1 Şubat 2014 Cumartesi

ANNE SÜTÜNÜ SAĞMAK İÇİN 5 ÖNEMLİ NEDEN:





Bebekler emmeye başladıkları ilk anda süt salınımını başlatmak, oksitosin refleksine uyarım gönderebilmek için düşük basınçla emerler. Süt salınımı başladıktan sonra ki ortalama 3-4 dakika sonra yüksek emiş gücüyle emmeye geçerler. Anne sütünü sağmak için kullanılan pompalar da aynı prensiple çalışmaktadırlar.

1-SÜTÜNÜZÜ DEPOLAMAK İÇİN:

Günümüzde emziren anneler iş yaşamına döndüklerinde sütlerini pompa yardımıyla sağarak bebekleri için depolama yapabilirler. Ya da bebeğimizi emzirdikten sonra halen sütümüz varsa sağmak, süt üretimine katkı sağlayacaktır. Böylece işe gittiğinizde veya dışarı çıktığınızda bebeğiniz sizin sütünüzü almaya devam edecektir. Hem de sütümüzün artmasına katkı sağlayacaktır.


2-BEBEĞİNİZİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK:

Bebeğiniz dünyaya ilk geldiğinde emme ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Yeteri kadar etkili emebilir.Sizin de sütünüz gelmeye başladığında göğüsleriniz birden dolmaya başlayıp, size sıkıntı çıkarabilir. Böyle bir sorun yaşamamak için göğüslerinizi sağmak hem bebeğin gergin olan ve tam olarak kavrayamadığı göğsü rahatlatır. Sağdıkça sütünüzde artmış olacaktır.

3-GÖĞÜS UÇLARINIZ DÜZ YA DA İÇE DÖNÜK İSE:

Bebeğinizi emzirirken esasen göğüs uçuna ihtiyaç olmasa bile ilk dönemlerde bebeğin doğru şekilde göğsü kavrayabilmesi ve emebilmesi için yardımcıdır. Sorunlu ise göğsünüz o zaman önce kısa bir süre pompalamak göğüs ucunuzun dışarı çıkıp, belirlenmesini kolaylaştıracaktır.

4-PREMATÜRE  VEYA HASTA BEBEKLER İÇİN:

Annesinin yanında olamayıp,hastane de bebek odasında olan bebekler için de sağmak çok önemlidir. Siz bebeğinizi kucağınıza alana kadar sağarak hem sütün gelmesini hem de bebeğin sadece anne sütü almasını sağlayacaktır.

5-SÜT ÜRETİMİNİZ YETERSİZ YA DA AZ İSE:

Süt üretiminiz yetersiz ya da az ise süt pompası ile sağarak süt miktarınızı arttırabilirsiniz. bebeğiniz emzirdikten sonra arkasından pompa ile sağmak, bebeğin daha fazla süte ihtiyacı var! alarmını verir ve anne daha fazla süt üretmeye başlar.

ANNE SÜTÜ BEBEĞİNİZ İÇİN DOĞANIN HAZIRLADIĞI MUCİZEVİ BİR BESİNDİR!!

  • Anne sütü tam bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun olmak üzere milyonlarca yıldır geliştirmiştir.
  • Anne sütü bebeğiniz yaşamın ilk altı ay için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir. Bebeğiniz anne sütü dışında herhangi bir yiyecek (bu sadece anne sütü denir) gerek yoktur. Anne sütünün sindirimi kolaydır ve kolayca kendi sistemi içine absorbe edilir. Hem kolostrum (güçlü süt göğüsler bebek doğduktan hemen sonra üretmek) ve olgun anne sütü antikorlar ve gastroenterit, solunum yolu ve kulak enfeksiyonları ve tip-1 diyabet de dahil olmak üzere enfeksiyon ve hastalıktan bebeğinizi korumak, diğer maddeleri içerir.


  • Anne sütü benzersiz altı ay doğumdan itibaren bebeklerin ihtiyaçlarına uygundur. anne sütünün hastalık koruyucu özellikleri ile yaşayan bir dokudur yağ asitleri beyin gelişimi ve diğer yararları optimize.
  • Emzirme bebeklerin görme, konuşma, çene ve ağız gelişimi için önemlidir. Anne sütü almayan bebeklerin de  ani bebek ölümü sendromu  riski varDIR.
  • Anne sütü bebeğin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlar. Bir emzirme sırasında bile değişiklikler - ilk süt  susuzluğunu ve daha sonra süt,kilo alımı için karbonhidrat ve yağ içermektedir. Ayrıca emzirme boyunca değişir 
  • Emzirme sırasında ciltten cilde temas Çocuğunuzla birlikte fiziksel bağlantı sağlar ve emzirme yardım hormonları uyarır. Ayrıca bebekler ve çocuklar için güvenlik ve konfor sağlar.
  • Anne sütü hijyeniktir. Eğer anne sütü ile bebeğinizi besliyorsanız,ekipman sterilizasyonu veya dezenfeksiyonu için gerek yoktur. Sadece her 24 saatte bir kere pompalama kitinin parçaları yıkamak yeterlidir. 
  • Anne sütü bebeği olduğu kadar anneyi de korur. Emziren Annelerde osteoporoz ve tip-2 diyabet oranlarının daha düşük olur.. Emzirmek aynı zamanda bazı kadınlar doğumdan sonra forma girmesine de yardımcı olur.
  • Anne sütü ücretsiz,temizlik ve hazırlık için zaman ve ekipman gerekmez.
Sonunda, bu bireysel bir seçimdir - ama bilinçli bir seçim olmalıdır.

Ne kadar beslemek için?


Çocuğunuzu ilk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesini Dünya Sağlık Örgütü emzirme önerir.