29 Temmuz 2013 Pazartesi

Bebeklerde hıçkırık neden olur ? Hıçkırık nasıl geçer ?


Yenidoğan hıçkırığı olarak da bilinen bebekte hıçkırık, bebeklerde sık görülen ve anneleri endişelendiren durumlardan biridir. Bebeklerin hıçkırması ebeveynleri endişeye sürüklese de aslında bebekler için iyiye işarettir ve özellikle sindirim sistemine ait organların fonksiyonlarını düzgün yerine getirdiğine ve işlediğine işaret eder. Yenidoğan bebeklerde hıçkırıkların en çok arttığı vakit ise sindirim sonrasıdır. Bunun sebebi mide dolduktan sonra diyaframda bulunan sinirlerin uyarılması ve bu şekilde ortaya çıkan bebeğin gösterdiği reflekstir.
Bebeklerde Hıçkırık Sebepleri

Eğer beslenme sonrası hıçkırmışsa bu bebeğin yeterince doyduğunun bir göstergesidir.
Bebeğin özellikle mide gelişiminin de bebeklerde ara ara hıçkırık görülür. Bu midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir.
Bebeğin kalp ve akciğerinin gelişminin bir göstergesidir.

Bebek Hıçkırığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde hıçkırık bebek emdikten sonra görülebileceği gibi aniden de tutabilir. Bu durumlarda ikisinde de endişeye gerek yoktur. Bebeğin hıçkırığının geçmesi için bebeğe herhangi bir şey vermek çok doğru değildir. Çünkü verdiğiniz şey soluk borusuna kaçma riski taşır.
Bu sebeple eğer bebek uzun süre hıçkırırsa yapabileceğiniz en iyi şey bebeği bir miktar emzirmek olabilir.
Bunun yanında, hıçkırığın geçmesi için bebeğin yutkunma yapması faydalı olabilir. 1 tatlı kaşığı anne sütü  içirilince hıçkırık geçer.
Bununla beraber, çok çabuk yemek yiyen bebekleri daha sık hıçkırık tutar, üstelik böyleleri bir hayli de hava yutarlar. Hıçkırığını geçirmek için bebeği dik tutup sırtını sıvazlamak yararlı olur.
Yüzükoyun yatık durumda tutuyorsanız, sırtını okşayarak hafifçe sallamak hemen her zaman etkili olur.
Özet olarakbebeğin hıçkırması endişe edilecek bir durum değil aksine olumlu bir durumdur. Herhangi bir müdahele gerekmez.

Çocuğun ateşi nasıl ölçülür?




Çocuğunuzun ateşinin yüksek olup olmadığını anlayabilmek için doğru ölçüm yapmalısınız. Bunun için popodan, ağızdan, koltuk altından ve kulaktan ateş ölçümünün nasıl yapıldığını bilmeli ve termometreyi doğru okumayı öğrenmelisiniz.
Çocuğunuzun ateşi olup olmadığını anlamanın en kolay ve hızlı yolu, dudaklarınızla ya da elinizin tersiyle alnına ya da ensesine dokumaktır. Eğer çocuğunuz normalden sıcaksa daha kesin sonuç için bir termometre kullanın.
Vücutta sıcaklığı tam olarak yansıtan dört kısım; ağız, rektum (kalın bağırsağın son bölümü), koltuk altı ve kulak kanalıdır.
Çocuk en az dört ya da beş yaşına gelene ve termometreyi dilinin altında ısırmadan tutabilene kadar ağzından termometreyle ölçüm yapmayı doktorlar önermiyorlar. Geriye kalan seçenekler rektal (popodan) ya da koltuk altı yolu oluyor. Ya da hemen kulak içinden vücut sıcaklığını ölçen timpanik ya da kızılötesi işitme kanalı termometrelerden edinebilirsiniz.
Çocuğunuzu ateşini ölçmek için nasıl hazırlamalısınız?
Şiddetli aktivite ya da ağlama bir çocuğun ateşini artırabileceği için, çocuğunuzun ateşini 30 dakikalık dinlenme ya da sakin bir şekilde oynama döneminden sonra ölçmeye çalışın.
Ağızdan ölçümün sıcak ya da soğuk içecekler ve yiyecekler alındıktan sonraki yarım saat içinde yapılmaması gerekliyse de bu önlem rektal ya da koltuk altı ateş ölçümleri için gerekli değildir.
Ama bu ölçümler, oda ya da hava sıcaklığı gibi faktörlerden etkilenebilir. Dolayısıyla çocuğunuz aşırı sıcak bir evde oynuyorsa camı açın, yakın zamanda sıcak bir banyodan çıkmışsa ya da soğuktan geliyorsa biraz bekleyin

Termometreyi nasıl hazırlamalısınız?


