Bebek Masajı

















Bebek masajı, bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı güçlendirecek ve daha çok yakınlaşmanızı sağlayacak güçlü bir iletişim yoludur. Bebeğinize sabırla, sevgiyle ve şefkatle dokunmanız, onun gelişimine büyük katkıda bulunur. Dokunarak veya konuşarak iletişim doğru kurulduğunda bebeğiniz sevildiğini, istendiğini, değer verildiğini anlar. Masaj, bebeğinizi sakinleştiren ve rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyen keyifli bir etkinliktir. Bilinçli bir şekilde rahatlamayı öğrenmesi, büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğinize yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olur. Bebeğinizin korunmaya, bakılmaya, sevilmeye ihtiyacı var. Yaşamın ilk dönemlerinde onun anladığı bir tek sevgi dili var: Dokunmak. Onu daha iyi tanımanız ve onunla sevgi dolu bir ilişki kurabilmeniz için bebek masajı harika bir fırsat…
MASAJIN BEBEKLER ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ
Masajın hasta bebeklerde olumlu etkileri konusundaki çalışmalar, 1960’lı yıllardan bu yana, erken doğmuş bebekler üzerinde yoğunlaşır. Erken doğmuş bebekler, kuvözde olduklarından, bedenlerine takılan tüpler ve borular yüzünden, kolayca kucaklanamayan bebeklerdir. Bu bebeklere duygusal, ruhsal gelişimleri için yeterince şans tanınmadığında, fiziksel gelişimlerinin de yavaş olduğu, bir tür stres içinde yaşadıkları bilinir. 1970’li yıllardan bu yana erken doğmuş bebekler üzerinde yapılan pek çok çalışma sonuçlarının ne derece olumlu olduğu sürekli tartışılır. Bu konuda yapılmış olan 19 klinik çalışmanın özet değerlendirmesi, deneklerden %72’sinin dokunma ve masaja çok olumlu yanıt verdiğini gösterir. 1982 yılında Dr. Tiffany Field ve arkadaşları tarafından 30 erken doğmuş bebekte yapılan bir çalışmada, tüple beslenmekte olmasına rağmen yalancı emzik verilen bebeklerin bile daha iyi geliştiği ve biberon ile beslenmeye daha erken başladıkları, daha çok kilo aldıkları, hastaneden daha erken taburcu edildikleri görülür. Bu sonuçtan yola çıkarak, dokunma ve masajın etkileri araştırılır, 20 erken doğmuş bebeğe 10 gün süreyle, günde 3 kez, 15 dakika masaj yapılır. Masaj yapılmayan 20 bebek kontrol grubu olarak izlenir. Çalışma sonunda: Masaj yapılan bebeklerin %47 daha fazla kilo aldıkları, Masaj grubunun daha uzun süreler uyanık kaldıkları ve daha atik oldukları, Gelişmelerinin daha hızlı ve dengeli olduğu, Masaj grubunun, kontrol grubuna göre 6 gün daha erken taburcu oldukları, 8-12 ay sonra yapılan gözlemlerde, hastaneden ayrılınca masaj yapılmamış olmasına karşılık, masaj grubunun hâlâ kontrol grubuna göre daha iyi gelişme gösterdiği görülür. 
MASAJ İÇİN UYGUN ORTAM OLUŞTURUN
Masaj yapılacak oda sessiz, cereyansız ve ılık olursa bebek rahat eder. Bebeklerin vücut ısıları yetişkinlere oranla daha çabuk düşer, bu nedenle oda sıcaklığını 20-26 derecede tutmaya çalışın. Rahat hareket edebileceğiniz, doğrudan güneş almayan bir yer seçin. Bebeğinize en güvenli masajı yerde yapabilirsiniz. Masaj süresince bebeğinizi asla yalnız bırakmayın ve varsa evcil hayvanları masaj yapılan odadan çıkarın. Bebeği üzerine havlu serilmiş alt değiştirme minderi gibi temiz, rahat bir yüzeye yatırın, rahat, huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın. Sakinleştirici bir müzik açın ve masaj boyunca rahatsız edilmeyeceğinizi garantiye alın. Masaj yaparken gerekli olan malzemeleri sizin kolay erişebileceğiniz ama bebeğinizin ulaşamayacağı bir yere koyun.
KENDİNİZİ VE BEBEĞİNİZİ MASAJA HAZIRLAYIN
Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız, özellikle banyo yaptırdıktan sonra. Bebeğin cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra, idrarını ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin. Masaj için uygun zaman beslenme saatinden 1-1,5 saat sonrasıdır. Yediklerini sindirmiş ve henüz yeniden acıkmamış olacaktır. Bebeğinizin cildi çok yumuşak ve hassastır, bu yüzden ellerinizin sert ve tırnaklarınızın uzun olmamasına dikkat edin. Masaja başlamadan önce ellerinizi yumuşak formüllü bir ürünle ve ılık suyla iyice yıkayın, böylece elleriniz ılık ve temiz olacaktır. Eğer bir cilt enfeksiyonunuz varsa, bebeğinize asla masaj yapmayın. Masaja başlamadan önce tüm takılarınızı ve saatinizi çıkartın. Masaj yaparken mümkün olduğunca rahat giysiler giyin. Son olarak, masaj süresince sakin ve rahat olun ve tüm dikkatinizi bebeğinize verin.
