21 Nisan 2010 Çarşamba

OĞLUŞUM BÜYÜYOR...

Altuğ 3 ayını tamamladı. Eğer zamanında doğsaydı 45 günlük olacaktı. Gözleriyle artık daha anlamlı bakıyor, tepkileri daha anlamlı.. Uykudan uyandığında 3-4 gündür gülerek uyanıyor. O kadar tatlı oluyor ki...
İlk doğduğu günleri düşünüyorum da sanki hiç büyümeyecekmiş gibi geliyordu.. Altuğ ile ilgili herşey yolunda. 3 saat ararlıklarla besleniyor. İşten sağdığım süt ve Bebelac AC Almiron ile beslenmesine devam ediyor. İşten eve geldikten sonra gece uykusana yatana kadar emziriyorum. Emzirirken olan ilişkimiz süper..Emerken diğer eliyle diğer göğsüme dokunup, ellerini dolaştırıyor. Doyduktan sonra tenimin üstünde uyumaya bayılıyor. 2 hafta doktor kontrolumuzda doktorumuz yüzüstü yatırabileceği, kendisinin en rahat pozisyonu alabileceğini söyledi. Gerçekten iki eliyle güç alarak kafasını kaldırıp, etrafa bakıyor. Sonra uyku için en uygun pozisyonunu alıyor.
Geçen hafta da kalça ultrasonunu çektirdik.. Kafamdaki sorunlardan biri de halloldu. Allaha şükür ki sorun yok...
Altuğ için belli rutinleri oluştu. 3 saat ararlıklarla uyanıp, besleniyor. Gün içinde uyanık olduğu zamanlar artmaya başladı. onunla konuşulmasını ve şarkı söylenmesini çok seviyor.Akşam saat 20-21 arasında beslenmeden evvel yıkanıyor, masajı yapılıp, pijamalarını giyiyor. Ardından beslenip, şarkı söyleyerek uyuyor. şarkı söylenmezsen çok bozuluyor.Canım o kadar tatlı ki..
Şimdi düzenlemeye çalıştığımız gece uykularını düzenlemek. Gece 24 civarı beslendikten sonra sabah 05-06 kadar uyumasını sağlamak. Geçen hafta az - çok oldu. Ama Altuğ bazen rutinlerine uyurken, arada da sıkılabilir. Altuğ da aynı.. Annesi gibi , sanırım.. canım ne yapsın... kanında var...

