25 Ocak 2009 Pazar

BABALARIN ROLÜ


Doğumun yaklaştığını ya da başladığını gösteren belirtilerle birlikte anne adayında bir enerji artışı olacaktır. Baba adayı eşinin bu enerjisini ev temizliği gibi şeylerle tüketmesini önlemeli, bu enerjisini doğuma saklamasını sağlayabilmelidir. Sancıları başladığında eşini sakinleştirmeli, saat tutarak sancıların kaç dakikada bir geldiğine bakmalıdır.
Birlikte nefes alma alıştırmaları yapabilir, eşinin beline masaj yapabilir.
Eşinin doğum yapmasını beklerken baba adayının da en az eşi kadar heyecanlı olacağı bilinmektedir. Eşine veya bebeğe bir zarar gelecek mi diye düşünüp korkabilir, hiçbir şey yapamadığı için çaresizlik yaşayabilir. Bu duygularla başa çıkabilmek için bir yakınıyla konuşabilir, onunla duygularını paylaşabilir. Yürümek de baba adayını rahatlatacaktır.
Baba bebeği ilk kez gördüğünde cinsiyeti beklediğinden farklı olduğu ya da küçük ve çirkin göründüğü için hayal kırıklığı yaşıyor olabilir. Bebek beklentilerden farklıysa kendisine ve ona biraz zaman tanımalıdır. Bebek başka bebeklerle karşılaştırılmamalı ve olumsuz yorumlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Bu gibi yorumlarda özellikle anne kendisini suçlu hissedebilir ve suçluluk hissedebilir. Bu gibi olumsuz duygular sonucunda da annenin sütü kesilebilir. Anneyi suçlayıcı söz ve davranışlardan kaçınmak yerinde olacaktır.Baba adayları eşleriyle doğumhaneye girebilir ve bebeklerinin doğumuna tanık olabilir. Önceden doktorla konuşup doğuma girmek istediğini belirtebilir.Zaten doğumhaneler de çalışanlar babaların doğuma girmelerine alıştı.

BEBEĞİN AĞLAMA SEBEBLERİ


Bebek ağladığında hemen tepki gösterilip onun yanına gidilirse ona güven verilmiş olunur. Yaygın inanışın aksine ilk aylarda bebeğin her ağladığında ona ilgi gösterilmesi onu şımartmaz; tersine ihtiyaçları zamanında, sürekli ve yeterli olarak karşılanabilen bebeklerde güven duygusu gelişir. Bebek ihtiyacı olduğu zaman anneden yardım alabileceğini öğrenecektir, bebek kucaklandığında, okşandığında, onunla konuşulduğunda ona sevgi iletilmiş olur. Böylece bebek kendisinin kabul edildiğini, kendisine değer verildiğini anlayacak ve kendine güvenerek gelişecektir. Hatta annesini şaşırtarak sesini tanıyacak, ağlarken şarkı söylendiğinde sakinleşerek rahatlayacaktır.
Neden Ağlar? Bebek ağladığında çoğu kez niye ağladığı kestirilemez. Bebek acıkmış olabilir ya da sadece annesinin kucağında olmak istiyordur. Bazen de ne yapılırsa yapılsın bebek bir türlü susturulamayıp çaresiz kalınabilinir. Bebeği bir türlü susturulamadığı durumlarda sarsıp sert davranılmamalıdır. Bebeğin, annesini üzmek için böyle davranmadığı hatırlanmalıdır. Henüz o da dünyaya alışmaya çalışıyor ve annesini üzdüğünü anlayabilecek kadar büyük değil. Zaten anne bebeğine ne kadar sert ve sinirli davranırsa, o da o kadar çok ağlayacaktır. Bebeğe oyun mahiyetinde bile olsa sert davranmak yumuşak kemiklerinin ve iç organlarının zarar görmesine yol açabilir.
Bebeğin bulunduğu ortam, odanın sıcak ya da soğuk olması, odadaki ışık ya da gürültü de bebeği rahatsız edebilir. Bebek odası için 21 °C sıcaklık normaldir.
Bazen annesinin sinirli ve yorgun olduğunu hisseden bebek de huzursuz olabilir, annenin sakinliği ve huzuru onun için çok önemlidir. Evin çok kalabalık olması, herkesin bebeği kucağına almaya, onunla oynamaya çalışması gibi aşırı ilgi de bebeği yorup sıkabilir.

BEBEK ALIŞVERİŞİ


Bebek alışverişi, hamilelik döneminin en keyifli ve heyecan verici tarafıdır.Bebek için alınacak
giysi alışverişini çok abartmamalıdır. Hediyeler de gözönüne alınmalıdır.
Body,tulum ve giysilerin etiktleri sökülmeli veya kesilip, 30 derecede narin yıkama programında yumuşatıcısız bir şekilde yıkanmalıdır. İlk altı ay bebeğinizin çamaşırlarını ayrı ve yumuşatıcısız yıkanmalıdır.
6-8 tane body ve ev tulumu,2tane kalın dışarısı için tulum,2 tane şapka,4-5 çorap, 2 tane başlıklı havlu 0-3 ay beden ölçüsünde olmalıdır. Kıyafetlerinin boyun ve el bileğini sıkmamalıdır. Bebeğinizin çamaşırlarını giydirmeden önce mulaka yıkanmalısı gerekecektir.
Bebeğinizi yıkarken bebek küvetide gerekecektir.
Burun tıkanıklığını rahatlatmak için burun pompası gerekebilir.
Bebeğin ateşini ölçmek için termometre alınmalıdır.
Tırnaklarını kesmek için bebeklere özel üretilmiş tırnak makaslarından alabilirsiniz
.Bebeğinizin odasının havasını nemlenirmek için hava nemlendiricilerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için ultrasonik olanını tercih edin.

SAĞLIKLI BİR BEBEK ODASININ ÖZELLİKLERİ

Öncelikle hangi odanın bebek odası olacağına karar vermeliyiz.Onun için şunlara dikkat etmeliyiz.
*Bebek odası, günışığını alan,sessiz,kontrolünü kolay yapacağınız konumdaki oda olmalıdır.
*Kuzey cephedeki oda soğuk,batı cephesindeki oda yazın sıcak olacaktır. O nedenle doğu cephesineki oda en uygunudur.Doğudan gelen sabah ışığı, rahat ve huzurludur.
* Oda rahat havalandırılabilinir olmalıdır.
* Oda sıcaklığı 20-22 derecede olmalıdır.Ayrıca odanın nem oranına da dikkat edilmelidir.
*Bebek odası için rahatlatıcı renkler seçilmelidir.
*Bebek ve Çocuk sağlığını gözönünde bulundurularak, keskin hatlara sahip olmayan mobilyalar seçilmelidir.
*Mobilyalar, estetikten öte kalite ve fonksiyonel olmasına dikkat edilmelidir.
*Bebek mobilyalarında kullanılan boyaların ve cilaların ağır metaller içermemesi ve standartlara uygun olmalıdır.