18 Kasım 2013 Pazartesi

ANNE SÜTÜ BİR MUCİZEDİR....




 Bebeğinizin beden ve ruh sağlığı için en önemli besin anne sütüdür.emzirmek, anne ve bebek arasında güçlü bir bağ kuraraken bebeğin duygusal gereksinimleini karşılar.
Dünta Sağlık Örgütü ( WHO)
, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile vbeslenmesini, su dahil herjhangi bir gıda verilmemesini, 6. aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini öneriyor.

BAŞKA HİÇBİR BESİN ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE SAĞLADIĞI YARARLARI SAĞLAYAMAZ!!

*Anne sütü doğrudan ısıda ve bebeğin gereksinimine her zaman karşılık verecek şekilde, daima hazırdır.
*bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan tüm besinleri içeriri.
*bebekler için sindirmi kolaydır.
*Bebeğin bağışıklşık sistemini geliştirir.
*En az 6 ay emzirilen bebeklerde allerjik hastalıklari orta kulak iltihapları, ishal,kusma, menenjit ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıklar daha az görülür.
*Anne sütü emmeyen bebeklerin yetişkin dönemlerinde sindirim ve kilo sorunları daha sık görülür.
* Bebeğin ağız, yüz kaslarının ve alt çenesinin gelişimine katkıda blunur.
*Emzirme pratik ve masrafsızdır. Harcama gerektirmez.

UNUTMAYIN!! BEBEĞİNİZİ EMZİRDİKÇE SÜTÜNÜZ ARTACAKTIR.

EMZİRME DOĞANIN ANNEYE ARMAĞINIDIR....

*Emzirmek, kanamaları ve kansızlığa bağlı görülebilecek halsizlik ve yorgunluğu azaltır.
*Emzirmek, anne rahminin normal boyutlara dönmesini hızlandırır.
*Anne , emzirme sırasında kalaori harcar ve böylece doğum sonrası fazla kilolardan kurtulkşması kolaylaşır.(Günde 500-1000kalori =2 saat yürüme)
*Emziren annelred yumurtalık ve mem kanseri daha nadir gtörülür.
*Emzirmek, annenin kemik yapısını sağlamlaiştırır, ileri ki yaşlarda görülen kemik erimesi ve kırık riski azaltır

BEBEKTE MEME ŞAŞKILIĞI

Biberonla beslenen bebekler daha sonra anne memesini almakta zorlanabilirler. Biberondan sonra anne memesine geçen bebek meme başını biberon gibi emmeye çalışır, meme başını çekmeyi öğrenemez.


Bebek doğru ememediğinde;

*Meme ucu derisi hassaslaşır ve anne ağrı hisseder.
*Bebek, sütün biriktiği laktiferöz sinuslere basınç yapamayacağı için süt boşaltımı yetersiz olur.
*Meme başına oksitosin ve prolaktin reflekslerinin yeterli çalışması için yeterli uyaran olmaz. Bebek sinirlenir ve emmeyi red eder. Bu durumda anne sütünün yetmediğini düşünür

ANNE BEN BENEREDEN GELDİM? SEMİNERİ SONRASI!!!

Dün gece Hthayat ın çok güzel bir seminerine katıldım. ''Anne ben nereden geldim?'' Gerçekten şu sıralarda kafamda olan soruların cevaplarını alf-dığım güzel bir seminer olduç.
Geçen hafta içinde Altuğ , ''anne bebekler nasılş oluyor?''diye birden sorunca çok şaşırdım. ve kendimce birşeyler anlattım ve kopnuyu hızlıca kapadım. Biliyorum ki Altuğ döner dolaşır bir süre sonra bu konuya geri döner.




 Sevgili Iraz Toros'du. Altuğ 18 aylık civarında Iraz'ın oyun grubuna kısa bir süre devam etmiş, ardından ben bireysel bir görüşme yapmıştım. önerilerinin çok işime yaradığını söyleyebilirim. Bu seminerinde konuşmacısı olduğunu duyunca çok sevindim, açıkçası.

