28 Ocak 2013 Pazartesi

EMZİRME DE PÜF NOKTALAR;




***SIVI ALIN.Her emzirmeden önce veya emzirme sırasında bir bardak su içmek yeterli miktarda süt üretmeniz için gereken sıvıyı almanızı sağlayacaktır.
***RAHAT BİR POZİSYON BULUN. Emzirirken  önce siz en rahat pozisyonu alın. Siz rahat olmalısınız ki bebeğiniz de sizi rahat emsin. Emzirme sırasında bebeğin üstüne doğru eğilmeyin. Bebeğinizi emzirirken kolunuzun altına yastık koymak da sizi rahatlatacaktır.
***Serbest kalan baş ve işaret parmağınızla göğsünüze başparmak yukarıda kalmak şartıyla aerola( kahverengi alan) hizasında destek sağlayın. Bu şekilde tuttuğunuzda memem ucunu bebeğin dudakları arasında aşağı yukarı dolaştırarak ağzını açmasını sağlayabilirsiniz.Ancak bebeğin yanaklarını sıkıştırarak ağzını açması için zorlamayın, çünkü bebek  nereye döneceğini kestiremez. Bebek ağzını açtığı zaman meme ucunu yavaşça bebeğin ağzının tam ortasına yerleştirin; bu şekilde bebeğin memeyi, yakalaması kolaylaşır. Gerekirse bu olayları bebek memeyi ağzına alana kadar tekrarlayın, fakat zorlamayın.Sürekli şans tanıdığınızda bebeğiniz sonunda insiyatifi ele alacaktır.
***Bebeğinizin meme ucunu olduğu kadar haleyi tutmasını sağlayın.Bebeğin sadece mem ucundan beslenmesi hem bebeği aç. bırakır hem de göğüslerinizin acımasına yol açar.
***Bebeğin alt dudağını veya dilini emmediğinden emin olun. Emzirirken alt dudağını aşağı çekerek  bunu önleyebilirsiniz.Bebeğin dilini emmesi söz konusu ise parmağınızı kullanarak emmeye ara verin, meme ucunu ağızdan çekin ve yeniden başlamadan önce dilin aşağıda olup-olmadığını kontrol edin.
***Bebeğiniz memeyi sıkıca kavradığında nefes almasının engellenmemesine dikkat edin. Böyle olduğunda parmağınızla memenize bastırarak burnunun yeterli hava almasına izin verin.
***Bebeğin yanağının ritmik, düzenli ve  güçlü biçimde inip kalktığını gözlemeye çalışın;bu, emzirmenin iyi gittiğini gösteren bir işartetir. Sonradan süt gelmeye başladığında bebeğin havayı emmediğini gösteren yutma sesi gulp sesi yakalamaya çalışın.Süt çok hızlı gelip bebeğin ağzından taşdığında emzirmeyi kesin ve sütün fazlasını elinizle veya pompa ile sağıp azaltmaya çalışın.
***Emzirirken ilk gün her iki memeden de 5'er dakikadan, ikinci gün 10'ar dakikadan ve üçüncü gün 15 dakika ve daha fazla olmak kaydıyla emzirin. Bebeğiniz ne zaman isterse hep emzirin. Süt geldiğinde ilk memeden 10 dakika emzirin ve sonra bebek isterse ikinci memeyi bitirdikten sonra yine doymazsa birinci memeye dönün.Siz memeyi değiştirirken bebeğiniz uyuya kalırsa gazını çıkarırken uyanıp tekrardan emmek isteyebilir.
***Bebekle ,işiniz bittikten sonra memenizi silip  ve mümkünse 10 dakika kadar açıkta bırakıp hava almasını sağlayarak kurutun. Bu, memelerinizin sertleşmesini sağlar.Emzirme olayı tam olarak oturduğunda buna gerek olmayacaktır.
***Sütünüz geldiğinde bebeği sık sık emzirin,24 saat içinde en az 8-10 kez her iki memeyi de emzirin ve her seferinde en azından birini tamamen bitirmesini sağlayın.Bebek uzun süre veya yeterli miktarda emmediğin de veya bir meme bitirilmediğin de içeride kalan sütü bir şekilde toplamak ( özellikle de sütünüz az ise)iyi fikir olabilir.Toplanan süt destek besin olarak kullanılmak üzere buzdolabında ya da dondurucuda saklanabilir.