25 Mart 2011 Cuma

BEBEK MASAJI

Bebek masajı anne ve bebeğin birbirleri ile tanışıp ilişkiyi başlatma ve geliştirmesi için önemli bir role sahip. Dolayısı ile bebek masajını yalnız fiziksel yararları olan fiziksel bir terapi olarak düşünmemek gerekiyor. Masaj sırasında iletişimin 5 boyutu ile birlikte (görme dokunma koklama duyma ve tat alma) 6. boyut olarak hareketler de devreye giriyor. Bu sırada ten teması ile sağlanan sözsüz iletişim de ilişkinin niteliğinde büyük önem taşıyor.

Bebeğinizi Masaj Yaparak Rahatlatın

Annenin bebeği ile göz teması kurarak bebeğinin ayak parmaklarına dokunması; bunu yaparken yumuşak bir sesle ne yaptığını bebeğine anlatması vücudunun dokunduğu bölgelerin adı ile birlikte bebeğini rahatlatacak “gevşe” “rahatla” gibi sözler söylemesinin bebeği yalnız fiziksel olarak değil; ruhsal olarak da rahatlattığını söylüyor. Masaj sayesinde anne bebek arasındaki kurulan yakın ilişkinin yanı sıra bebek vücudunun bölümlerini önce ayrı ayrı farkeder sonra da vücüdunu bütün olarak gevşemiş bir şekilde algılar. İlk yapıldığında alışkın olmadığından bebek ağlayarak tepki gösterirse masajın bırakılması gerekir ....


Masaj boyunca bebeği hazırlamak için küçük bir ön hazırlık gerekir. Yeni doğmuş bebeklerde dikkat süresi yaklaşık olarak 15 dakika civarındır. Bu süreyi düşünerek her hareket bir ya da iki kere tekrarla yapılabilir ancak bebek masaja alıştıkça ve büyüdükçe bebeğinizin toleransına göre masaj süresini artırabilirsiniz. Masaj yaparken amacınızın bebeğinizle birlikte iletişim kurmak rahatlamak ve eğlenmek olduğunu daima hatırlayın. Bebeğiniz karnı doyduktan 1 saat sonra masaj için daha aktif ve dinamik olacaktır.

Masaj yaparken dikkat edilecek noktalar

15 dakika süreyle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olduğunuzdan emin olun. Rahat bir ortam yaratmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın. Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Bebek masajını en güvenli yerde yapabilirsiniz. Masaj süresince gerekebileceğinden temiz bir alt bezi ve yumuşak bir havluyu masaj yaptığınız yerde hazır bulundurmalısınız. Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğin derisi zedelenmez. Herhangi bir lezyon oluşursa masaja ara verin. Bebeğinizin vücudunda ellerinizin rahat hareket etmesini sağlayacak miktarda bebe yağını ellerinize sürün. Masaja hafif dokunuşlarla başlayın kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça uyguladığınız basıncı yavaşça artırın.

Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin. Bebeğinizin daha da rahatlamasını sağlamak için onun dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını sağlayın ve ona nasıl davranacağını öğretin. Örneğin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona “rahatla” deyin ve gülümseyin. Bu bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını ve rahatlamasını sağlar. Bu ruh halindeyken de dokunuşlarınızdaki olumlu mesajları daha kolay anlar. Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız özellikle banyo yaptırdıktan sonra…


Bebeğin cildini özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin.

Bebek Masaj nasıl yapılır?

Yüz Masajı: Bebeğinizin yüzü meme emme diş çıkarma ağlama ve çevresinde durmadan büyüyen dünya ile karşı karşıya kalmaktan dolayı sürekli ve büyük bir stres altında kalır. Parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun ve şakaklara oradan da yanaklara doğru masaj yapın. Daha sonra başparmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını şakaklara doğru hafifçe ovun. Yine başparmaklarınızla bebeğin burnunu yanaklara doğru hafifçe bastırarak ovun. Daha sonra çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapın.

Kol Masajı: Bebeğinizin kolunu kaldırın omuzdan bileğe doğru önce bir elinizle sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapın. Bu yöntemin adı “Hint Masajı Tekniği”dir. Hint Tekniğini uyguladığınızda ovma işlemini bilekte bitirmeyip ellere kadar da uygulayabilirsiniz. Aynı hareketi bu kez de bilekten omuza doğru tekrarlayın. Ters yönde yapılan bu masaja da “İsveç Tekniği” denir. Bebekler el masajına bayılır. Bebeğin elini açın her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru aşağı yukarı ovun. Tüm bunları tamamladıktan sonra avuç içlerinizle kollarını yukarıdan aşağı doğru yuvarlayarak hafifçe ovuşturun. Son olarak bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak içe doğru dairesel şekilde sıvazlayın.

