eşinin cinsel yoola bulaşan bir hastalık taşıması,
- Anne adyının HPV taşıyıcı olması durmunda
- Tekil gebelikte son1 ay,çoğul gebelikte son 3 ay

DİKKAT!!!!!!!!!!!

*Yasak olduğun zamanlarda cinsel ilişki olmamalıdır.
*Cinsel ilişki olduğu zaman kanama olursa mutlaka doktorunuza bildirin.
*Kimyasal kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır.
*esanslı prezervatifler kullanılmamalıdır. İçerdiği kimyasallardan dolayı.
*Spermin içinde bulunan prostaglandinden dolayı ya prezervatif ya da geri çekme metodu kullanılmalıdır. Prostaglandinin içeriği rahim ağzını uyaracak bu da rahim kasılamalarına neden olacaktır.
*önerilen pozisyonlarda cinsel ilişki olmalıdır.

Doğum Yaptıktan Sonra Neler Olacak?


Doğum Yaptıktan Sonra Neler Olacak?

Doğumdan sonra annede bazı değişiklikler olacaktır ve doğum sonrası dönem her zaman rahat geçmeyebilir.
• İlk iki ile altı hafta süresince adet kanaması gibi, yoğun ve kırmızı renkli kanama olabilir.
Ne yapmalı?
Hijyenik kadın bağı kullanılabilir, ancak bu bezlerin en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bu kanamanın rengi pembeden kahverengiye dönüşerek birkaç hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır. Kanama fazlalaşır, ateş çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa doktora danışılmalıdır. Emziren annelerde kanama daha kısasürebilir.
• Tuvalet konusunda da sorun yaşanabilir. İlk günlerde idrara çıkarken zorlanılması normaldir ve kabızlık görülebilir.
Ne yapmalı ?
Doğumdan sonra mümkün olduğu kadar çabuk ayağa kalkıp yürümeye çalışmak bağırsak hareketlerini de hızlandıracaktır. Annenin bol su içip yediklerine de dikkat etmesi faydalı olacaktır. Annenin tuvaletini yaparken dikişlerinin açılma olasılığı düşüktür ancak hiçbir zaman tuvalette ıkınıp kendisini fazla zorlamamalıdır çünkü hemoroid oluşabilir.
• Doğum sırasında doktor kesi yaptıysa dikişler ilk günlerde ağrı yapabilir. Otururken ve yürürken kesi yerinde rahatsızlık hissedilebilir. Genellikle en geç bir hafta içinde dikişler kendiliğinden düşer ve kesi yeri iyileşir.
Ne yapmalı?
Doğumdan hemen sonra pelvis kaslarını çalıştıracak hareketleri yapmak ve dikiş alanına buz torbası koymak faydalı olabilir. Ayrıca bu bölge hep temiz ve kuru tutulmalı, temizlik önden arkaya doğru yapılmalı ve tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Doktor temizlik için bir solüsyon önerdiyse kullanılabilir. Dikişlerde kızarıklık, ağrı ve 38 C ve üzerinde ateş olursa doktorla görüşülmelidir.
Doğumdan sonra anne kendisini iyi hissettiği an banyo yapabilir. Banyonun ilk günler ayakta duş şeklinde yapılması önerilmektedir. Sezaryan ile doğum yapıldıysa dikişler alındıktan sonra ayakta duş alınabilir.
• Uzun süren hamilelik döneminden sonra vücudun eski haline dönmesi altı aydan önce mümkün olmaz.
Ne yapmalı?
Altıncı haftada doktor kontrolüne gitmek çok önemlidir çünkü bu haftadan itibaren vücut yavaş yavaş eski haline dönmeye başlamıştır, rahim gebelik öncesi büyüklüğüne döner. Doktor bu kontrolde vajinal muayene yapacak, dikişlerin durumuna bakarak rahimi muayene edecektir. Bu kontrole gidildiğinde doktora hangi doğum kontrol yönteminin seçileceği konusunda danışılabilir.
• Adet görmeye başlamak ise bebeğin nasıl beslendiğine bağlıdır. Bebek emziriliyorsa adet meme verme sayısının iyice azalmasına dek gecikebilir. Bebeğe mama veriliyorsa 4-6 hafta arasında ilk adet görülebilir.
• Doğumdan sonraki üç ay boyunca, bazen daha da uzun bir süre saçlar dökülür. Çünkü hamilelik boyunca hormonlar nedeniyle normalde dökülmesi gereken saçları dökülmemiştir. Bu yüzden şimdi anneye daha çok saçı dökülüyor gibi gelmesi normaldir.
• Doğumdan sonra bebek emzirirken oruç tutmak sağlıklı değildir çünkü gün boyunca yeterli besin ve sıvıyı vücut alamamaktadır. Doğumdan sonra 1 ay kadar demir haplarına devam edilmelidir. Bu sayede gebelik süresince ve doğumda kan kaybedildiği için azalan demir depoları desteklenmiş olur.
• Doğum sonrasında kanama bittikten sonra cinsel ilişki kurulabilir. Kanama varken ilişkiye girmek istenirse eş kondom kullanmalıdır. Haznede kuruluk hissedilirse nemlendirmek için gliserin kullanılabilir. Doğumdan sonra cinsel istekte artma ya da azalma olması normaldir. Hormonal dengenin değişmesi, yaşanılan ortamın değişmesi gibi nedenler bu artma ya da azalmadan sorumlu olabilirler. Önemli olan iki tarafın da birlikte karar vermesi, birbirine anlayış ve uyum göstermesidir. Tabii bu aşamada kadının isteyip istemediği ve durumunun nasıl olduğu en önemli konudur.
Belki de yukarıda belirtilen, annenin vücudundaki normale dönüş sürecinde yaşadıklarından daha önemlisi, annenin, bir başka deyişle “lohusa” nın kendini nasıl hissettiğidir.
Vücuttaki hormonal değişiklikler annenin ruh halini etkiler. Anne zaman zaman kendisini kötü hissedebilir, bir sebep yokken ağlayabilir, alıngan veya sinirli olabilir. Annenin çevresindekilerin hepsi bebeğe ilgi göstermektedir halbuki anneyi evde bekleyen bir çok yükümlülükler, belki başka çocuklar vardır. Hayat artık eskisinden çok farklı olacaktır. Anne kendisini şişman ve çirkin buluyor olabilir. Bütün bunlar sıkıntıyı arttırabilir. İşte burada babalar anneye destek vererek sıkıntılarını azaltabilir. Daha önce doğum yapmış arkadaşlarla da konuşulabilir. Bunlar çoğu yeni anne tarafından hissedilir ve normaldir. Hormonal değişikliklerin yol açtığı bu durumu değiştirmek elde değildir. Eğer bu sıkıntılar altı ay boyunca devam ediyorsa bir uzmana baş vurmak gerekebilir.
Anne ilk zamanlarda bebeği bir yabancı gibi görüp hayal ettiğinin bu olup olmadığı konusunda kendisini sorgulayabilir. Belki de onu yeteri kadar sevemediğini düşünüp suçluluk da duyabilir. Kendisine ve bebeğine birbirlerine alışmaları için zaman tanımaları gerekecektir.
Annenin bebeğin bakımıyla ilgili bilgileri arttıkça, onunla daha çok vakit geçirdikçe, onun ne istediğini daha iyi anlayabilir, tedirginlik azalır.
Bebekle geçirilen zamanın etkili olması için dinlenmiş olmak gerekir. İşte onun için o uyuduğu zamanlarda anne de onunla beraber uyuyarak ya da en azından dinlenerek güç toplayabilir. Ev işleri bir süre bekleyebilir. Ev işlerinde, diğer çocukların bakımında ve misafir geldiğinde babalardan veya ailedeki akrabalardan yardım istenebilir.

