16 Mayıs 2011 Pazartesi

Başarılı bir emzirme için doğum kliniklerinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF tarafından önerilen "10 adım" uygulama...

1. Bütün sağlık çalışanlarının rahatlıkla görebileceği yerlere yazılı bir emzirme politikası asılmalıdır.

2. Bu politikayı öğrenmeleri için bütün sağlık personelinin eğitim görmeleri sağlanmalıdır.

3. Bütün hamileler, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.

4. Doğumu takiben ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için, annelere yardımcı olunmalıdır.

5. Annelere nasıl emzirecekleri ve bebeklerinden ayrı kalmaları durumunda laktasyonu nasıl devam ettirecekleri öğretilmelidir.

6. Tıbbi olarak gerekli olmadıkça yeni doğan bebeklere anne sütü dışında başka sıvı veya gıdalar verilmemelidir.

7. Günün 24 saati anne ile bebeğin aynı odada kalmasını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.

8. Bebek her istediğinde emzirilmelidir.

9. Emzirilen bebeklere biberon, yalancı meme ve emzik türünden bir şey verilmemelidir.

10. Anne sütü destek grupları oluşturulmalı ve anneler hastaneden taburcu edilirken bu gruplara katılmaları için yönlendirilmelidir. Bu gruplardan biri de emziren annelerin google' daki grubu:

emziren-anneler@googlegroups.com

anneysen.com BAHAR TOPLANTISI...

Geçtiğimiz pazar günü anneysen.com da yazyan blogcularla bir toplantı gerçekleşti. ÇOk güzel paylaşımlar oldu.



Geçen hafta Pınar Hanımdan bana gelen bir e-mail üstüne pazar günü 14-16 saatlerimi ayraladım. Altuğ ve babası birlikte , bensiz 2 saatlik bir zaman geçireceklerdi. Hoş her cumartesi ben işteyken beraberler.

Diğer blog yazan annelerle buluşacaktık.Beraber olmak beni gerçekten çok heyecanladırmıştı.
Bir de toplantı hep merak ettiğim Hamarat Diva da olacaktı.


Pazar saat 14 :00 olduğunda ben çok merak ettiğim HAmarat Diva 'nın şirin sahibesi Ensar'ın atölyesindeydim. Diğer blogcular sevgili Limonlu Kek, Bir Annenin Buldukları, Tırtıl Kids Kitabevi,
Anne Baba Okulum, First Steps of Ela, 0 km Bızdıklar, Fit Anne  gelmişlerdi. Herkes önce kendi hikayesini anlattı. Çok enteresandı. Sıra bana gelince biraz sanki heyecanlandım. fakat ortam o kadar sıcaktı ki.. Yazılarını okuyup, takip ettiğim anneler karşımdaydı..

Çok güzel hazırlanmış, Pınar ve Aylin hanımlar. Çok güzel resimler çekip, anneysen.com 'a eklemişler. Teşekkürler bunun içinde. Sizde görmek isterseniz: http://www.anneysen.com/Media/Home.aspx bakabilirsiniz.

ÇOk güzel bir zaman geçirdim. Tekrarı inşallah olur diyerek, yaklaşık 1,5 saat sonunda Altuğ uyanıp, ağladığı için oradan ayrıldım..Ayrılırken çok güzel paketlenmiş çikolatamı da aldım..Eşimle buluştuğumda Altuğ uyanmış ve beni bekliyordu. Elimdeki paketi görünce o kadar sevindi ki.. ana-oğul çikolatayı da bir güzel yedik..


Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim....

GEBELİKTE KEGEL EGZERSİZLERİ (HAMİLELİKTE PELVİK TABAN EGZERSİZLERİ

Normal doğum sırasında ıkınırken bebeğin daha güçlü itilmesini sağlar. Idrar kaçırmayı önler.
Bebeğin başı dış dünyaya çıkarken bu kaslar çok fazla zorlanır ve gerilirler.   Bu aşama da yapılacak olan epizyotomi adı verilen perine kesisi, gerekli durumlarda da bu gerginliği azaltmak ve yırtıkları önlemek için çok etkilidir.perine kasları çok güçlü olan bir anne adayında ilk doğumda bile epizyotomi olmaksızın gerçekleşebilir veya çok küçük kesi ile halloolabilir..

