29 Kasım 2011 Salı

EMZİREN DÖNEMİNDE BESLENME

Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800ml süt salgılamaktadır.Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.Emziren annenin salgıladığı sütteki, enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Emziren anne; ek olarak enerji ve besin öğelerini diyetle alamazsa kendi vücudundan harcar. Bunun sonucu kendi sağlığı bozulur ve yeterince süt veremez. Bu nedenle annenin,bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Emzirme Döneminde Önerilen Günlük Besin Miktarları ;

Normal bir kadın günlük kalori miktarı 2000-2100 kkalori ise geb buna ek olarak 600-800 kkalori eklemelidir. Süt ve ürünlerinden normal menüye ek olarak 2-3 porsiyon, et ve ürünleri 1 porsiyon, sebze ve meyveye 1 porsiyon, ekmek 1 di,lim, tahıl grubu için 1 porsiyon, yağ için de ekstradan 5 gr fazladan almak yeterlidir.

Beslennme Önerileri:
Emziremn annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir. Ayrıca annenin su ihtiyacı da vardır.Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konusunda en iyi tercih ise sudur.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt , yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda  düzenli olarak tüketlmelidir.
*Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir.
*kuru fasulye , nohut, mercimek ve bulgur içeren yemekleri; portakal, mandalina , domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
* D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak günelşışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır.Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
*Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak ıyotlutuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
*Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında , demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir.Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
****Bebeğinizi sezeryan yöntemiyle dünyaya getirdiyseniz; İlk birkaç gün anestezi nedeniyle oluşabilecek gaz problemini aza indirgeyebilmek için gaz yapıcı özelliği olan bazı yiyecekler ( karnabahar, lahana, brokoli gibi bazı kış sebzeleri,kurubaaklagiller,çiğ sebze ve meyve , soğuk şakarsiz süt ve yoğurt vb)
diyetinizin dışında kalmalıdır
Tüm emziren anneler, emzirme döneminde gaz oluşumunu önlemek için yemek yeme yöntemine dikkat etmeli; yemeklerini yavaş yemeli ve iyi çiğnemelidirler.Bebek ve annede gaz oluşumunu engellemek adına diyette kısıtlamaya gitmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.