16 Eylül 2011 Cuma

ALTUĞ 20 AYLIK...

Bugünlerde bebeğinizi daha agresif olarak gözlemliyor musunuz? 20 aylık bir çocuk 2 yaş sendromuna yaklaşmaktadır. Çok şey anlamakta, çok şey yapmak istemekte ama fiziksel yetenekleri bunları uygulamaya dökmek için yetersiz kalmaktadır. Size bir şeyler anlatmaya çalışıyor ;ama tam olarak da ifade edemiyor. İşte bu kıpkırmızı bir surata ve öfkeden patlamak üzere olan bir çocuğa yol açabilir.
Öfke Nöbetleri :

2 yaşına yaklaşırken bebeğiniz tıpkı bir ”öfkeli şirin” tadındadır. Büyük adamlar gibi sinirlenmeye başlaması, tepkiler göstermesi sizin hem hoşunuza gider hem de sizi endişelendirebilir. Öfke nöbetleri sadece sizin çocuğunuzun yaşadığı bir dönem değil. Hemen tüm çocuklar aynı yoldan yürür. Onu daha çok anlamaya çalışmak yapacağınız ilk iş olmalıdır. Söylediklerini anlamak için,onun kendini daha çok ifade etmesine izin verin. ”Parka mı gitmek istiyorsun?” gibi sorular sorarak onun içindekini dökmesine izin verin. Öfkelerine, öfkeyle karşılık vermeniz onu kesinlikle sakinleştirmeyecektir. Siz de öfkelenirseniz derin bir nefes alın ve öfkenizi çocuktan uzak bir yerde dışa vurun. Odanızda yastığı biraz dişlemeniz serbesttir!

Altuğ da da ara ara bu nöbetleri görüyoruz. Saçma sapan bir şeye sinirleniyor küçük bey. O nedenle mümkün oldukça tersine gitmemeye , onunla inatlaşmamaya dikkat ediyoruz.
Güvenlik Nesnesi :

Bu günlerde eminiz çocuğunuzun çok yakın arkadaşları oldu. Bunlar muhtemelen canlı değil. Battaniye, oyuncak ayı gibi eşyalar bebeğiniz için ”güvenlik nesnesine” dönüşürler. Onlara sarılır ve hatta onlarla konuşmaya başlarlar. Güvenlik nesneleri korkularla başa çıkmanın en kolay yolu olmaktadır onlar için. Uyurken battaniyesine sarılmak onu rahatlatabilir. Muhtemelen bu battaniyede sizden bir şeyler bulacaktır. Kokunuzun sindiği bir güvenlik nesnesi, çocuğa siz sanki onun yanınızdaymış hissi verebilir. Özellikle yolculuklarda, yatılı ziyaretlerde çocuğunuzun güvenlik nesnesini de yanınıza almayı unutmayın.

Altuğ'unun yastığı güvenlik nesnesi. O kadar komik ki onsuz uyumak istemiyor. Uykuya dalana kadar da koca yastıkla resmen güreşiyor ...
Fiziksel Gelişim :

Bu günlerde küçük sporcunuz merdivenleri çıkabilir; ama aşağı doğru inmek ona zor gelebilir. Sizin elinize ihtiyacı olacaktır. Artık bir topu fırlatmak onun için zevkli bir eğlence olacaktır. Özellikle babaların oğullarıyla bu aktiviteleri yapmaya çok önceden başladıklarını tahmin etmek zor değil. Kazandığı bu yetenekleri geliştirmek için onun bol bol antreman yapması gerekmektedir. Onunla yapacağınız park gezintileri yeteneklerini denemesi için ona gerekli ortamı hazırlayacaktır. Siz temiz hava alırken,o da koşu yapmanın zevkini tadacaktır.


İkinci Dil :

Size ilginç gelecek ama bebeğinizin bu gelişim aşamasında ikinci bir dil daha öğrenmeye başlayabilir! Özellikle evde iki dilin konuşulduğu(yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız iyi bilir!) ortamlarda çocuğunuz iki dili birden öğrenmeye başlar. Muhtemelen cümlelerde iki dilin kelimeleri birbirine karışabilir. Ama uzmanlar bu yaştaki bir bebeğin iki dili birden öğrenmesinde bir sakınca görmüyorlar. Onların içindeki öğrenme canavarı bu iki işi birden yapmayı sindirebiliyor galiba.


Yaa!!! Altuğ daha Türkçeyi konuşamıyor. Ama evde denemeyi düşünüyorum. Bir de geçenler de ingilizce olan bir oyun grubu ile konuşmuştum. Hafta da 1 gün. Belki onu düşünebiliriz.
Eğer henüz yapmıyorsanız çocuğunuzun dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. O, bunu yapamazsa siz ona yardımcı olun. Onun dişlerine isim verin. Örneğin öndeki bir dişin adı ”Yasemin Teyze!’” olabilir. Çocuğunuz çok sevdiği teyzesinin çağrışımıyla ”Yasemin Teyze” yi fırçalamaktan eminiz zevk alacaktır.

Altuğ dişlerini düzenli fırçalamaıyor. ama çok istekli ve seviyor. Evde ne benim ne de babasını diş fırçasına rahat vermiyor. Banyo da oynadıktan sonra bir de bakıyoruz ki, oyuncakların arasuında diş fırçaları. Yavaş yavaş düzene sokmaya başlamalıyız. Yasemin teyze  hikayesi de çok şirinmiş.. Mutlaka deneyeceğim:))
 
kaynak: http://www.bebekolay.com/20-aylik-bebek-ofkeli-sirin/