13 Ağustos 2013 Salı

DOĞUMA HAZIRLIK DA LAMAZE YÖNTEMİ

Günümüzde doğuma hazırlık eğitimleri her geçen gün artmakta. Bu bence çok güzel bir gelişme.Bu eğitimler artarken eğitimcilerin kullandıkları birkaç yöntem var. Bunlardan biri de; Lamaze Yöntemi..



Dünya da doğuma hazırlık eğitimleri 1930 yılında Amerika ve Avrupa 'da başlamış. ve bu eğitimlerle anne ve babalar çok daha rahat doğum süreçleri yaşadıkları görüldükçe çeşitli yöntemler geliştirilmiş.Lamaze yöntemi,anne adayının duygusal ve bedensel yönden bilinçli br şekilde doğuma hazırlar.Lamaze yönteminin esası, Pawlow'un şartlı refleksine dayanır. Bir kişinin beyni, belli bir uyarıyı kabul edip, analize etmek ve doğru olan cevabı vermeye göre eğitilebilir. Anne adayı , doğum ağrıları sırasında kendini kasma yerine gevşetir ve bilinçli nefes almayla kendini kontrol edebilirse, doğum süreci daha kısa sürer ve ağrı düzeyi azalır.
Amerika'da Uluslararası Lamaze Organizasyonu 'nun kurulması ile birlikte Lamaze bir yöntemdense felsefe olarak benimsenmiştir.Buna göre Lamaze sadece bir solunum  ve gevşeme metodu değil,sağlıklı doğum uygulamalarını içeren bir felsefe olarak benimsenmiştir.
WHO, normal doğumun desteklenmesi, korunması ve iyileştirilmesinde bakıma ilişkin dört uygulama tanımlanmıştır. Lamaze Internatıonal ise buna 2 uygulama maddesi ilave etmiştir.Altı ana maddeden oluşan sağlıklı doğum uygulaması Lamaze felsefesinin temelini oluşturmaktadır.



Bunlar,
1-Doğumun kendi kendine başlamasına izin vermek. Lamaze felsefesi tıbbi olarak gerekmedikçe indüksiyon uygulamasının yapılmamasını, annenin bedenine ve bebeğe saygılı olunmasını savunur.
2-Doğum süresince yürüme, hareket etme ve pozisyon değiştirme doğumun kolay ve güvenli olmasını sağlar.
3-Doğumda anne adayına destek olacak birinin yanında olmasını sağlama.Doğum sırasında annenin yanında birinin bulunmasının doğuma ilişkin negatif duyguları azaltması ve güven duygusunu arttırarak süreci daha kolaylaştırması dolayısıyla doğumda destek olamasını önermektedir.
4-Tıbbi olarak gerekmedikçe müdahale olmaması
5-Sırt üstü doğum yapmaktan kaçınma ve ıkınma da bedenini izleme. Annenin kendisi ve bebeği için en güvenli doğum bedenine güvenerek doğum yapmasıdır. Lamaze doğumda çömelme, yarı oturur, diz üstünde durma, dört ayak gibi pozisyonları önermektedir. Ikınma hissinin doğal olarak geldiği aşağı doğru itmenin her anlamda  daha faydalı olduğuna inanmaktadır.
6-Doğumdan sonra anne-bebek bağlanmasını sağlamak ve emzirmenin desteklenmesi için anne ve bebeği bir arada tutma.( baby in rooming)

DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİN ANNE VE BABAYA YARARI





Doğuma hazırlık eğitimlerinde amaç, anne ve baba adayının hamilelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin doğru kararlar almalarına ve bu dönemleri en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmaktır.Bu eğitimler sayesinde çiftler bu dönemde yaşadıkları deneyimin anne adayı, bebek ve diğer aile üyelerinin tüm yaşamını etkileyeceği öğrenilmektedir.

 Doğuma hazırlık eğitimleri, erken ve geç dönem eğitimlerin tamamını kapsar ve çiftleri doğuma ve anne-babalığa hazırlar.Doğuma hazırlık eğitimlerinde çiftlerin fiziksel  ve  psikolojik olarak doğum ve doğum sonrası döneme hazırlık ve eğitimini kapsar.

 Ayrıca doğum eylemi, doğum ağrılarıyla baş etme ve doğum pozisyonları, doğumda destek, olası girişimler, solunum, ıkınma ve gevşeme egzersizleri, rahatlama teknikleri gibi eğitimleri ile anne adayını ve eşini doğuma hazırlamaktadır.Kadının kendine ve bedenine güvenmesi konusunda farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir.

FAST FOOD YİYORUZ, ÇÜNKÜ HERKES ÖYLE YİYOR



Kısa süre önce yapılan bir çalışmada , fast food yiyeceklerin pazarlama etkisi ile çocukların bu yiyecekleri tüketimi arasında bir ilişki olduğu bulunmuş. Üstelik anne babalar fast food yemeyi sosyal bir kural olarak görmeye başladıkça, çocuklar bu yiyecekleri daha çok tüketiyorlarmış. Bu durum yalnızca belirli bir gruba özgü değil, araştırmaya katılan herkes için geçerliymiş.

Yetişkinlerin çoğu, reklamlara dikkat etmedikleri ya da aptalca buldukları için bu reklamlardan etkilenmediklerini düşünürler.Yanılıyorlar. Reklamcılar özellikle insanı ikna sanatını ve bilimini kullanarak insan davranışını dikkatlice incelerler.İkna üzerine yapılan araştırmaların ortak bulgusu, insanların ''normal'' olarak algılanmak istediğidir.Dolayısıyla, yeni bir kavramı etkin olarak satmanın anahtarı,o kavramın ''normal'' olarak algılanmasını sağlamaktır.

.Fast food yemek endüstrisi sürekli sunduğu, futbol antremanına yetişmeye çalışırken yoldan hamburger alan ya da kızarmış tavuk lokantasında hep birlikte yemek yiyen modern aile imajlarıyla, kuralı belirlemede çok başarılı oldu. Dolayısıyla davranış kalıplarımızı şekillendirdi.

kaynak: Doğru Beslen Sağlıklı Çocuk-Kelly Dorfman