10 Ocak 2014 Cuma

EK GIDAYA GEÇTİĞİNİZDE;





*Mümkünse olduğunca bebeğinizle aynı şeyleri yemeye çalışın.
*Bebeğinize yeni yiyecekler keşfetmesi  ve o yiyecekle ne yapmak istediğine karar vermesi için zaman verin.
*Bebeğiniz yiyecekleri keşfederken onunla yiyecekler hakkında konuşun.
*İhtiyacı olduğundam fazlasını yeme eğilimninin önüne geçmek için ona yardım edin.
*Bebeğinizin becerilerini geliştirmesine yardım etmek için eline yiyecek almasına mümkün olduğunca izin verin.
*Obir şeyler keşfedince bebeğinizin mutluluğunu paylaşın fakat onu takdir etmenize veya güzel sözler söyleyerekl öğrenmesine gerek olmadığını unutmayın.

Gebelikte Günlük Beslenme Programı


Örnek beslenme programı şöyle olabilir
Kahvaltı
1 su bardağı süt (az şekerli, kalsiyumdan zenginleştirilmiş)
1 yumurta veya kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 dilim ekmek (50 gram)
1 yemek kaşığı kadar pekmez, bal veya reçel
1 adet meyve veya 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu (yaz ayları için domates olabilir)
1 bardak Ihlamur veya bitki çayı
Ara öğün
1 porsiyon meyve
Öğle
60-90 gram etli yemek (3 köfte veya etli sebze yemeği olabilir veya 1 tabak kuru baklagil
1 porsiyon pilav veya makarna (4 yemek kaşığı)
1 küçük kase yoğurt (125 ml)
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
Ara öğün
1 bardak süt veya sütlü kek veya muhallebi
1 porsiyon meyve
Akşam
1 kase çorba
60 gram et veya etli sebze yemeği
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
Yatarken
1 bardak süt şeklinde olabilir.
 İlk üç ayda bulantıları fazla olanlar için bu miktarlar çok azaltılır ama ara atıştırma şeklinde küçük beslenmeler yapılabilir.
Bulantıların olduğu dönem geçtikten sonra özellikle kabızlık ile mücadelede çok önemli olan su alımı önemlidir. Günde 1,5 – 2 liter su tüketilmelidir. Meyve suları değil!!!

BEBEĞİN BESLENMESİNİ ÖĞRENMEYE YARDIMCI OLMAK!!




Bebekler taklit ederek öğrenirler ve dahil olmayı çok severler. Bu nedenle mümkün olduğunca bebeğinizle yemeniz ve ona sa sizin yediğiniz şeylerden vermeniz önemlidir.

Aslında kendi tabağındaki sizin tabağınızdakiyle tamamen aynı olsa bile onun sizin tabağınızdakilerle ilgilendiğini görebilirsiniz.Bu muhtemelen bebeğinizin yediği şeyin güvenilir olduğunu içgüdüsel olarak kontrol etme yoludur. 

Onunla değişik yiyecekler hakkında konuşun, isimlerini söyleyin, renklerinden ve kıvamından bahsedin. Bu şekilde yeni kelimeler öğrenirken becerilerini de geliştirecektir.

Taklit ederek öğrenmede önce bebek sizi izler sonra yaptıklarınızı yapar. Bu sırada hatalar da yapar. Bu aşamada önemli olan bebeğinizin yemek yerken kendi yolunu kendisinin bulmasını sağlamak ve ona ihtiyacı olduğu kadar yardım etmektedir.Çok fazla yardım etmek ya da işine karışmak,eleştirmek, gülmek ve onunla çatışmak kafasını karıştıracak ve denemekten vazgeçmesine neden olacaktır. Diğer taraftan bir şeyi doğru yaptığında takdir edilmeye de ihtiyacı yoktur.Bebek düşürdüğü bir parça yiyeceği başarı olarak görmez.Bunların hepsi onun  için bir deneyin ilginç bölümleridir.
Bebeğinize yardım etmeye  çalışmak ya da ona yol göstermek dikkatini dağıtabilecek bir etken olabilir.Yiyecekler hakkında bir şeyler öğrenmeye ve nasıl yendiklerini keşfetmeye çalıştığını unutmayın. Yardımınıza ihtiyacı olduğunda bunu belli edecektir. Bebeklerin çoğu bir şeyi kendi kendilerine nasıl yapabilecekleri görmek istedikleri için yaparlar.
Yemekleri öğrenmeye başladığı ve yemeye çalıştığı ilk günlerde bebeğinizin  sürekli öğürdüğünü görebilirsiniz. Bu tehlikeli bir şey gibi görünse de endişe ya da müdahale edilecek bir durum yoktur. Onu durdurmanız gerekmez. Aslında bu,öğrenmesi için önemli bir rol oynar ve ona yiyeceği ağzının çok gerisine ittirmemeyi , ağzına bir anda çok fazla öğrendiğinde birkaç hafta sonra doğal bir şekilde öğürmesi duracaktır.
Bu ilk deneyimleri yemek vaktinden ziyade oyun ve öğrenme için bir fırsat olarak görürseniz bunu günde bir, iki,üçle sınırlamanın ya da özel bir takvim koymanın anlamsızlığının farkına varacaksınız. Aslında, bebeğiniz yiyecekleri ne kadar keşfeder ve yemek yemek konusunda ne kadar alıştırma yaparsa ilerde ihtiyaç duyacağı kendi kendine yeme becerisini o kadar hızlı geliştirir.

