7 Şubat 2012 Salı

EMZİRME DE ÖNEMLİ PÜF NOKTALARI

*Sıvı alın. Her emzirmeden önce veya emzirirken içeceğiniz bir bardak süt, meyve suyu veya su yeterli miktarda süt üretiminiz için gereken ekstra sıvıları oluşturur.



*Rahat bir pozisyon bulun. İlk emzirmelerde yan tarafınıza yatmanız fayda sağlayabilir. Sonradan yatakta veya saandalyaede dik oturmak faydalı olabilir.Ancak bebeğin ağzına sokmak için öne eğilmeyin; bunun yerine bebeği sallarken kolunuza destek sağlamak ve bebeği tamö göğsünüzün karşısına getirmek için kucağınıza bir yastık koyun. Sizin için en rahat olan ve kolunuzu yorgun veya kaskatı hale getirmeyecek pozisyonu bulmak için denemeler yapın.


*Serbest kalan baş parmak ve işaret parmağınızla göğsünüzüe ( baş parmak yukarıda) areola ( memedeki kahverengi alan) hizasında destek sağlayın. Bu şekilde tuttuğunuz da mem ucunu bebeğin dudakları arasınada aşağı yukarı dolaştırarak ağzını açmasını sağlayabilirsiniz.Ancak bebeğin yanaklarını sıkıştırarak ağzını açmasını zorlamayın, çünkü bebek nereye döneceğini kestiremez.Bebek ağzını açtığı zaman meme ucunu yavaşça bebeğin ağzının tam ortasına yerleştirin; bu şekilde bebeğin memeyi yakalşaması kolaylaşır.Gerekirse bu olayları bebek memeyi ağzına alana kadar tekrarlayın, fakat zorlamayın.Sürekli şans tanıdığınızda bebeğiniz sonunda insiyatifi ele alacaktır.


*Bebeğiniz meme ucunu olduğu kadar kahverengi olan alanı tamamen tutmasını sağlayın. Bebeğin sadece mem ucundan beslenmesi ( süt üreten bezlerin yeterince bastırılmaması nedeniyle) hem bebeğin aç kalmasına , hem de göğüslerinizin acımasına yol açar. Ayrıca bebeğin memenin başka taraflarından emmesine de dikkat edin. Yenidoğanlar hiç süt gelmediği halde hassaslaşmış meme dokusuna yapışarak hırsla emmeye devam ederler ve bu ağrılı bir çürük olabilir.
*Bebeğinizin kendi alt dudağını veya dilini emmediğinden emin olun. Emzirirken alt dudağını aşağıya çekerek bunu önleyeblirisniz.Bebeğin kendidilini emmesi söz konuusysa parmağınız kullanarak emmeye ara verin, meme ucunu ağzından geri çekin ve yeniden başlamadan önce dilin aşağıda olup-olmadıoğını kontrol edin.Eğer bebek dudaklarını emiyorsa dudağını hafifçe kenara çekin.
*Bebeğiniz memenizi sıkıca kavradığında nefes almasının engellememesine dikkat edin.Böyle olduğunda parmağınızla memenize bastırarak burnunun yeteri kadar hava almasına izin verin.
*Bebeğin yanağının ritmil, düzenli ve güçlü bbiçimde inip-kalktığını gözlemleyin. Bu durum emzirmenin iyi gittiğinin göstergesidir.Sonradan süt gelmeye başladığında bebeğin havayı yutmadığını gösteren yutma sesini (gulp sesi) yakalamaya çalışın.Süt çok hızlı gelip bebeğin ağzından taştığında emzirmeyi kesin ve sütün fazlasını pompa ile sağarak sütün fazlasını alın.
*Emzirirken ilk gün her iki memeden de 5 er dakikadan , ikinci gün 10'ar dakikadan ve üçüncü gün 15 dakika veya fazla olmamak şartıyla süt verin.Süt geldiği zaman ilk memeden 10 dakika emzirin ve sonra bebek isterse ikinci memeye geçin; bebek ikinci memeyi bitirdikten sonra yine doymazsa birirnci memeye dönün. Siz meme değiştirirken bebek uyuyakalırsa iyi bir geğirmeyle tekrar kendine gelip, daha fazla isyetebilir.
Emzirirken her seferinde diğer memeyle başlayın.Hangi memenizi emzirdiğinizi hatırlamak amacıyla sütyeninize önceden emzirdiğinizi hatırlatmak amacıyla bir çengelli iğne takın.
*Bebekle işinizi bitiridiğinizde memenizi bir bezle silerek ve mümkünse 10-15 dakika hava almasını sağlayarak kurutun.Bu , memelerinizin sertleşmesini sağlar. Emzirme olayı tam olarak oturduğunad buna gerek kaLmayacaktır.

*Sütünüz  geldiğinde bebeği sık sık emzirin, 24 saat içinde enaz 8-10 kez her iki memeyi de emzirin ve her seferinde en azından birini tamamen bitirmesini sağlayın.Bebek uzun süre veya yeterli miktarda emmediğinde veya bir meme bitirilmediğinde içerde kalan sütü bir şekilde toplamak ( özellikle sütünüz azsa) iyiy fikir olabilir.Toplanan süt destek besin olarak kullanılmak üzere buzdolabında  ya ada dondurucuda saklanabilir.

BEBEĞİNİZİ EMZİRMEK İÇİN HAZIRLAMAK

Emzirmeye hazırlanırken sertleştirebilmeme için meme uçalrına masaj yapmalımıyım? Sorusunu soran bir anne  adayının ardından bu sorunun cevabını buradan paylaşmak istedim.
Kadınların meme uçları emzirmek için uygun olup, doğum öncesinden hazırlığa gerek yoktur.Mem ucunu sertleştirebilmek adına göğüs ucuna sürülen alkol veya tentürdiyot uygulaması meme ucunu kurutabilir ve çatlamasına neden olur.Sabun bile bu kurumaya neden olabilir.Özellikle gebeliğin son 3 ayında ve emzirme döneminde bu maddeleri kullanımından kaçınılmalıdır.Meme başlarında fırça kullanımı da zararlıdır, doku irirtasyonuna neden olur ve emzirme döneminde çatlamayı kolaylaştırır.


Emzirme dönemi öncesinde pek çok annenin göğüs ucu için özel bir hazırlık yapmasına gerek yoktur.. Ama bu dönemde yapılan hazırlık ane adayınmı mutlu eder.Eğer bir şey yapmak istiyorsa, meme ucu içerde olması,gelişmemiş meme dokusu gibi herhangi bir sorun olup-olmadığını doktoruna danışarak anlayabilirsiniz.Meme başına masaj yaparak uyarı evrilmesini doktorunuza sormadan yapmayınız. Bu durum erken doğuma neden olabilir.

Emzirmek için memelerin hazırlanmasında daha önemli olan sey, zihinsel olarak hazırlanmaktadır.Emziremk için öğrenebileceğiniz herşeyi öğrenin. Gerekirse doğum önvcesi kurslara, Emzirme kurslarına katılın.