Önce idrar sırasında birkaç kez idrarı tutun, birkaç saniye sonra salın. Bu şekilde kasların farkına varırsınız. Ayrıca makat çevresindeki kasları kasarak çıkışı kapatın. Vajenin etrafında bir kas varmış gibi düşünün. Sık sık pratik yapın. Her yerde her pozisyonda yapılabilir. Hiç olmazsa saatte 4 kez yapılmalıdır. Eşinizle ilişkide iken eşinizin cinsel organını sıkmaya çalışarak yine bu kasları tanır ve çalıştırabilirsiniz.

Pelvik kasları asansör gibi farzedip çok yavaş ve konsantre olmuş bir şekilde, kademe kademe yükseltmeye çalışın. Sonra yine yavaş yavaş gevşetmeye ve itmeye çalışın. Her seferinde daha çok ilerleterek ve daha çok tutularak yapmaya çalışın.

Doğumdan sonra da bu hareketler yapılmalıdır. Doğum sonrası sarkmalarından korunma da ve ağrıların azalmasında çok yararlı bir harekettir..

Hamilelikte kramp nasıl önlenir?Hamileliğin özellikle ikinci ve üçüncü periyodunda yaşanan kramplar neden olur, nasıl önlenir ve geçirilir?

Hamilelik döneminde hemen her anne adayının şikayetidir kramplar… Hamile olmasak da rahatsız edici bir istemdışı kas hareketi olan kramplar, özellikle bu dönemde bizi uykumuzdan uyandırmaya bile varan güce sahiptir.



Hamileliğin özellikle ikinci ve üçüncü aylık periyotlarında (özellikle 24’üncü haftadan itibaren) hissedilen bu kramplar zaman zaman kısa süreli olurken, zaman zaman da 10 dakikaya kadar varabiliyor.

Krampların nedeni

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller dolaşımın ve kasların düzgün çalışması için gereklidir. Eksikliğinde de ani kas rahatsızlıkları; kramplar devreye girer. Dolayısıyla hamilelik döneminde mineraller bebeğin anne karnındaki gelişimine harcandığı için eksiklik doğar. Kramplar bu nedenle oluşur.

Kramp özellikle bacaklarda, kalçada, bel ve karın kaslarında oluşur. Özellikle yatar pozisyondayken kramp girer. Ayrıca geceleri kan dolaşımı daha yavaş olduğundan kaslara daha az oksijen ulaşır ve dolayısıyla kramp girme ihtimali artar.

Hamileliğin ileri dönemlerinde de bacaklarımıza binen yük artar; büyümekte olan uterusun toplardamar sistemine yarattığı baskı de artmış olur. Bu durum da yine dolaşım problemlerine ve dolayısıyla kramplara neden olur.

Tüm bunların yanı sıra eskisi gibi fazla hareket etmemek (kas yorgunluğu), soğuk havalar (kas kasılmaları), sıcak havalar (az sıvı alınması), aşırı kilo alımı ve varisler gibi etkenler de krampın nedenleri arasında sayılır.

Krampları önlemek için ne yapmalı?

•Bol su tüketin.

•Yürüyüş yapmaya ve hareket etmeye özen gösterin. Çok fazla hareketsiz kalmamaya dikkat!

•Uzun süre ayakta kalmamaya da dikkat etmek gerek.

•Uyumadan önce 10 dakikalık bacak egzersizleri yapın.

•Uyumadan önce ılık duş almak da önemli.

•Uyurken sola yan yatış pozisyonunda olun. Konuyla ilgili yazımızı buradan okuyun.

•Otururken ayağınızın altına yükseklik koyun.

•Ayaklarınıza ve baldırlarınıza masaj yapın.

•Beslenmenizde kalsiyuma ağırlık verin. Nasıl mı? Yazımızı mutlaka okuyun…

•Mineralden zengin yiyecekler tüketin (balık, kırmızı et, beyaz et, vs)

•Varis varsa mutlaka varis çorabı kullanın.

Kramp nasıl geçirilir?

Eğer kramp bacak ve ayak bölgenizde ise kaslarınızı hafifçe germe hareketleri yapın. Bacağınızı yukarı doğru kaldırın ve ayak parmaklarınızı yukarı doğru hafifçe gerin.

Ilık bir ıslak havluyu ağrılı bölgenize sarın ve bu şekilde kasınızı dinlendirin.

Şiddetli ağrı durumunda mutlaka doktora gözükün.