Cam termometre üzerindeki cıvayı kontrol edin. Eğer 35,6 derecenin üzerindeyse, cıvanın bulunmadığı taraftaki ucunu baş parmağınızın ve işaret parmağınızın arasında sıkıca tutarak dikkatlice sallayın ve bilekten hareketlerle tekrar tekrar sallayın. Soğuk sabunlu suyla yıkayın (ılık ya da sıcak su, cıvanın termometreyi çatlatacak kadar genişlemesine neden  olabilir), durulayın ve daha sonra alkole batırılmış emici bir pamukla silin. Üzerinde alkol kalmaması için oral bir termometreyi kullanmadan önce iyice durulayın. Rektal termometreyi yerleştirmeden önce, ampul şeklindeki ucunu vazelinle yağlayın.
Rektal(popodan) ateş nasıl ölçülür?
Oturun ve çocuğunuzun poposunu açarak kucağınıza yüzükoyun yatırın. Çocuğunuzun başını destekleyecek bir yastık onu rahat ettirebilir. Alternatif olarak, kalçalarının altına yastık ya da havlu koyup yükselterek ve karnını bez değiştirme masasının üzerine koyarak termometrenin daha kolay yerleşmesini sağlayabilirsiniz. Onunla güven verici bir tonda konuşun, ilgisini başka yöne kaydırmaya ve onu eğlendirmeye çalışın.Termometrenin ucunu iki santimetre kadar rektuma sokun, direnişle karşılaşırsanız devam etmeyin. Termometreyi işaret ve orta parmaklarınız arasında tutun ve termometrenin kayıp düşmemesi için diğer parmaklarınızla kalçaları birbirine yaklaştırın. Cam termometreyi 2 dakika, elektronik termometreyi bip sesi çıkarana kadar orada tutun.
Ender olarak cam termometre rektuma girdiği anda kırılabilir. Başınıza bu gelirse ve tüm kırık parçaları çıkaramazsanız doktora haber verin ve panik yapmayın. En fazla küçük bir yırtık olacaktır ve cıva zehirli değildir (termometrelerde kullanılan cıvalar metalik cıvalardır ve emilebilir cıva iyonları yayacak kadar kısa sürede okside olmaz). Rektumun yırtılmasını önlemek için, her ölçümde termometreyi rektuma yerleştirmeden önce etrafına bu iş için üretilmiş ve eczanelerden temin edebileceğiniz tek kullanımlık kağıtlardan sarabilirsiniz; bu okumayı engellemez.
Koltuk altından ateş nasıl ölçülür?
Çocuğunuz rektal ölçüm için rahat durmuyorsa veya ishali varsa veya rektal termometre bulamıyorsanız koltuk altı ölçümü yapın. Oral, rektal veya elektronik termometre ile ölçüm yapabilirsiniz. Çocuğunuzun tişörtünü sıyırarak termometre ile deri arasında bir şey olmamasını ve koltuk altının kuru olmasını sağlayın.
Termometrenin cıvalı ucunu koltuk altına iyice yerleştirin ve çocuğun dirseğini vücuduna doğru yaslayın. Cam termometre kullanıyorsanız bu pozisyonda en az 4-5 dakika kalın (8 dakika daha iyidir). Çocuğun kolunu elektronik termometre yerleştirmeden önce 5 dakika kadar kendi vücuduna yaslanmış vaziyette tutun; bu sayede daha doğru ölçüm elde edersiniz. Ateş yeni yükselmeye başlamışsa koltuk altı ölçümü doğru sonuç vermeyebilir.
Timpanik termometre ile (kulaktan) ölçüm nasıl yapılır?
İdeal olarak hemşire veya doktora danışarak tekniği size göstermesini isteyin. Temelde bu işlem, kulak kanalının içine aleti doğru yerleştirme meselesidir. Bir saniye içinde doğru bir ölçüm yapabilirsiniz. Bu ölçümün koltuk altı ölçümünden daha doğru sonuç verdiği düşünülür.
Ağızdan ateş ölçümü nasıl yapılır?
Ağızdan ölçüm dört veya beş yaşındaki çocuklara yapılabilir, daha küçük çocuklara yapılamaz. Termometre dudaklar kapalı haldeyken ve dilin altında dururken yapılır. Çocuğa termometreyi ısırmaması söylenmelidir. İyi bir sonuç almak için termometre dilin altına iyi bir şekilde yerleştirilmeli ve 2-4 dakika bekletilmelidir. (Çocuğunuzun burnu tıkalıysa ve ağızdan soluyorsa 4 dakika bekletmek gerekir). Soğuk veya sıcak yiyecek ya da içeceklerden sonra ağzın içindeki ısının normalde dönmesi için 15 dakika bekledikten sonra ölçüm yapın.

Termometre nasıl okunur?
En güvenilir sonucu popodan ölçümün verdiği düşünülür. Çünkü vücudun iç sıcaklığını yansıtır. Ancak günümüzde oral ısı standart sayılır. Rektal yolla (popodan) ölçülen ısılar, oral yolla alınandan yarım veya bir derece daha yüksektir, koltuk altından okumlar bir derece daha düşüktür ancak ateş başlangıcında daha yüksek değerler de çıkabilir. Genelde ağızdan ölçümde 37 derece, popodan ölçümde 37,6 derece, koltuk altından ölçümde ise 36,5 derece normal kabul edilir. Son çalışmalar, bu normalin kişiden kişiye çok değişkenlik gösterdiğini ortaya koyuyor. 39 derece rektal (popodan) ateş, ağızdan alınan 38,4 derece ateşe, koltuk altından alınan 37,9 derece ateşe eşittir. Timpanik termometre rektal veya oral ölçüme yakın olacak şekilde ayarlanabilir.
Cam cıvalı termometreyle dereceği okumak için ışığa tutun ve cıvanın içinde bulunduğu gümüş kolonu görmeye çalışın. Her derece hizasında ve dereceler arasında onda ikilik aralıklarla kalibrasyon vardır. Cıva kolonunun bittiği yer dereceyi gösterir. dereceyi bir kenara kaydedin ve saat kaçta ölçüldüğünü de mutlaka not edin.
Cam termometre her kullanımdan sonra sabunlu suyla temizlenmeli ve alkolle silinmelidir. Termometreyi radyatör, şömine, fırın güneşli pencereden uzakta tutun.

kaynak:http://www.pudra.com/anne-cocuk/bebek-bakimi/cocugun-atesi-nasil-olculur-13614.htm