Iraz'ın tüm seminer boyunca söyledikleri cinsellik konusun anlatırken kendi doğrularınız, değer yargılarınız, tecrübelerinizin işin içinde olduğuydu.
Cinsellikle ilgili çocuğumuza bir şeyler anlatırken konuşmanın içeriğinde bol bol sevgiden bahsetmenin önemli olduğunun altını birçok kere çizdi. Bunu kısmen biliyor ve Altuğ ara ara minik meraklarını bu şekilde gidermeye çalışıyordum. Bugünkü seminerle yanlış yapmadığımı öğrenmiş olmak ,inanın beni çok memnun etti:))

Çocuğunuz 3-6 yaş arasındayken'' ben nereden geldim? bebek nasıl oluyor? 'gibi sorular sorduğunda kitaplardan, görsellerden yardım almanın daha kolay olacakmış.
Özellikle Bebek nasıl oluyor gibi bir soru sorduğunda çocuğunuz;
''Babanın tohumlarıyla annenin yumurtaları birleşir, bebek olur ve annenin karnında büyüyerek, doğum yoluyla dünyaya gelir!'' gibi bir anlatımın 3-6 yaş için yeterli olduğundan bahsetti .. Bu benim için gerçekten çok önemli bir bilgi oldu. Şu sıralar Altuğ'unun sorduğu bir soruydu. Artık ona ne diyeceğimi biliyorum ve bu da beni çok mutlu hissettiriyor:))

 
Özellikle cinsel istismar konusu hakkında Iraz'ın söylediği ''iyi dokunuş ve kötü dokunuş '' konusunu öğrenmiş olmak benim için çok önemli. Çocuklarımıza mutlaka iyi dokunuş ve kötü dokunuş ne olduğunu anlatmamız , çocuk cinsellikle ilgili değişik bir ifade de bulunduğunda aşırı tepki vermeden kendisini ifade etmesini desteklememizi söyledi. Eğer fark etmeden aşırı tepki verdiğimizde çocuk bu durumun sakıncalı bir durum olduğunu, yanlış yaptığını düşünüp, sorunu içinde saklayabilir ve ileride çözüm gerektiren bir durum olduğunda ise işi çok uzatabilirmiş. Onun için çocuklarınızda cinsel istismara işaret eden bir durum sezdiğinizde, çocuğu asla zorlamadan profesyonel bir destek almak gerekiyormuş. Bu konuda çocukların ASLA yalan söylemeyeceğini ifade etti. Bu da çok önemli bir bilgi!!!
Önemli bir konu!Hepimizin sanırım biraz da tabularımızla çerçevelediğimiz bir konu hakkında bu kadar detaylı konuşulan bir seminer için önce HTHayat'a sonra da engin bilgileriyle bize yardımcı olan Iraz 'a çok teşekkürler..

Yılbaşı hediyelerinizi Unicef’ten alın !!


 
Çocukların mutluluğuna ortak olun
 
UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) yılbaşı heyecanını yardıma muhtaç çocuklar için desteğe dönüştürecek kampanyalar düzenliyor. Ölümcül hastalıklardan koruyan aşı, tedavi edici süt, sıtmayı önleyici cibinlik ve çadır gibi birçok alternatifin yer aldığı www.hayatverenhediyeler.org adresinden hediye alarak bu yılbaşı ihtiyaç sahibi çocuklara yardım edebilir, onları sevindirebilirsiniz.
 
 
Dünya genelinde çocuk haklarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesi için çalışmalar yürüten UNICEF, her yeni yıl öncesinde olduğu gibi bu yılbaşında da ihtiyaç sahibi ve yardıma muhtaç çocukları sevindirecek hediye kampanyaları düzenliyor. UNICEF aracılığıyla çocuklara en anlamlı yılbaşı hediyesini vermek için www.unicefturk.org ve www.hayatverenhediyeler.org adreslerinden seçim yapabilirsiniz.
 
‘Hayat Veren Hediyeler’ isimli sitedeki her hediye ihtiyaç sahibi çocukların hayatlarını iyileştiren veya hayat veren ürünlerden oluşuyor. Siteden hediye alan herkese, hediyenin açıklamasının yer aldığı bir kart gönderiliyor. Hediye olarak satın aldığınız her ürün, UNICEF’in hizmet verdiği 150’den fazla ülkede, en çok ihtiyaç duyulan yere ulaştırılıyor. Sitede ölümcül çocuk hastalıklarına karşı aşılardan, tedavi edici süte, çadırdan, sıtmayı önleyici özel cibinliklere kadar pek çok hediye alternatifi bulunuyor.
 
"Hayat Veren Hediyeler" gerçektirler, hayat kurtarırlar, yaşam değiştirirler. Bu hediyeler yıl boyu UNICEF tarafından dünyanın her tarafında çocuklara ve yaşadıkları toplumlara dağıtılır.
Sevdiklerinize hediyelerimizden birini aldığınızda sizin onlara özel mesajınızın ve aldığınız hediyenin bilgisinin yer aldığı bir e-kart gönderilir. 

Detaylı bilgi için: www.hayatverenhediyeler.org