16 Mayıs 2013 Perşembe

DOĞUM ÖNCESİNDE EBEVEYNLİK





Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda doğmamış bebeğinizle sosyal ve duygusal bağ kurmaya başlayabilirsiniz.Hayatınızın parçası haline gelen bu küçük insana ''ayarlandığınız''zaman, hamileliğinizi çok daha keyifli ve heyecanlı hale getirmenin yanı sıra , hayatlarınızın geri kalanı boyunca sürebilecek bir ilişkinin de temelini atmış olursunuz.Doğum öncesinde ebeveynlik faaliyetleri bebeğinize memnuniyetle karşılandığını ve istediğini anlatır:
Bebeğin rahimde geçirdiği dokuz ay, ebeveynler için de dokuz aylık bir büyüme ve gelişme dönemidir.Bir aile
olarak gelişmenin önemini öğrenirler; anneler de hem bebek hem de kendileri için nazik bir doğum gerçekleştirme hedefine ulaşmaya doğru planlama yapmanın ve bu yönde bebekleriyle işbirliği yapmanın önemini öğrenirler.
Doğum öncesinde ebeveynlik için öneriler:
*Doğum öncesinde rahatlamak için gevşeme tekniklerini öğrenin ve günlük olarak alıştırma yapın. Bu bebeğinizi de huzura kavuşturacaktır. Bebeğiniz her şeyin farkında olduğundan , annesiyle aynı anda müzik ve sakinleştirici önerileri dinler.
*Bebekle fiziksel olarak oynayın. Sallanın, ovalayın, pışpışlayın,sıkıştırın , bastırın... bunların hepsini nazikçe yapın.*Bebeğinizle sohbet edin.
*Duş yaparken karnınıza hafifçe masaj yapın, bebeğinize şarkı söyleyin, çocuk müzikleri çalın.
*Sakinleştirici müzikler çalın, okyanus, kuş, rüzgar doğa sesleri gibi...
*Ailenizin ve arkadaşlarınızın bebekel selalaşmasını , konuşmasını isteyin. Böyleleikle bebeğinizle iletişime geçmiş olacaklar..
*Kendiniz bebeğinizin referans sisteminin içine koyun,çevredeki gürürltüler, sesler, tutumlar, duygular, sıcaklık ne kadar sağlıklı?