BEBEKLERDE ÜÇÜNCÜ AYDAKİ GELİŞİMLERİ

ÜÇÜNCÜ AY

Yapabildikleri:
Yüzüstü yatış pozisyonunda kafasını 45 ° kaldırabilir
Yakın mesafedeki nesneleri görme alanına girişinden çıkışına kadar (120°) izleyebilir.
Konuşma ve seslere kıkırdayarak yanıt verebilir. Müzik ve insan sesi ile rahatlar, mutlu olur. Emerken bile ses duyunca emmeyi bırakıp dinlemeye çalışır. Sesin geldiği yere döner.
Ellerini keşfeder: “Ooohh! Bu da ne? Amanınnnn oynatabiliyorum, bir sağa bir sola. Ne İlginç bu şeyler, kıpır kıpır. Dur bir de tadına bakayım…!” Bu güne kadar yumruk yaptığı ellerini açar, parmaklarını açıp kapatıp ellerini izler. Ellerini kendi isteği oynatıp açıp kapatabilmek onu mutlu eder. Bir oyuncak verilirse sallar(Bkz Oyuncaklar)
alyası artar, dudaklarını büzüp baloncuklar yapmaya başlar. Parmaklarını daha çok emer. Anne memesini emerken bile parmağını ağzına götürür.
Yattığı yerden doğrulmaya ve dik oturmaya çabalar. Destekle oturabilir.
Yan dönmeye çalışır.
Yakalama refleksi kaybolur.
Uyku süresi artar, ağlamaları azalır. Gece uykuları 6–7 saate uzayabilir. Ancak saat gibi sabah erken bir saatte uyanıp uyutulamaz, ailesini deli eder.
Yapın:
Banyo yapıp üzerini değiştirirken “Elini uzat”, “Parmaklarını sayalım”, “Neredeymiş kızımın ayağı?” vs diyerek uzuvlarını tanıtın.
Yaptığı hareketleri ödüllendirin.
Eline değişik şekil ve sertliklerde farklı sesler çıkaran oyuncaklar tutuşturun. Bunları sallayıp kavramak, rengini, şeklini kıvamını vs algılamaya çalışmak onun zihni için uyarıcı olacaktır.
Bebeğiniz artık hareketlenmeye başladı. Dönmeye çalışıyor, düşme tehlikesi belirdi. Yakında göz açıp kapayana kadar yürümeye başlayacak, ev kazaları tehlikesi artacak. Yavaş yavaş evde genel tedbirlerinizi almaya başlayın (Bkz. Ev Kazaları).
Bebeğin ihtiyaçları, ev işleri: çamaşır, yemek, ütü, bulaşık, yemek, eşinizin beklentileri… Aklınız karman çorman değil mi? Önceliklerinizi belirleyin, sıraya koyun. Her şeyi tam yapamazsınız.
Bebeğinizin günlük yaşam ritmini düzene sokmaya çalışın. Bebekler düzeni sever ve düzenli yaşamla rahatlar. Yani aynı saatte uyuyup aynı saatlerde beslenmeyi, banyoyu ve gezmeyi severler. Tipik bir 3 aylık bebek sabah erkenden (yaklaşık 05.00–06.00) uyanıp emer, kısa bir süre uyanık kalıp yine uyur; öğleden önce yine uyanır, öğleden sonra daha uzun bir süre uyanık kalır... Bunu sağlamaya çalışmalısınız.
artık odanızı mutlaka ayırın. Artık gazı azalıp kayboldu, eğer gazlı dönemde önerilerimize uyup sadece sırtını patpatladıysanız ve sallamadan uyumaya alıştırdıysanız geceleri rahat uyuyacaktır. Ayrıca bebekler gece uykularında dönme gerinme hareketleri sırasında ıkınır ve inler gibi sesler çıkarır ve sizi de uyandırır. Bunun için odanızı ayırarak siz de rahat edeceksiniz. Uyanınca her ağlamasında kucağa alıştırmazsanız kendiliğinden düzene girecektir.(Altı temiz, karnı tok, burnu açık, aşırı ince veya kalın giydirilmemiş bir bebek uyanınca ağlasa da 10–15 dakika beklenmelidir). Bu dönemde odanızı ayırmazsanız ileride bebeğiniz aynı odada ve yatakta yatmak istemeye devam edecek, ayırmak istediğinizde de onu artık sevmediğinizi sanacaktır.
Bebeğinizi kucağınızda uyutmadan yatağına koyun ki, şimdiden kendi kendine uyumaya alışsın, bunu yaparsanız ileride çok daha rahat edeceksiniz. Eğer bu şekilde uyutmakta güçlük çekiyorsanız, ninni söyleyin, yanında durup hafif hafif sırtına vurun, uyku müziğini çalın, pozisyonunu değiştirin.
Yapmayın
Anne sütü ve mama dışında meyve suyu, yemek suyu, çikolata vs vermeyin, tadına bile bakmasın. Erken ek gıda ve yarı katılar verilen bebeklerde alerji ve bazı barsak hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
Beslenmesi
Sadece anne sütü ile devam edin. Kilo alım hızı ayda 500–550g’ın altına inerse doktorunuzun önerisi olursa mama başlayın.
Vitaminine devam edin.
Aşıları:
Aşı takvimine göre bu ay aşı yok ama geçen aydan eksik kalan aşı varsa tamamlanabilir.
Büyüme:

KIZLAR                                      ERKEKLER

En az : 4000g / 54 cm                    4000g / 54 cm
Ortalama: 5600g / 59,5cm              5600g / 59,6 cm
En fazla: 7200g / 65,8 cm               7200g / 65,8 cm

(KAYNAK: http://www.bebekhastanesi.com/makale_detay.asp)

Benim oğlum 33 haftada doğmasına rağmen 3 aylık bebekleri yakaladı. boyu 58 cm, kilosu 5630 gr.
Gülmeye başladı. Yatağının üstündeki dönence dönüp, şarkı çaldığında çok mutlu oluyor. Gülüp, ellerini ve ayaklarını oynatarak tepki veriyor.
Ayrıca uyuturken söylediğim ninniye eşlik etmeye çalışıyor. Uyandığında öyle güzel ki.. gülücükler dağıtıyor, Altuğ bey....