6 Haziran 2013 Perşembe

BEBEĞİNİZİ DOĞRU YERLEŞTİRDİĞİNİZDEN EMİN OLUN!





Kendinize bir paket yara bandı alın. İçindeki yuvarlak olan bantları hedef çalışması olarak kullanabilirsiniz.
Emzirmeye başlamadan önce , birini meme ucunuzdan 2,5 cm yukarıya , diğerini de 2,5 cm aşağısına yapıştırın. Bunlar sizin ''hedefleriniz'' olsun.
Bebeğinizi sıkı bir yastığa veya emzirme  yastığına yerleştirin, memenizle aynı hizada olacak şekilde kolunuzun iç kısmına yatırın. Bebeğinizle aynı hiza da olacak şekilde kolunuzun iç kısmına yatırın. Bebeğiniz bu pozisyondayken boynunu incitmeyecektir.Başparmağınızı üst hedefin üstüne, işaret parmağınızı da alttaki hedefe koyarak bastırın. sonra nazikçe bebeğinizin başını tutun ve ağzını meme ucunuza yerleştirin. Bebeğinizin doğru şekilde yerleştiğinde emin olmak için aynada kendinize bakabilir, eşinize veya annenize ya da bir arkadaşınıza bebeğinizin dudaklarının meme ucunuzu doğru şekilde ağzına alıp almadığını sorabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
Bebeğinizin ağzının genişçe açıldığından ve meme ucunuzu ortalayarak kavradığından emin olun. Bebeğinizin dudakları meme ucunuzu ve aerolanızı bir boru bileziği gibi kavramalıdır.Eğer iyi kavramadığını hissettiyse, alt dudağını kontrol edin, içe kıvrılmış olabilir.Ya da bebeğinizi bir olasılıkla, meme ucunuz tam olarak ağzına almamış, sadece üst kısmını emmeye çalışıyor olabilir.Eğer parmaklarınız iki buçuk cm aşağıdaki ve yukarıdaki hedef noktalarında değilse, bebeğiniz tam olarak meme ucunuz ağzına alamamış olabilir.Bebeğinizi doğru yerleştirdiğinize dair en önemli işaret vücudunuzdur.
Emzirirken acı çeken çok anneyle karşılaştım. meme ucu acıyan hatta kanayan anneler.Böyle bir anneden sıklıkla şunu duyarım,''Tüm bunları bebeğim için yapıyorum''düşünen annelere şunu söyleyebilirim bu durumda bebeğiniz de maalesef tam olarak sütünüzü alamıyor olabilir.Eğer emzirirken kendiniz iyi hissetmiyorsanız , vücudunuzun verdi,ği işaretlere mutlaka güvenin. Meme uçlarınızda oluşan hafif duyarlılık ,ilk iki üç gün içinde normal sayılabilir. Fakat rahatsızlık daha uzun sürerse yada kötüye giderse, bir şeyler gerçekten iyi gitmiyor demektir.Eğer meme ucunuz su topladıysa, elleriniz yanlış pozisyonda olabilir.Fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız , ateş,,üşüme, gece terlemesi veya göğsünüzde acı ve şişme hissediyorsanız bunlar angorjman (aşırı süt birikimi sonucu memenin hacminde meydana gelen artış)veya kanallarda tıkanıklığın habercisi olabilir.Bu tip problemler mastit veya meme bezlerinin iltihaplanmasına kadar gider. BU durumda doktorunuza veya emzirme danışmanınıza başvurmanızda yarar vardır.

BEBEĞİNİZ ÖĞÜNLERDEN HEMEN SONRA VEYA EN AZ 1 SAAT İÇİNDE AĞLIYOR MU?



ç bir bebek beslendiği an da ağlamayı keser. Ne istediğini-süt- size söylemiştir ve isteği karşılanmaktadır. Emerken ya da emzirildikten hemen sonra ağlayan bebeklerin ağlama sebepleri ise, karınlarının doymamış olmasına bağlanır.
Bu durumda öncelikle süt üretimi ya da tıkanmış süt yolları gibi vücudunuzda oluşabilecek sorunları saptamaya çalışmanız gerekir.

Bu sorunlar bebeğinizin emme isteğini karşılıksız bırakabilecek sorunlardır. Eğer bunlarda bir sorun yok ise, bebeğinizin bir rahatsızlığı olabilir. Örneğin, gaz yada reflü gibi.. Bunun için çocuk doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.

BEBEĞİNİZİ NE SIKLIKLA EMZİRİYORSUNUZ? BİR ÖĞÜN NE KADAR SÜRMELİDİR?




Orta ve daha iri yapıda olan bebeklerin her 2,5-3 saatte bir beslenmeleri gerekir.Daha az veya daha çok değil. Daha kilolu bebeklerde bile bu kurala uymak gerekir.
Eğer ''Bebeğim her saat başı acıkıyor!''diyen bir anne iseniz, öğünlerinizin çok kısa olma ihtimali veya bebeğinizin öğünlerinde gereği kadar beslenmiyor olma ihtimali var demektir.Böyleyse, onu daha çok beslemeniz gerekir.Eğer formül süt veriyorsanız , çözüm basittir:Bebeğinizin her bir öğününe fazladan 30 cc ekleyin.Eğer emziriyorsanız, bebeğinizin ürettiğinizden daha çok süte ihtiyacı olabilir.Veya emme pozisyonu rahat değildir ve dolayısıyla göğsünüzden yeterli miktarda süt alamıyor olabilir. Bu durum, 2 veya 3 haftalık süre içinde daha az süt üretmenize neden olacaktır.Bebeğiniz bir defa da sadece 10 dakika emiyorsa,vücudunuz bundan fazla süt üretmenize gerek olmadığı komutunu almış gibi hissederek, süt miktarınızı günden güne azaltmaya başlayacak ve en sonunda da süt üretimi son bulacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizin bir hızlı büyüme döneminden geçiyor olması da ihtimaller arasındadır. Ancak bu ilk altı hafta ada rastlanan bir durum değildir.
Bir Öğün Kaç Dakika Sürer?
İlk 6-8 hafta boyunca , orta yapıda bir bebeğin öğünü 20 ila 40 dakika kadar sürecektir.Böylelikle bebek saat 10:00 ' da emmeye başlıyorsa,10:45 ' te bitirir.Bu bebeğin 11:15 'te yatması ve 1,5 saat kadar uyuması beklenmektedir.Biberonla beslenen bebeklerin henüz biberon ağızlarındayken uykuya dalabildiklerini biliyoruz.Ama 3 ve ya daha fazla bir kiloya eriştiklerinde, memedeki bir bebek gibi uyuya kalmaları daha az rastlanır.Anne sütü alan bebekleri ise, çoğu zaman ilk on dakikadan sonra uyku bastırır.Bunun sebebi, anne sütünün oksitosin hormonu bakımından zengin, susuzluğu gideren ilk kısmıdır. Oksitosin hormonu uyku etkisi yapar. Prematüre ve sarılıklı bebeklerde aynı şekilde, öğünler sona ermeden uyumaya eğilim gösterir.Her iki durumda da, bebeklerin uyku ihtiyaçları çoktur ama beslenirken uyanık tutulmamaları gerekir.

Bebeğiniz nadir de olsa memenizde uyuya kalıyorsa, bunu dünyanın sonu görmeyin. Ama bu 3 öğünden fazla olursa, bebeğiniz istemeden de olsa atıştırmacı bebek haline getirmiş olursunuz.Ayrıca unutmayın, yemek yemekle ile uykuyu ilişkilendirmeye başladıysa, ona kendi kendine uykuya dalmasını öğretmek de güç olacaktır.