4 Ağustos 2012 Cumartesi

EK GIDAYA GEÇEN ANNELERİN SIK SORDUĞU SORULAR:







BEBEĞİME SU VERMELİ MİYİM?


Sadece anne sütü ile beslenen bebeğin suya ihtiyacı yoktur.Ek gıdalara başlandığında öğünlerden sonra hem ağız içini temizlemek hem de sindirime yardımcı olmak için 4-5 kaşık su verebilirsiniz.eğer bebeğiniz kabız olmuşsa, havalar çok sıcaksa bu miktarı arttırabilirsiniz.

YİYECEKLERİNİ HAZIRLARKEN TUZ, ŞEKER, SALÇA, BAHARAT KOYABİLİR MİYİM?


Bir yaşına kadar yiyeceklerine tuz, şeker, baharat koymamalıyız.9. aydan sonra aile sofrasından seçilen az tuzlu, baharatsız yemeklerden tattırabilirsiniz.

ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIM, SÜTÜMÜ BASIL SAKLAYABİLİRİM?
Bebeğinizi evden çıkmadan emzirin, bebeğiniz evde 3-4 saatte bir beslenirken siz de aynı saatlerde iş yerinizde sütünüzü sağıp buzdolabında muhafaza ederek soğuk olarak eve götürebilirsiniz. Sütünüz oda ısısında 4-6 saat,buzdolabının alt kısmında 24 saat, buzluk da 3 ay, dondurucuda 6 ay tazeliğini korur. Sütünüzü etiketleyip, üstüne tarih yazın. En eskiden en yeniye doğru kullanabilirsiniz.Siz eve ulaşmadan 2-3 saat önce bebeğiniz beslenip sizi aç beklemesi sağlanırsa eve geldiğinizde emzirmeniz kolaylaşacaktır.

BEBEĞİME HER ÖĞÜNDE NE KADAR VERMELİYİM?

Bunun standart ölçüsü yoktur. Bebeğin boyutlarına ve metabolizma hızı ile de değişebilir.Bebeğinizin büyümesi normal sınırlarda ise bebeğiniz her öğünde kendine yetecek kadar besin almaktadır.Ek gıdalara başlama aşamasında ilk 2-3 ay halen ana öğün anne sütüdür.Ek gıdalar yavaş yavaş artırılır.Öğünde tam doza ulaşıldığında ortalama bir öğün 150-200 gr olacaktır.


BEBEĞİME ET VE ET ÜRÜNLERİ NE ZAMAN VERMELİYİM?


Bebeğiniz 7 aylık olduğunda çorbalarına yağsız dana eti iki defa çekilmiş olarak bir kaseye yemek kaşığı orantısında konmaya başlanır.1-2 ay sonrada balık ve tavuk eti vermeye başlanabilir.Üst ve alt dişleri çıktıktan sonra köfte şeklin de verilebilinir.


NASIL HAZIRLAMALIYIM?

MEYVE SULARI:
Bebeğinize ilk başlayacağınız ek gıda genelde meyve sularıdır.Mevsim,in doğal meyvelerini cam rende de rendeleyerek fazla posasını süzüp verebilirsiniz.İki emzirme arasında saat 10:00-11:00 arası verebilirsiniz.Miktarı bebeğin alabildiği kadardır ama genelde 50-100 ml arası alabilir.Çilek, portakal, mandalinayı 1 yaşından sonra verebilirsiniz.Kışın elma, armut, havuç; yazın ek olarak kayısı,şeftali verebilirsiniz.Kuru kayısı haşlanıp ezilerek kışın verilebilir.Başlangıçta meyveleri tek tek vererek denemek doğru olur.Herhangi bir yan etki ishal, kabızlık, deride kızarıklık, kusma vb. olmazsa denenmiş meyve karışımlar şeklinde verebilirsiniz.
Meyve sularına başladıktan sonra 15 gün için de posalı olarak vermeye alıştırmalısınız.

YOĞURT:

Ev yapımı yoğurt tercih edilmelidir.Yoğurt yapmak için kaynatılmış taze süt ya da günlük pastörize süt kullanabilirsiniz.Maya olarak yoğurt ya da kefir kullanabilir.Kaynatılıp soğutulmuş 100 cc kadar süte 1 çay kaşığı yoğurt mayası katılır, üstü örtülerek 3-4 saat bekletilir.


SABAH KAHVALTISI:

Meyve ve sebzeden sonra, 6-9 ayda başlanılır.Sabah uyandığında son emzirmeden iki saat sonra verebilirsiniz.

YUMURTA SARISI:

Kayısı kıvamında çeyrek olarak başlanır 5 günde bir arttırılıp 20. günde tam sarıya geçilir.Haftada 3-4 yumurta sarısına kadar vere bilirsiniz.

PEYNİR:

Orta yağlı beyaz peynir ince dilim kesilmiş şekilde suda 20-30 dk tuzunu kaybedecek şekilde bekletilip kullanılır.Pekmez, tereyağ veya zeytinyağı hazırladığınız miktara göre 1 çayı/tatlı kaşığı kadar eklenir.
Anne sütü, devam maması, süt bazlı kaşık maması, su veya ıhlamur gibi bitki çayları ile bebe bisküvisi 2-3 adet veya 1 dilim ekmeği karıştıra bilirsiniz.
Ekleneceklerin oranı bebeğinizin yiyebildiği miktara göre arttırılabilir.Sabah kahvaltısında bir yaşına kadar reçel, krem çikolatalar, şeker verilmemelidir.

SEBZE ÇORBASI:

6. Aydan sonra verilir.Mevsimine göre havuç,kabak, patates haşlanılarak, buharda ya da düdüklü tencerede pişirilir,1 tatlı kaşığı zeytinyağ eklenebilir.Blender yada rondo kullanılmadan ezilerek püre veya çorba kıvamına getirilir.Üç gün arayla yeni bir sebze eklenilerek sebze karışımı oluşturulur.Sebzeler mevsimine göre seçilir.Sindirimin olgunlaşmasına göre sıra oluşturulacak olursa kabak, balkabağı, havuç, semizotu, ıspanak, brokoli, fasulye, patates,pancar,pırasa, soğan, karnıbahar, lahana sayılabilir.Çorba iki günlük hazırlanabilir.İrmik veya pirinç 6.ve 7. , kırmızı mercimek 8.-9. aydan itibaren eklenebilir.7. aydan itibaren iki defa çekilmiş kıymayı 1 kaseye yemek kaşığı orantısında ekleyebilirsiniz.Bazı günler kendiniz için hazırladığınız ev yapımı tarhana çorbası, yayla çorbası verebilirsiniz.İlk bir yılda çorbalarına tuz , biber, domates, patlıcan , baharat koymayınız.