25 Şubat 2014 Salı

BEBEĞİN KENDİ KENDİNE YEMEK YEMESİ

Bebeğin verdiği ipuçlarını takip ederek onun kendi kendine yiyebildiğini gösterdiğinde katı gıdalara başlanır ve bebeğin temposuna göre ilerletilir.Bu şekilde bebek içgüdülerini dinleyerek anne babasını, kardeşlerini taklit eder ve bir yandan öğrenirken bir yandan da doğal ve eğlenceli bir yolla beslenme becerilerini geliştirir.
Eğer fırsat verilirse bebekler sütten başka besinlerle de beslene bileceklerini ellerine bir parça yiyecek alarak ya da onları ağızlarına götürerek gösterebilirler. bebekler sütten katı gıdaya geçmesinin ne zaman olması gerektiğine karar vermek için anne babalarına ihtiyaç duymazlar. Kaşıkla beslenmeye de ihtiyaçları yoktur bunu kendi kendilerine yapabilirler.




Bebeğin kendi kendine yemesi şu şekildedir;
-Bebek yemek vaktinde aile ile birlikte oturur ve hazır olduğunda yemeğe dahil olur.
-İlgisini çeken bir yiyecek yerine bebeğin rahatlıkla tutabileceği boyut ve şekillerde yiyecekler verilir.
-Lapa yapılmış ya da ezilmiş yiyecekler yerine bebeğin rahatlıkla tutabileceği boyut ve şekillerde yiyecekler verilir.
-Bebek baştan itibaren biri tarafından kaşıkla beslenmek yerine kendi kendine yer.
-Ne kadar yiyeceğine ve  sevdiği yiyecek sayısının ne kadar zaman da artacağını bebek kendisi belirler.
-Bebek ne zaman isterse anne sütü ya da mamayla beslenmeye devam eder. Bu besinlerin ne zaman azaltılacağına hazır olduğunda kendisi karara verir.





İlk katı gıda yeme deneyimleri bebeğin sonraki yıllarda yemek vakti ile ilgili hissedeceklerine etki eder bu yüzden bu vaktin eğlenceli hale getirilmesi önemlidir.Geleneksel olarak her bebek kaşıkla beslenmekten hoşlanmaz diye bir şey yoktur fakat birçok bebek kaşıkla beslenmekten gerçekten zevk almaz. Kendi kendilerine ve aileleriyle aynı vakitte yemek yemelerine izin verilen bebekler ise yemek vakitlerini severler.

***Eğer sizin de bebeğiniz ek gıda serüveninin başındaysa ve google plus kullanıyorsanız 27 Şubat 2014 saat 20:30 da hangoutta buluşalım. Birlikte bu konu hakkında sohbet edelim ister misiniz?
Detaylar için ertugrul.esra@gmail.com e-mail atabilirsiniz.!!!!

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİ SEVGİLİ ASRIN VE MİNİK BEBEKLERİ:)




Asrın hemşire özel bir hastanenin Yeni doğan bebek yoğun bakım bölümünde hemşire.Mesleğinin en iyilerinden ve işinde çok başarılı. Ben de sizler için ona birkaç soru soracağım. Sizin de merak ettiklerinizi varsa yorum bırakırsanız mutlaka cevaplarız.

-Asrın'cım çok güzel ve zor bir işin var. En başta bizlere Yeni doğan bebek yoğun bakım hemşiresi ne yapar? Yoğun bakım hemşiresiyle yoğun bakım bebek hemşiresi arasında fark var mıdır? Anlatabilir misin?
Bebekler erken doğduğunda ya da sıkıntılı bir durum olduğunda bebek odasının içn de bulunan yoğun bakım bölümüne alınır. Burası biraz daha kompleks bir yerdir. Bebek odası hemşiresi olabilirsiniz, ama bebek yoğun bakım hemşiresi olmak biraz daha farklıdır.
-İşini seviyor musun? Zor mu?
İşimi çok seviyorum. Sabır ve dikkat gerektiriyor. Ben bebekleri çok sevdiğim için işimi de çok seviyorum.



-Kaç yıldır yapıyorsun?
4 yıldır
-Türkiye'de yada senin çalıştığın yeni doğan da kanguru bakımı yapılıyor mu? Ben çok inanıyorum ona..
Evet yapıyoruz. Bebeğin solunum sıkıntısı bittiğinde ve vital bulguları stabilleştiğinde anneyle bebeği kaynaştırıyoruz:)) Anneler bu bakımdan sonra sütü artıyor,bebeler de inanılır gibi değil ama sanki daha canlı oluyorlar. Babalar çok korkuyor. Onun için çok tercih etmeseler de ellerine dokunuyorlar.
-Anne için yararı var mı?
Kesinlikle. Duygusal açıdan çok iyi geliyor . Tabii ki bu da sütü çok olumlu etkiliyor.
-Bebek için yararı var mı?
Bebekte güven duygusunu arttırıyor.Annesinin kokusunu aldığında hatta küvozdeyken annesi bebeğiyle konuştuğunda , bebek canlanıyor. Gerçekten mucizevi bir şey anne ve bebeği arasındaki ilişki.
-Emzirme konusunda yaklaşımınız nasıl? Emzirme eğitimi veriyor musunuz?
Evet veriyoruz. İlk yarım saat için de annenin bebeğini emzirmesine yardımcı oluyoruz. Daha sonra da bebek her ağladığında her istediğinde emzirmesi için anneyi destekliyoruz.Eğer bebek uyursa 2-3 saat sonra uyandırıp mutlaka emzirmesini sağlıyoruz.İlk günler anne sütü için çok önemli, çok değerli. Bu günlerde bebek annesini ne kadar çok emerse, annenin sütü o kadar çok çoğalır, bebek de sarılık olmaz.
-Anne emziremiyor, bebeğini göğsüne tutturamıyor.O zaman bıkmadan usanmadan destek oluyor musunuz?
Kesinlikle. İlk başta psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Ardından da emzirme denemeleri yapıyoruz birlikte. İsterlerse taburcu olduklarında da bizi arayabileceklerini söylüyoruz.



-Bazı hastanelerde aile taburcu olmadan bebek bakımı hakkında eğitim veriliyor. Siz de veriyor musunuz?
Evet bizde veriyoruz. Evde işlerine yarayacak püf noktalarından bahsediyoruz. Tavsiyem çok sevimli olduğu için video kaydetmeleri. Sonra biraz deneyim kazandıklarında bu videoyu seyrederlerse o zaman neler hissettiklerini anımsarlar:))
-Taburcu olduktan sonra anneler sizi arayabiliyor mu?
Arıyorlar.Bu konuda anneleri biz taburcu olmadan da sıkıldıklarında, kafalarına bir şey takıldığında, destek olmamız için bizi arayabileceklerini söylüyoruz.
-Uzun dönem kuvoz de kalan bebeklerin aileleriyle ilişkinizi nasıl oluyor?
Neredeyse aile gibi oluyoruz.

Asrın'cım çok teşekkür ederim.. Senin gibi bir bebek hemşiresinin olması bebekler ve anneler için büyük şans..