4 Eylül 2009 Cuma

Çalışan Anneler İçin: Doğum İzni İçin Gerekli Evraklar7


İlk olarak doğru ve yetkili makam belirlenmelidir. İlk öğrenilmesi gereken çalışmakta olduğu işyerinin hangi sigorta müdürlüğüne bağlı olduğudur.
Çalışan anne, hamilelik nedeniyle rutin kontrollerini takip eden şahsi doktorundan 8 haftalık süre ile ilgili bilgiyi edinerek ilgili Sağlık kuruluşundan randevuyu alacaktır.
Çalışan anne adayı kimlik belgesi ve işvereninden aldığı vizite kâğıdı ile Devlet Hastanesine muayene olacak, doğuma yaklaşık 8 haftalık sürenin varlığı Devlet Hastanesi hekimi tarafından da tespit edildiğinde çalışan anne adayına doğum izin belgesi verilecektir. Doğum izin belgesi ile çalışan anne adayı yasal olarak doğum öncesi 8 haftalık yasal iznini kullanmaya hak kazanır. Doğum izin belgesinin anne adayı tarafından saklanması gerekmektedir zira daha sonra doğum ücreti talebi için bu belgeye ihtiyaç olacaktır.
Çalışan anne adayının ücretli izin bitikten sonra doğum nedeniyle almaya hak kazandığı ücret hukuki olarak geçici iş görmezlik ücretidir. Bu ödeme için müracaat yine çalışan annenin işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne yapılacaktır.
İşyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne hangi evraklarla gidilecektir?

Doğum öncesi iznini başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
Doğum sonrası izninin başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
Doğum sonrası 57. güne ait vizite kağıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
Doğum raporunun aslı.
Doğum öncesi ve doğum sonrası izinlere ait belge. Bu belge doğum iznine ayrıldığınızda size verilen belgedir. (Uygulamada para kağıdı olarak bilinir.)
Evlilik cüzdanı fotokopisi.
Çalıştığınız son 4 aylık döneme ait bordro fotokopisi.