6 Kasım 2013 Çarşamba

DOĞUM PLANI NEDİR? NE İÇERİR?






Günümüzde anne ve baba adaylarının bilinçlenmeleri ve bilgiye ulaşmak gittikçe kolaylaştı. Doğum yapacak bir anne adayı da doğum anında ve sonrasında neler yapılması, neler yapılmamasını önceden planlaması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bunun için de önceden hazırladığımız bir doğum planı çok işimize yarayacaktır. Özellikle doğal doğum yapmayı istiyorsanız bu planın işlevi daha da önem kazanacaktır.
Doğum yapmış ve yıllardır eğitim veren biri olarak, isteklerinizi, beklentilerinizi önceden doktorunuz ile konuşmanın çok yararlı olduğunu söyleyebilirim. Doğum yapacağınız hastaneyi belirledikten sonra, odaları önceden görmek, doktorunuz dışındaki diğer sağlık ekibiyle önceden tanışmak, doğum sırasında nasıl işleyiş bunu öğrenmek çok önemli. Bunları öğrendikten sonra kendinizin beklentileri göz önüne alarak doğum planı oluşturabilirsiniz. Planınızı oluşturduktan sonra bunu doktorunuz ve doğum yapacağınız hastanedeki hemşirelerle paylaşmanızı öneririm.
Bir doğum planın da ;
*Daha önceden bir doğuma hazırlık eğitimi alıp-almadığınızdan bahsedebilirsiniz. Başınıza neler geleceğini ve neler yapmanız gerektiğini bildiğiniz belirtin.
*Doğum esnasinde yanınızda eşiniz mi, bir doğum koçumu yada anneniz mi bulunacak?
*Doğum esnasında hastane personeli odanıza ne sıklıkla girsin?
 
 
 
 
 
*Odanızı nasıl düzenlemek istersiniz ? Hafif müzik, loş ışık, belki kapıya ''ziyaretçi yasak'' diye bir yazı asılması..
*Suni sancı ile ilgili düşünceleriniz nedir?
*nst bağlama sıklığı nedir? damar yolu açmak yada serum vermek ne kadar gerekli? Su içebiliyor musunuz?
* *Doğum ağrıları sırasında ağrıyı önlemek için yapılan epidural anestezi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
*Bebek odasında biberonla anne sütü dışında bir sıvı verilmemesi, emzik verilmemesi.
*Doğum ağrıları sırasında ağrıyı önlemek için yapılan epidural anestezi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
*Bebek odasında biberonla anne sütü dışında bir sıvı verilmemesi, emzik verilmemesi.
* Kordon kanı örneklenmesi yapılmasını ister misiniz?
* Doğum yapacağınız yeri mümkünse önceden görün.
* Doğum yapacağınız hastaneyi önceden belirleyin.
* Hastaneye en kolay ve en kısa zamanda nasıl ulaşabilirsiniz? Hastaneye giden yolların belirlenmesi ve yollardan birinin tıkalı olması durumunda kullanılabilecek alternatif yolların bulunması.
*Hastane girişleri ve park yerlerinin öğrenilmesi
* Doğum yapacağınız hastane bebek dostu (emzirmeyi destekleyen) bir hastane mi diye araştırın.
* Sigortanızla anlaşmalı bir kurum mu? Önceden bilgi alın.
* Eğer eşler doğuma katılacaksa, birlikte doğum filmleri izleyin.
* Doğum çantanıza neler koymanız gerekiyor? Doğum çantanızın içindekilerin yedeklerinin evde nerede olduğunu mutlaka eşinize gösterin. Acil yedeklere ihtiyaç duyduğunuzda eşiniz de strese girmeden, yedekleri size ulaştıracaktır.
* Kültürel ve dini açıdan belirtmek istedikleriniz var mı?
* Eşiniz bebeğinizin göbek bağını kesmek istiyor mu?
*Bebeğiniz için çocuk doktoru araştırın.
* Doğuma sizi götürecek arabayı ayarlayın ve bakım kontrollerini yaptırın.
* Hangi durumda doktorunuzu aramanız gerektiğini öğrenin.
* Aranacak kişilerin telefon numaralarının bir kağıda yazılması. Telaş halinde kimleri arayacağınızı ve telefon numaralarını unutabilirsiniz.
* Cep telefonunuzun şarj aleti (ancak hastane içinde cep telefonunuzu kullanıp kullanamayacağınızı önceden öğrenin, büyük olasılıkla cep telefonunuzu kullanmanıza izin verilmeyecektir!)
* Bebeğinizi eve nasıl götüreceksiniz? Buna karar verip, araba da ona göre düzen hazırlamalısınız.
*•Doğumunuz esnasında diğer çocuğunuza kim bakacak, buna karar vermeli, ayarlamalar yapmalısınız.
*Doğuma girmeden önce doktorunuz ve diğer sağlık personeliyle tanışmak, eşinizle birlikte her türlü alternatifi konuşmak, sizin doğuma girerken kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

“SAĞLIKLI YEMEKLER MUTLU ÇOCUKLAR”

Sağlıklı beslenen çocuklar büyüyüp, mutlu yetişkinler olurlar!
 
