10 Mart 2010 Çarşamba

ANNE-BEBEK YOGASI

Anne-bebek yogası annelere, bebekleriyle beraber olmanın yanı sıra, kendileri için faydalı bir şey yapma fırsatı da yaratır. Yoga hem anneyi hem bebeği rahatlatır. Tabii annenin rahatlığı bebeği de olumlu etkiler ve ilk güven bağları daha sağlıklı oluşmaya başlar.
Anne-bebek yogası yeni doğum yapmış bir annenin vücudunun ihtiyaçlarına göre, anlayış ve saygı göstererek uygulanıyor. Bunun için annenin daha önce yoga yapmış olması da gerekmiyor. Yogada anne ve bebeğin yaşadıkları anın içinde olmaları ve o anda tamamladıkları ve başardıkları önemlidir. Doğumdan sonra anne emzirirken, geceleri kalkarken, tüm diğer işlere yetişmeye çalışırken kendi bedenini ihmal edebiliyor. Özellikle sırt, boyun ve bel ağrıları ortaya çıkabiliyor. Yoga nefesi kullanarak vücut farkındalığı getiriyor ve annenin ihtiyaçlarına göre vücudu güçlendiriyor; esneklik ve direnç sağlıyor. Bu dönemde nefesin de yardımıyla fiziksel ve zihinsel rahatlama, doğum sonrası (postpartum) depresyonunu da azaltmaya veya atlatmaya yardımcı olabilir.
Yoga bebekleri rahatlatıyor ve daha iyi uyumalarına yardımcı olabiliyor; sindirim sistemlerini kuvvetlendiriyor; bağışıklık sistemini güçlendiriyor; hareket, temas, sinir ve kas sistemini geliştiriyor. Uzun vadede yoga genel vücut farkındalığını ve özgüveni de geliştiriyor.
Yoga esnasında ilginizi hayatınızdaki başka hiçbir konuya dağıtmadan bebeğinize odaklamış ve anne-bebek bağını kuvvetlendirebileceğimiz bir ortam yaratmış oluyorsunuz. Sadece bebeğinize odaklandığınız, onunla göz teması kurarak geçirdiginiz her an onun özgüvenini geliştirecektir.
 
Bu gece oğlumla bütünleşmek adına ne yapmalıyım, diye düşünüp, araştırma yaparken oğlumla yoga yapabilirimi keşfettim.. Ve çok memnun oldum. Nisan ayında işe başlayacağım, bir iki merkez de var. Oralara gid,ip, keşif yapıp en geç Mayısta başlayacağım. Ama hedefim, Nisan da bu kursa başlamak...

ALTUĞDAN SON KARELER...






YENİ BLOĞUM:PREMATÜR BEBEKLER..........

Altuğ doğduktan sonra (ne kadar da sağlıkçı olsam da ), her konuyu internetten araştırıyordum. Fakat prematür bebeklerle ilgili hep aynı bilgiler var. Ama bunlar bana yeterli bir türlü yeterli gelmedi. O nedenle yeni bir blog açtım. Burada sadece oğluşumun gelişimi ve prematür bebeklerle ilgili bilgileri yazıp, deneyimlerimi  paylaşacağım. Eğer sizlerinde prematür bebeğiniz varsa veya tanıdıklarınız varsa burada deneyimlerimizi paylaşalım...bana emaille yazılarınızı gönderin, blogda yer verelim...ortak alanımız olsun..

http:www.prematurbebekler.blogspot.com