 MASAJA BAŞLAYIN 
Bebeklere masaj yapmanın ne özel bir tekniği ne de belli bir sırası vardır; esas sorun bunu onların küçücük bedenlerine uydurabilmektedir. Vücut çok küçük olduğundan, muhtemelen en çok sıvazlamaları kullanacaksınız. Üzerinde çalıştığınız bölge elleriniz için fazla küçükse, parmak uçlarınızla masaj yapın. Aşağıdaki sıraya sıkı sıkıya bağlı kalmanız gerekmez. Bebeğinizin hoşuna giden hareketleri hemen keşfedeceksiniz. Tüm hareketleriniz yavaş ve dengeli olsun, bırakın elleriniz sizi yönlendirsin. Yüz de dâhil olmak üzere tüm bölgelerde hafif bir bitkisel yağ kullanın, badem ve ay çiçek yağı kolayca bulunabilir ve bebekler için de uygundur. Bebek yağı da kullanabilirsiniz ancak bebek yağı mineral esaslı bir yağdır, deri tarafından kolayca emilmez.
Yüz Masajı
Alnını yanlara doğru sıvazlayın. Burundan başlayıp şakaklara kadar dışarı, yanlardan aşağı ve çeneye doğru bitirin. Kaşlardan başlayıp hafifçe gözaltlarına doğru devam edin, göz çevresinde daireler çizin, yumuşak bir şekilde şakaklara bastırın.
Karın Masajı
Uyluklardan başlayıp yukarı doğru devam edin, ellerinizi omuzlardan dışarı, kollardan ve sonra da gövdenin her iki yanından aşağı doğru kaydırın. İki elinizle aynı anda, sonra da sırayla, bir elinizi yukarı diğerini aşağı kaydırarak çalışın. Ellerinizi parmaklarınız birbirine ters yönde bakacak şekilde karnın her iki yanına ve çaprazlayarak öne ve arkaya doğru kaydırın. Karnı yanlamasına geçerken ellerinizi gevşetin. Göbek çevresini bir eliniz diğerini izleyecek şekilde daireler çizerek saat yönünde sıvazlayın. Kollarınız çaprazladığında bir elinizi diğer kolunuzun üzerinden aşırın. Bu, sancı ve karın ağrılarını gidermeye yardımcıdır. Kollar ve Bacaklar Bir kolu yukarı kaldırıp omuzdan ele kadar devam edin ve sonra kolu her yerinden hafif hafif sıkın. Elinin tersini sıvazlayın, sonra kıvrık parmakları açıp her parmağa hafifçe sıkarak döndürün. Bir bacağı yukarı kaldırıp sıvazlayarak her yerinden sıkın. Ayağı da sıvazlayıp her ayak parmağını sıkarak döndürün.
Sırt Masajı
Bebeği yüzükoyun yatırıp sırtını sıvazlayın. Ayaklardan başlayıp bacaklara, poposunun üstünden sırta, yukarı doğru devam edin. Ellerinizi omuzlar ve kollardan, sonra da hafifçe her iki yandan aşağı doğru kaydırın. Başparmaklarınızı omurganın her iki yanından yukarı kaydırın. Ellerinizi çaprazlayarak sırtta yanlamasına öne ve arkaya doğru hafifçe kaydırın. Kedi masajıyla bitirin. Bir eliniz diğerini izleyecek şekilde çok yumuşak ve dengeli biçimde sırttan aşağı doğru kaysın. Eliniz bacaklara ulaştığında kaldırıp boyuna geri getirin ve tekrarlayın.
Pasif Hareketler
Ayaklarını tutun, her iki bacağını da esnetin. Bebeğin ellerini tutup kollarını göğsü üzerinden çaprazlayın. Kollarını alıp yanlara doğru uzatın ve sonra hafifçe çekerek esnetin. Kollarını yukarıda tutun sonra bir kez daha çaprazlayın. Kollarını başına doğru kaldırın, bir kez daha hafifçe çekerek gerin.
Hangi Durumlarda Masaj Yapmamalısınız?
Bebeğinize yalnızca sağlıklı olduğu zamanlar masaj yapmanız çok önemlidir. Doğumdan sonraki 6-8 hafta içinde yapılması gereken genel kontrol yapılmamışsa, kemiklerinde herhangi bir kırık ya da eklemlerinde bir hareket sorunu varsa, son bir hafta içerisinde aşı olmuşsa ya da bir aşının yan etkilerinden tam olarak kurtulamamışsa, tedavi amacıyla ilaç içiyorsa, cildinde bir enfeksiyon, isilik, egzama ya da döküntü varsa, sizin bir cilt enfeksiyonunuz varsa bebeğinize asla masaj yapmayın. Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin. Bebek masajında kesinlikle uyulması gereken en önemli kural, bebek masaja olumlu karşılık vermiyor, huzursuzlanıyorsa kesinlikle masaja devam etmemektir. Bu katılımı ancak masaj sırasında bebeğe mümkün olduğu kadar çok sevgi ve şefkat göstererek sağlayabilirsiniz.
SEVGİ DOLU BİR DOKUNUŞ HER ŞEYE DEĞER!
Masaj her gün yapılması gereken sıradan bir aktivite değildir. Ancak sizin ve bebeğinizin tüm dikkatini gerektiren bir uygulamadır. Bunu da ancak sevgi göstererek, onu bol bol okşayıp öperek sağlayabilirsiniz. Her şeyin ötesinde masaj hem size, hem bebeğinize keyif vermeyi amaçlayan, neşeli ve aynı zamanda onun sağlığına katkısı olacak bir aktivitedir. Unutmayın siz bebeğinizin aynasısınız, sizden gördüğü davranışı aynı şekilde yansıtacaktır. Bu yüzden masaja başlamadan önce siz de rahat olmalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder