13 Şubat 2014 Perşembe

‘’Minik Kalplerin Sağlığı ve Mutlu Yarınları İçin Elele’’


Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği ‘’7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’’ etkinlikleri kapsamında önemli bir toplantı düzenledi 
Doğuştan kalp hastalığına dikkat çekmek için geçen yıl  ülkemizde bir ilk olarak Ankara’da düzenlenen toplantının ikinci ayağı ‘’Minik Kalbim Hastalanmasın ’’ teması ile bu yıl İstanbul’da gerçekleşti 
Doğuştan kalp hastalığı ve sonuçları hakkında farkındalık yaratmak, toplumsal bilinci artırmak ve minik kalplerin sağlığına kavuşmasına destek olmak amacıyla ‘’7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’’ kapsamında Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği liderliğinde ve global biyofarma şirketi AbbVie’nin katkılarıyla ‘Minik Kalbim Hastalanmasın’’ konulu önemli bir toplantı düzenlendi.
Kalbin yapısında doğuştan  var olan ve bir çeşit anormallik olarak nitelendirilen doğuştan kalp hastalıklarının bazıları gebelikte teşhis edilebilmektedir. Bunun yanısıra bu hastalıkların çoğunluğuna tanı, doğumda ya da doğumdan hemen sonra konulmaktadır. 1 Doğuştan kalp hastalıklarının daha az ciddi olanları  ise çocukluk yıllarında ya da yetişkinlikte bile teşhis edilebilmektedir.2.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 12 bin bebek, ile dünyaya geliyor3
Doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığının yaklaşık %1 olduğu ülkemizde bu hastalık ile dünyaya gelen bebekler enfeksiyon kapma ve kalp sorunu yaşama riskleri ile karşılaşabilmekte; 4 kalp sorunu yaşama riski nedeni ile bu bebeklerin birçoğunun ameliyat olması gerekebilmektedir5. Doğumsal kalp hastası olan bir bebeğin düzenli kontrole ve sonrasında koruyucu önlemlerin alınmasına yönelik desteğe ihtiyacı bulunmaktadır. Doğuştan kalp hastağına yönelik koruyucu önlemlerin alınmasında  hekimlere ve ailelere önemli sorumluluklar düşüyor.
Tüm bu gerçeklerden yola çıkan Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, AbbVie Türkiye’nin katkılarıyla “7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’nda’’ İstanbul Point Barbaros Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dernek temsilcilerinin yanı sıra deneyimlerini aktarmak üzere hastalar ve hasta yakınları da katıldı.   
Doğuştan kalp hastalığına dikkat çekmek, konu hakkında toplumsal bilinç düzeyini yükseltip farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen toplantıda Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof.Dr.Nazmi Narin doğuştan kalp hastalığı ve nedenleri, belirtileri, sonuçları ve erken teşhis için doğum öncesi ve sonrası kontroller ile genel pediatrik kardiyoloji konularında bilgiler aktardı.
Prof.Dr.Narin ‘En yaygın görülen doğumsal kalp hastalığı, kanın kalbin içinden geçişini etkileyen akış kusurlarıdır ve kalbin yapısında doğuştan var olan bir anormalliktir. Halk arasındaki yaygın adı ile kalpteki deliklerdir. Doğuştan kalp hastalığı olan bazı bebekler daha hızlı nefes alır, yemek yerken ya da uyurken terlerler. Doktor muayenesi sırasında kalplerinde üfürüm denilen sesler duyulur. Bu bebeklerde beslenme sorunları olabilir ve kalp hastalığı olmayan bir bebek kadar hızlı kilo alamayabilirler. Doğuştan kalp hastalığının diğer sonuçlarını kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, büyüme ve gelişme geriliği, enfeksiyonlar ile aile ve çocuklar üzerinde yaşam kalitesinde bozulması olarak sıralayabiliriz’ şeklinde konuştu. 
Toplantı, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği üyelerinin hastalar ve hasta yakınları ile fotoğraf çektirmesi ardından son buldu.
Referanslar
1.      NHS factsheet on congenital heart disease. Available from: http://www.nhs.uk/conditions/ congenital-heart-disease/Pages/Introduction.aspx (Date accessed: 13 May 2013).
2.       Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Congenital heart defects factsheet. Available from: http://www.cdc.gov/features/heartdefects/ (Date accessed: 13 May 2013).
3.       Akif Ündar, ve ark. Türk Göğüs Kalp Damar 2012;20(2):181-185.
4.      The Children’s Heart Foundation.Fact Sheets. Available from:http//www.childrensheartfoundation.org/about-chf/factsheets (Data accessed 16 Dec 2013)
5.      Mayo Clinic. Congenital heart defects in children.http//wwwmayoclinic/health/congenital-heart-defects/DS01117/DSECTION=complications (Data accessed Nov 2013)
Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Hakkında;
Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği 8 Aralık 1995 tarihinde Ankara’da kurulmuştur. Dernek, çocuk kalp hastalıklarının ve erişkin yaşa gelmiş doğumsal kalp hastalıklarının tanı ve tedavileri ile ilgili en doğru bilgileri ülke çapında yayıp hastaların çağdaş yöntemler ile tedavi edilmelerini sağlamak ve uygulanacak önleyici tedbirlerle toplumumuza sağlıklı bireyler kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği’nin misyonu; çocuk kardiyolojisi alanında yapılan araştırma, çalışma ve gelişmeleri izlemek; ülkemizdeki bu konudaki araştırma ve çalışmaları teşvik etmek; çocuk ve gençlerde kalp ve damar hastalıklarına ilişkin mediko sosyal çalışmalarda bulunmak; tıp mensupları ve halk için eğitici toplantılar düzenlemek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek müesseseler kurmaktır.

17 ŞUBAT Anne Baba Okulu Etkinliği





Tarih: 17 Şubat 2014
Yer: Derviş Eroğlu Kültür Merkezi
Feriköy Mahallesi, Çobanoğlu Sokak No: 101 Feriköy / Şişli İstanbul
Program
10.30 – 10.40 Açılış konuşması – Monik İpekel / Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı
10.40 – 11.05 Tansu Oskay / Pedagog – Psikolojik Danışman Terapist
11.05 – 11.15 Soru – Cevap
11.15 – 11.50 Ayşe Öner / Doğum Koçu ve Hamilelik Eğitim Uzmanı
11.50 – 12.00 Soru – Cevap
12.00 – 12.20 Ara
12.20 – 12.40 Ebru Erberdi / Mutfak Planlama
12.40 – 12.50 Soru – Cevap
12.50 -13.10 Dr. Duygu Gür Ünal / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
13.10 – 13.20 Soru – Cevap
13.20 – 13.40 Nükhet Bağışgil / Beslenme ve Diyet Uzmanı
                        Esra Ertuğrul / Hamile Eğitmeni & Emzirme Danışmanı
13.40 – 1350 Soru – Cevap
13.50 – 14.35 Nora Romi / Parents Genel Yayın Yönetmeni
                        Yeşim Çaylaklı / Uzman Gelişim Psikoloğu
                        Şebnem Seçkiner / Manyakanne.com
14.35 – 14.45 Soru – Cevap
14.45 – 15.15 Dilek Kırcaoğlu / Psikolojik Danışman
                        Sefer Kayaoğlu / Psikolojik Danışman
15.15 – 15.25 Soru – Cevap
15.25 – 15.50 Pınar Mermer / Klinik Psikolog
15.50 – 16.00 Soru – Cevap

Bebek emziren annelerin yapmaması gerekenler nelerdir?


Esra Ertuğrul ile Doğum Sonrası Bebek Bakımı (timelapse)