Karın Masajı: Karın masajı aynı zamanda bebeğinizin sindirimine gaz çıkarmasına ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur. Kolik bebeklerde karın ağrısının giderilmesine yardımcı olabilir. Karın masajına “su çarkı” denilen eğlenceli bir teknikle başlayabilirsiniz. Ellerinizi kendinize doğru kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğin bacaklarını havaya kaldırın dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Bu bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğinizin bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun. Bir önceki hareketleri sadece sağ elinizi kullanarak yapın. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır. Karın masajını parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlayın. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur.

Bacak Masajı: Bacak masajı kollara uygulanan masaja çok benzer. Bacağı her iki elinizle yukarı kaldırarak tutun ve ellerinizi birbirine ters yönlerde çevirerek bacağını ovun kalçadan bileğe doğru ellerinizin bu hareketini sürdürün. Aynı hareketi bilekten kalçaya doğru tekrarlayın. Kollara uyguladığınız burma yöntemini ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek bebeğin bacağına da uygulayabilirsiniz. Başparmağınızla topuktan başlayarak parmaklara doğru ayak tabanını ve ayak parmaklarının her birini teker teker ovun.

Sırt Masajı: Birçok anne-baba bebek masajını bebeğin sırtını ovarak bitirmekten hoşlanır. Bebeği bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Bunu yaparken ellerinizin yağlı olduğunu ve bebeğinizin kayabileceğini unutmadan dikkatlice hareket edin. Ellerinizi bebeğin sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja başlayın. Bunu yaparken ellerinizi yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırın. Her iki elinizi boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutun. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde ellerinizle sürtme hareketi yaparak boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtını sıvazlayın. Daha sonra sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin. Masajı tamamlamak için bebeğin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayın. Böylece bebek o günkü masajın bittiğini anlayacaktır.

ADET OLAN ANNELER BEBEKLERİNE ANNE SÜTÜ VEREBİLİR Mİ?

Luteinize hormonu yumurtalıkları etkileyen, yumurtalıklarda bulunan foliküllerin büyümesini sağlayan bir hormondur. Yumurtanız çatlamadan hemen önec ve çatladığı zaman en yüksek seviyededir.

Prolaktin hormonu ise; gebelik ve özellikle emzirme döneminde salgısı artan ve süt yapımından sorumlu hormondur.

FSH hormonu yumurtalıkta folikül oluşumunu sağlar. Folikül çevresindeki hücrelerden öströjen salgılanır. Takiben LH salgılanır ve folikül çatlar, yumurtlama olur . Yumurtlamayı takiben overler progesteron hormonu salgılarlar. FSH, LH, E2 ve Progesteron yumurtlamada rol alan hormonlardır.

Prolaktin süt hormonu ise fazla salındığı durumlarda yumurtlamayı engeller.

Anneler bebeklere ek gıdalara başlayıp, bebeklerine verdikleri anne sütü miktarı değişmeye başaldıkça , annedeki prolaktin seviyesinde değişmeler olur. Buna bağlı yumurtlama üzerindeki baskı kalkmaya başlar ve anne adet olabilir.

Ama bu sütün tamamen kesilmesi, bebeği emzirememek demek değildir. Prolaktin kadınlarda hep var. Siz bebeğinizi emzirdikçe bu hormonun miktarı artar, oksitosinle beraber bebeğe anne sütü gelir.

Oksitosin ise prolaktin sayesinde üretilen sütü annenin süt kanalları yoluyla bebeğin emmesi akabinden salınımını sağlayan hormondur. Bu hormon özellikle annenin stres düzeyi ile alakalı olup, anne sütünü verdikçe salınana ve anneyi hem mutlu yapan hem de yorgunluğunu alan bir hormondur. Özellikle bebekler yenidoğduklarında olabildiğince emer ve buna bağlı olarak da anneler daha az uyurlar. Bu hormon sayesinde de kendilerini normalden daha az uyurlar ve daha az yorgun hissederler.




Anneler bebeklerini emzirdikleri dönemde adet olsalar bile sütlerinin gelmesi ile ilgili bir sorun olmaz. Sadece bebek daha büyük ve ek gıda aldığı için anne sütünün miktarında belki azalma olur. Sadece bazı bebekler anneler adet olduğunda ilk günlerde emmek istemeyebiliyor. Tadı değişebilyormuş??????????Bununla ilgili bir bilimsel çalışmaya ben rastlamadım.

Annelerimizin içi rahat olsun ve adet olsalar bile anne sütü bebeklerine vermeye devam edebilirler. Bebeğiniz sizi emdikçe siz anne sütü verebilirsiniz.