18 Nisan 2012 Çarşamba

ANNE SÜTÜYLE BESLENEN BEBEĞİN SU İHTİYACI OLUR MU?


Anne sütüyle beslenen bebeklerin sıcak havalarda dahi sıvı ihityaçlarını anne sütüyle karşılayabilecekleri çok sayıda bilimsel çalışma vardır. O nedenşe ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklere su verilmesine gerek yoktur. Anne sütünün yapısı gereği ilk gelen süt bebeğinizin su ihtiyacını karşılayacaktır.Eğer kaşık maması veya devam sütü veriyorsanız, kaynatılmış ılıtılmış su verebilirsiniz.
Bebeğiniz ishal olursa, çok sayıda sulu dışkı kaybettiği suyu da yine , kaynamış su ile karşılamak gerekebilir.Bu dışkının sıklığı ve ne kadart sulu olduğu ile ilgilidir.Bebekte susuzluk belirtisi ortaya çıkması istenmediği için , bebek ishal olduğunda yine anne sütüne devam edilemesi ve daha sık emzirilmesi önerilmektedir.Bu arada da susuzluk belirtileri de yakından izlenmelidir.
Ancak önemli bir konuda bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa, bebeğiniz normal kpşullarda 6-8 kere yumuşak kaka yapacaktır. Bu durum anne sütünün mideden hızlı ve bağırsaklardan hızlı geçişi ile ilgilidir.İshal olarak yorumlanmamalıdır.Anne sütü ile beslenen bebekte önemli olan, bebeğin günlük dışkı sayısının alışılmıştan daha sık ve normalden daha sulu olmasıdır.Ancak bu durumda, ishalden bahsetmekten mümkün olabilir.Bebek ishal olduğunda ise sıvı ihtiyacı artar.

MEME BÜYÜKLÜĞÜ SÜT MİKTARINI ETKİLER Mİ?

Memenin büyüklüğünü belirleyen doku, memedeki yağ dokusudur. Ancak yağ dokusunun süt üretiminde etkin rolü yoktur.Bu nedenle de meme büyüklüğü ile süt üretimi arasında bir ilişki beklemek doğru değildir.Anne memesinin büyüklüğü ile ürettiği süt miktarı arasında ilişki yoktur. Süt üretiminde önemli olan yapılar, memedeki süt bezleridir.Annenin bebeğini başarı ile emzirmesi, memedeki süt bezleri ve süt kanalları ile ilgilidir.

Memeleri küçük olan kadınlar da , büyük olanlar gibi başarılı emzirebilirler.Bu çok iyi bilinen bir gerçektir.
Annenin uzun süre ve bol miktarda süt üretmesinde  meme yapısından daha önemli olan etken bebeğin memeyi emmesidir. Bebek ne kadar sık ve güçlü emerse anne memesi de o kadar bol süt üretir.Annenin emzirme tekniği ve buna bağlı olarak yaşanan güçlükler veya sorunlar da süt üretimi üzerinde etkilidirler:

Memesi büyük annelerde emzirmeyle ilgili sorunlar daha sık görülürken, küçük memelei annelerin emzirme döneminde daha az sorun yaşadıkalrı da bilinmektedir.
Çok nadir görülse de, memedeki süt bezlerinde doğumsal yetersizlik olabilir.Ancak bu durum genellikle tek taraflıdır. Anne sağlıklı olan diğer memesiyle bebeğini emzirebilir.