17 Temmuz 2012 Salı

Goodyear’dan Yol Güvenliği Önerileri:



Çocuklarla güvenli seyahat için 10 altın kural

Seyahatlerde çocukların güvenliği ve rahatı her şeyden önce gelmeli. Çünkü, yolculuk esnasında rahat edemeyen çocuk, büyük tehlike nedeni!

Goodyear, bu yaz çocuklarla mutlu bir seyahat etmek için 10 altın kural hazırladı. Çocuklarla seyahat etmek, bu kurallar uygulandığı takdirde keyifli olacaktır. 10 altın kuralın temeli ise otomobilinizde seyahat öncesi çocuklarınızın rahat edeceği bir ortam hazırlamak.

1-    Çocuğunuzu, çocuk koltuğuna oturtun ve kemerini bağlayın.

Haziran 2010’dan bu yana ülkemizde de geçerli olan kurallara göre boyu 1.50 metreden kısa çocukların uygunluğu onaylanmış çocuk koltuğunda seyahat etmesi gerekiyor.

  • 13 kg’dan hafif çocuklar: bebek koltuğu
  • 9 ila 18 kg arasındaki çocuklar: çocuk araç koltuğu
  • 15 kg’dan ağır çocuklar: araç içi yükseltici koltuk

Çocuğunuzun, her seyahat esnasında güvenli bir şekilde bağlanmış olduğunu kontrol edin. Çocuk koltuğunda oturmasının ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olun. Siz araba kullanırken onların bunu yapmayacaklarından emin olamayacağınız için, çocuğunuza, emniyet kemerini açıp kapatmayı mümkün olduğunca geç öğretin. Yolculuk esnasında arabanın içinde gezinen çocuk ciddi tehlike yaratır.

2-    Çocuğunuzun uyku saatinde yola çıkın.

Çocuklarınızın akşam uykusuna yatacağı vakit yola çıkarsanız eğer, çocuğuz yolculuğun çoğunda uyumuş olacağından dolayı siz rahat seyahat edersiniz. Çocuğunuzun düzenli bir uykusu yoksa eğer yemek yedirdikten 1 saat sonra yola çıkın. Mola yapacağınız yerleri önceden belirleyin. Çocuklu bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak yer seçin.

3-    Camlara güneşlik takın.

Aracın camlarında güneşlik yoksa yaz ayları bunları almanız için doğru zamandır. Çocuklarınızın sizinle beraber geliyor olması durumunda onların rahatını sağlayarak araç içerisinde kaliteli zaman geçirmelerine ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmalarına yardımcı olun.

4-    Seyahat esnasında herkesin yeterli şekilde sıvı tükettiğinden emin olun.

Sıvı tüketimi yeterince alınmadığında baygınlığa kadar giden tehlikelere yol açar. Sıvı tüketiminin düzenli alınmasına dikkat edin.

5-    Güneş ışığının yaratacağı tehlikelere karşı önlem alın.

Güneşli günlerde araç içi sıcaklığının dışarıdaki ısıdan çok daha fazla olduğunu düşünerek ısınan metal aksamlardan dolayı çocuğunuzun cildinin yanmasını önlemek amacı ile park halinde iken çocuk koltuğunun üzerini örtmeyi unutmayın.

6-    Uzun seyahatlerde çocuklara rahat ve hava geçiren giysiler giydirin.

İçeriğinde yüzde 100 pamuk olan kıyafetleri tercih edin. Kıyafetin lastikleri varsa gevşek olmasını sağlayın.

7-    Çocuklarınızı eğlendirin.

Çocuklarınızın seyahat esnasında eğlenceli aktiviteler ile meşgul olması uzun yolculukların tüm aile fertleri için daha sakin geçmesini sağlar. Goodyear’ın 2011’de yaptığı “Yazın Yol Güvenliği” 2 araştırması sonucunda araç içindeki “bağrışmanın” sürücüler için en önemli dikkat dağıtıcı faktör olduğu ortaya çıktı.