Kaynak:O tabak bitecek 

SÜT VEREN ANNELERE KAFEİN UYARISI


Anne sütü bebekler için en mükemmel besindir. İçerdiği bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler hala birçok mamada yüzde yüz oranında yer almamaktadır. Ancak mucize besin olan anne sütü,  bazen yarar yerine bebeğe zarar da verebiliyor.  Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Süt veren annelerin aşırı kafein tüketimi, mucize besin olan anne sütünü zararlı bir besin haline getirerek, bebeklerde reflü başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır” açıklamasında bulundu.

Süt Veren Annenin Tükettiği Kafein, Bebekte Reflüyü Tetikliyor…

Anne sütünün bebekler için en kusursuz besin kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak,  “Anne sütünün içerdiği bağışıklık sistemini güçlendirici besinler bugün, hiçbir mamada yüzde yüz oranında bulunmamaktadır. Her annenin sütü bebeğine özeldir ve onun ihtiyaçlarını en iyi şekilde giderecek özellikte doğa tarafından ayarlanmıştır. Ancak mucize besin olan anne sütü, bazen yarar yerine bebeğe zarar da verebilir, özellikle de emzirme döneminde anne beslenmesine dikkat etmiyor ve bolca kafeinli gıda tüketiyorsa “ diye konuştu.  
Süt veren annelerin kafein yönünden zengin olan çikolata başta olmak üzere kakaolu gıdalardan ve kahveden uzak durmasının bebeklerinin sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çekenProf. Dr. Yonca Tabak,  “Bebeklerde ilk iki yaşta mide başı normalden daha gevşektir. Kafein de genel anlamda mide başını gevşeten ve midede asit salgısını artıran bir maddedir. Süt veren anneler, kafein içeren gıdalar tüketiyorsa bu doğrudan bebeği de etkilemektedir. Bebek de bol miktarda anne sütü kanalıyla kafein almaktadır. Bu da bebeğin reflü olmasına ve ilerleyen zamanlarda reflüye bağlı diğer hastalıkların ortaya çıkmasına kaynaklık etmektedir” diye açıklamada bulundu.

Sütünüzü Artırmak İçin Çikolata ve Kakaolu Gıdalar Tüketmeyin!

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Anneler sütlerini artırmak için tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor.  Oysa bu, bebeğin sağlığı için son derece zararlıdır. Bir de çikolatanın yanında kahve de tüketiliyorsa, aşırı kafein tüketiminden dolayı bebek için durum daha da vahim bir hal al almaktadır. Özellikle de bu gıdaları tükettikten sonra bebeği emzirip ardından uyutmak reflüye en çok neden olan durumdur. Çünkü bebek yatar pozisyona girdiğinde mideden yukarı doğru olan kaçak,  daha belirgin hale gelir ve bu da reflü oluşumunu tetiklemektedir.”  açıklamasında bulundu.

Reflü, Zamanla Yerini Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Bırakabilir!

Reflünün doğumdan sonraki ilk altı ay içinde yüzde altmış oranında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; hastalığın fışkırır tarzda kusmalar ve kilo alamama şeklinde seyrettiğini söyledi.Tabak,  “İki yaşına doğru bebeğin mide başı güçlendiğinde aşırı kusmalar çoğu zaman son bulsa da geriye iz olarak; sessiz reflü adı verilen ve ilerleyen yaşlarda çocukta tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir durum ortaya çıkar. Sessiz reflü genellikle ağız kokusu, gece yastığa ağızdan salya akması, hıçkırık, ses kısıklığı, iştahsızlık gibi belli belirsiz bulgularla tanınır.  Özetle;  gıda alerjisi olsun ya da olmasın süt veren annelerin kafein ve çikolatadan uzak durması şarttır” diye konuştu.

Sütünüz Arttırmak İçin Bol Su Tüketin, Uyuyun Ve İstirahat Edin…

Prof. Dr. Yonca Tabak, sütünü arttırmak için tatlıya başvuran annelere önemli tavsiyelerde bulundu. Tabak; “Süt veren annelerin sütünü artırması için tek ihtiyacı bol su tüketmek, uyumak ve istirahat etmektir. Çikolata ve benzeri kakaolu gıdalar sütünüzü arttırmak yerine bebeğinizi sağlığınızdan edebilir“ dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak ’tan Süte Veren Annelere Öneriler;

1-     Özellikle süt yapar diyerek bol çikolata ve türevlerini tüketmekten kaçınılmalı.
2-     Kafein içeren kahve, kolalı içecek gibi gıdalardan uzak durulmalı
3-     Süt yapar diye şekerli gıdayı çok tüketmekten kaçınılmalı
4-     Bol su tüketilmeli
5-     Mutlaka gün içinde ve gece vakitlerinde bebeği güvenilir birine teslim ederek istirahat edilmeli. Uyku sütü artıran en değerli yöntemdir.