28 Temmuz 2011 Perşembe

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME

NEDEN ANNE SÜTÜ?


Günümüzde yeni,doğan bebeklerin ilk altı ay boyunca sadec anne sütü i,le beslenmesi öenrilmektedir. bunun sayısız nedeni sayılabilinir. anne sütü her şeyden önce adı üzerinde ''anne '' sütüdür. Yani yeni doğum yapmış olan anne de doğanın o annenin bebeği için  hazırladığı ve yavruları yüzyıllar boyunca besleyerek insanoğlunu bugüne getiren besindir. Her türün annesinin yavrusu için özel bir sütü olup, ane sütü de insan yavrusu için olanıdır. bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadec anne sütü ilşe beslenmelerine '' doğal Beslenme '' diyebiliriz.

ANNE SÜTÜNÜN AVANTAJLARI:

Anne sütü her türlü ekonomik ve fiziksel koşullarda bebek için en sağlıklı olan besi,n olmaktadır. Depolanma ve soğutma sorunu yoktur. En uıygun koşullarda gereksinim duyulduğu anı beklemektedir.. ısıtma, kaynatma,mikroptan arındırma için özelş aletlere biberon, emzik vb. aracılara ve temiz su kaynağına bağımlı değildir.anne sütünde mikrop üremez, bozulmaz, hastalık kaynağı olmaz.
En önmelisi sde en ucuz besin kaynağı olmasıdır. Aslında anne sütünün bedeli, sağlıklı bir bebeğin dudaklarını anne sütünün bedeli, sağlıklı bir bebeğin dudaklarını anne memesine uzattığı an paha biçilmez bir bağlılıkl olarak ödenmektedir. bu özellkiler, dünya üzerinde olumsuz sosyo-ekonomik koşullarda doğan ve büyüyüen milyonlarca bebek için hayat kurtaıcı olmaktadır.

ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ:

Anne sütü her bebek ve her dönem için özeldir.Prematürlerde ve hayatının ilk güünlerinde farklı yapıda bir anne sütü söz konusudur.
İlk bir hafta memelerden ''ağız sütü'' veya rengi nedeniyle ''altın suyu'' olarak da adlandırılan '' kolostrum'' adlı süt gelir ve bebeğin besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri ön plandadır. Bunu ikinci hafta boyunca protein içeriği azalırken, laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan ''geçiş sütü '' izler. daha sonra ki dönemlerdeki olgun anne sütü de emzirmenin başalngıcında karbonhidrattan, sonunda yağdan zengin olarak gelir.

EMZİRME SIKLIĞI VE SÜRESİ NE OLMALIDIR?

Yeni doğan doğumdan sonra en kısa zamanda memeye verilmeli ve devamında emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır.İlk emzirmelerde süt hemen gelmeyeceğinden, bebeğe başak bir besin vermeden emzirmeye devam edilmelidir. Özel bir sağlık sorunu yoksa, miadında doğan bir bebek sütün artmasını bekleyebilecek kadar yedek ebnerji ile doğar. özellikle ilk 2 ay her istediğinde bebeğe meme verilmelidir. Başlangıçda her emxzirme de sırası değiştirilerek her iki göğsün de emzirilmesi sütün artması açısından yararlı olsa da, süt miktarı arttığında her öğünde bir memenin emzirilmesi yeterli olabilmektedir.her öğünde bebeğin bir memeyi tamamen boşaltması sağlanmalıdır. Bu süre genellikle 10-15 dakika kadardır. Yağdan zengin sonsüt , tokluk hissine neden olarak bebeğin memeden kendiliğineden ayrılmasını sağlar. İlk aylardan sonra , emzirme aralıkları 2-3 saatten uzun uykulara dalıyor ve meme istemiyorsa, uyandırarak emzirmeye gerek yoktur.

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALDIĞINI NAIL ALAŞILIR?

Bebeğin yeterli beslendiği, günde en az beş kez israr yaparak bezin ıslak bulunması, en geç 15. günde doğum kilosuna ulaşması ve ayda en az 500-600 gram alması ile anlaşılır. Bebeklerde doğumu izleyerek ilk günlered doğum tartıları onda bir oranında azalır. Bu fizyoloj,ik  yani doğal tartı kayvbının nedeni vücutta su oranının azlaması ve suyun yer değiştirmesidir, anne sütü yetersizliğine bağlanmamalıdır. Dışkılama sayısı, bebeğin huzursuzluğu, uyku düzensizliği veya aşırı ağlamasıo anne sütü miktarı açısından güvenilirkriterler değildir. Çok iyi tartı alan bebeklerde de benzer yakınmalar görülebilinir.Sadec bezin hep kuru bulunması ve sürekli olarakj koyun pisliği gib ufak ve sert parçalar halinde a zmiktarda  kaka yapilması açlık bulgusu olabilmektedir. Bunlar dışında en önemli kriter bebeğin kilo almasıdır.

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü bebek için en uygun gıdadır. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800 ml süt sağmaktadır.. Emzirme döenminde süt salgılaması jkadının normal gereksinimden daha fazla enerji,protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektiri. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısımı yediklerinden sağlanmaktadır. Emziren anne , ek olareak enerji ve besin öğelerini diyete almazsa kendi vücudundan harcar.Bu edenle annenin,bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Beslanme Önerileri:

Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslemmesi gerekirt,ayrıca annebnin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konuusunda en iyi tercih sudur.

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirlenen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.

* Hergün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenmelidir.

*Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur içeremn yemekleri, portakala, mandalina , domates, maydanoız, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.

*D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.

*Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.Doğal besinlerde yeterince alınamayana iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.

* Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında , demir ve kalsiyuım gibi minerallerden zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu  esinler tüketilebilir.

EMZİREN ANNENİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR:


1- Yaşamının ilk 4-6 ayı bebeğin zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı olması açısından çok önemlidir. ilk 4-6 auylık dönemde anne sütü yeterli olduğıu durumlarda D vitamini haricinde bebeğe hiçbir şey verilmemeli, anne huzurlu, dinlenmiş olması ve iyi beslenerek bebeğini emzirmesi sağlanmalıdır.
2-Bebek ağladığında emzirilmelidir.
3-Sık sık ve isteyerek emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını arttırır.
4-Emzirme döneminde kilo vermeye çaışmamalı, başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilebilmektedir.
(bu denenmiş ve benim gibi obur bir anne de bile etkin olmuştur.) İnilmezse, anne ilk 4-6 aylık periyot sonrasında zayıflama diyeti bir diyetisyen ile beraber uygulayabilir.
5-Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo almışsa her ay iki kilo kaybetmek normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.
6-Emziren anne zayıfkama diyeti yapmamalıdır ama  unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat etmelidir.
7-Emziren anne , mem başıonda çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme ucuna bir, iki damla kendi sütünden sürebiir. Lanolin içeren ve bebeğiniz emerken silinmesine gerek kalmayan yumuşatıcı kremlerden kullanabilirler.
8-göğüs , iyi bışaltılmazsa memeler şiler, sertleşir ve deri kızarırı. Bu durumda; bebeği daha sık emzirmek veya sütü sağmak gerekmektedir.
9- Doğum sonrası ilk birkaç gün anne sütü yeterli gelmiyorsa, bebeğe hemem mama biberonu verilmemelidir.
10-Emzirme döneminde beslenmeye dikkat edi,lirrse, süt verimi artar, bebeğiniz sağlıklı büyür..