Çocuklarınıza oyalanabilecekleri oyuncaklar verin, ancak yumuşak olanları tercih edin. Ağır veya keskin oyuncakları seyahat esnasında araç içerisinde bulundurmayın. Özel çocuk CD ve DVD'leri ve çocuk kitapları da uzun yolda çocukların sıkılmasını önleyecektir. 

8-    Çocuklarınızın yanına yetişkin birini oturdun.

Seyahat esnasında çocuklar arka koltukta ne yaparsa yapsın sürücü için yola tam olarak yoğunlaşmak öncelikli olmalıdır. Çocukların yanında onlarla ilgilenecek yetişkin birinin olması önemlidir. Arkaya dönmek veya dikiz aynasından çocukları izlemek, sürücünün trafik üzerindeki dikkatini dağıtacak ve kaza yapma riskini artıracaktır. 100 km/saat hızla giden bir araç saniyede 30 metre yol almaktadır. Çocuklara bakmak için arka koltuğa dönerek kaybedilecek 3 saniyelik bir zaman dilimi 100 metrelik bir yolun sürücü tarafından görülemeyeceği anlamına gelir.

9-    Eşyalarınızı önem sırasına göre son girenin ilk çıkacağını düşünerek yerleştirin.

Çocuklarla seyahatte eşyaları yerleştirdiğiniz yer önemlidir. Acil ihtiyacınız olacak eşyaları en son yerleştirin. ‘Son giren ilk çıkar’ mantığıyla hareket edin. “Olmazsa olmaz”ların ne olduğunu iyi düşünün. Yiyecek, içecek, mendil, çocuk bezi, ilaç, çocuk oyuncakları ve diğer temel eşyaları varış yerine kadar rahatça erişebilmeniz için aracınıza en son yerleştirin.

10- Aracın dışında da çocuklarınızın güvenliğini sağlayın.

Aracın arızalanması stres yaratan bir durumdur ve herkesin her an başına gelebilir. Böyle bir durumda çocuklarınızı kontrol altında tutun.Araştırma[1], sönük lastikle sürüş yapan Avrupalı araç sürücülerinin %85’inin en çok endişeli olduğu durumların çocukların araç içerisinde oldukları zamanlar olduğunu göstermektedir.  

Goodyear RunOnFlat lastiklerinin takılması ile bu gibi durumlar önlenebilir. RunOnFlat (Patlasa Da Giden) Teknolojisi sayesinde sürücüler, artık lastik değiştirmek için tehlikeli yol kenarlarında durmaya gerek duymaz.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Emmanuel Robinet konu ile ilgili “Otobanın yanında, özellikle de araç içerisinde küçük çocuklar ile birlikte kalmak korkutucu bir deneyim olabilir. Araç sürücüleri yardım çağırırken araç içerisindeki yolcuları asla yalnız bırakmamalıdır” dedi.


Goodyear Lastikleri T.A.Ş. hakkında
Üretim, satış ve satış-sonrası hizmetleri ile lastik sektöründe faaliyet gösteren Goodyear Lastikleri T.A.Ş., dünyadaki en büyük lastik üreticilerinden olan Goodyear Tire and Rubber Company'nin Türkiye'deki iştiraki olarak, 1 Eylül 1961'de kuruldu. Bu yıl Türkiye’deki 50.yılını kutlayan Goodyear Lastikleri T.A.Ş.; Türkiye’de 1,300’ü aşkın çalışanı ile İzmit ve Adapazarı’ndaki 2 üretim tesisinde faaliyet göstermektedir. Şirket, ürünlerini Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ve Debica markaları altında üretip tüketicilerine sunmaktadır. Şirket Türkiye’de, yaklaşık 700 bayisi, 50’yi aşkın Premio mağazası ve 300’ü aşkın araç servisleri kanalıyla tüketicilere hem tüketici lastikleri hem de ticari lastikler ve hizmetler sunmaktadır. Goodyear Lastikleri T.A.Ş., ürünleri ve Türkiye’deki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, www.goodyear.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.