Babalar

Doğumun yaklaştığını ya da başladığını gösteren belirtilerle birlikte anne adayında bir enerji artışı olacaktır. Baba adayı eşinin bu enerjisini ev temizliği gibi şeylerle tüketmesini önlemeli, bu enerjisini doğuma saklamasını sağlayabilmelidir. Sancıları başladığında eşini sakinleştirmeli, saat tutarak sancıların kaç dakikada bir geldiğine bakmalıdır.
Birlikte nefes alma alıştırmaları yapabilir, eşinin beline masaj yapabilir.
Eşinin doğum yapmasını beklerken baba adayının da en az eşi kadar heyecanlı olacağı bilinmektedir. Eşine veya bebeğe bir zarar gelecek mi diye düşünüp korkabilir, hiçbir şey yapamadığı için çaresizlik yaşayabilir. Bu duygularla başa çıkabilmek için bir yakınıyla konuşabilir, onunla duygularını paylaşabilir. Yürümek de baba adayını rahatlatacaktır. Baba bebeği ilk kez gördüğünde cinsiyeti beklediğinden farklı olduğu ya da küçük ve çirkin göründüğü için hayal kırıklığı yaşıyor olabilir. Bebek beklentilerden farklıysa kendisine ve ona biraz zaman tanımalıdır. Bebek başka bebeklerle karşılaştırılmamalı ve olumsuz yorumlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Bu gibi yorumlarda özellikle anne kendisini suçlu hissedebilir ve suçluluk hissedebilir. Bu gibi olumsuz duygular sonucunda da annenin sütü kesilebilir. Anneyi suçlayıcı söz ve davranışlardan kaçınmak yerinde olacaktır.
ÖNEMLİ!
Henüz ülkemizde pek yaygın olmamakla beraber baba adayları eşleriyle doğumhaneye girebilir ve bebeklerinin doğumuna tanık olabilir. Önceden doktorla konuşup doğuma girmek istediğini belirtebilir