“Clarita’s Way” felsefesinin yaratıcısı Clara Amram’ın yeni kitabı “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” seçkin kitapevlerinde yerini aldı.  Amram yeni kitabında çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olacak doğal, lezzetli, yaratıcı ve eğlenceli yemekleri  hazırlayabilmenin sırlarını okuyucularıyla paylaşıyor.
 
 
 “Sağlıklı ve Lezzet Dolu Bir Yaşam” ve “Gökkuşağından Lezzetler” adındaki iki kitabı ile önemli bir takipçi kitlesine ulaşan Clara Amram, Clarita’s Way Felsefesinin üçüncü kitabı “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” ile ses getiriyor.  Amram’ın çocuklara büyük zarar veren bozuk yeme düzenine savaş açmak için kaleme aldığı  “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” kitabı seçkin kitapevlerinde okurlarıyla buluştu. Amram  son kitabında hayatımızın en önemli varlıkları olan çocuklarımıza  doğru  beslenme alışkanlığı kazandırarak  yaşam  boyu  sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmelerine rehberlik ediyor. Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar;  Kahvaltılar, Enerji içecekleri, Çorbalar, Salatalar, Ekmek ve Sandviçler, Hamburgerler, Sosisler, Patatesler, Hayvansal Proteinler, Çipsler, Tatlı Bir Dünya, Atıştırmalıklar, Beslenme Çantası, Sunuşlar ve Akıllı Pazarlama  Teknikleri gibi bölümlerden oluşuyor.
Anne babaların  vazgeçilmez kitaplarından biri olmaya aday  olan “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” da  çocuklarımızın ihtiyacı olan sağlıklı ve doğal besinleri,  eğlenceli, lezzetli, çekici ve keyifli  bir şekilde hazırlama konusunda benzersiz yemek tarifleri  yer alıyor. Kitabında yeterli ve dengeli beslenmenin formüllerini okuyucularıyla paylaşan Clara Amram  çocukların fiziki, ruhsal  ve sosyal yönden gelişimine  katkı sağlayacak  bir çok tarifi ile anne babalara ilham veriyor. Amram “Clarita’s Way” felsefesinin “Doğru Olan Doğal Olandır” yaklaşımı  ile hazırladığı yeni kitabında  tariflerinde  bir parça hayal gücü ve yaratıcılıkla doğanın harikalarını  kullanarak kendi harikalarını yaratmaları konusunda ebeyenlere pekçok seçenek sunuyor.   Clara Amram’ın son kitabı  “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar”   bol abur cubur, az hareket üzerine kurgulanmış olan  21. Yüzyılın yaşam şekline  karşı durma amacı taşıyor.
“Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” kitabında yer alan tarifler her yerden rahatlıkla ulaşabilecek  malzemelerden oluşuyor. Beslenme, atıştırma ya da piknik çantalarına koymak için son derece kolay ve pratik olan tarifler anne babalara büyük kolaylık sunuyor.  Kitaptaki tarifler günlük öğünler, partiler, kutlamalar ya da atıştırma saatleri gibi sayısız durumda servis etmeye de oldukça uygun.
 
Tıp Dünyasından Sağlıklı Yemekler Mulu Çocuklar” Kitabına Büyük Destek Ve Övgü
Çocuk Onkoloğu Prof. Dr. Rejin Kebudi,  Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Çocuk Kardiyaloğu Prof. Dr. Aygün Dindar  ve  Klinik Psikolog Esin Acıman  Clara Amram’ın kaleme aldığı “Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar” kitabına büyük övgülerde bulundular. Sağlıklı beslenmenin yetişkin  dönemde, karşılaşabilecek birçok kronik hastalığın oluşma riskini önemli ölçüde azalttığını  belirten uzmanlar  kitabta yer alan bütün tariflerin  çocukların dengeli ve doğru beslenmesine   büyük katkı sağlayacağını ifade ettiler.  Uzmanlar Amram’ın Clarita’s Way felsefesi  ve yazdığı kitaplarla  sağlıklı  bireyler ve nesiller yaratılmasında büyük bir misyon üstlendiğini belirtterek kendisine teşekkür ettiler.    
 
Editöre not:  Clara Seren Amram  1968 yılında Peru’nun Lima şehrinde doğup, Venezuela’nın Caracas şehrinde büyüyen Clara’nın yemek yapma, spor ve sağlık tutkusu ergenlik yaşlarında başladı. Bankacı babası ve bahçesinde orkide yetiştirmeyi seven annesi, sanatçı ruhları ve renki kişilikleriyle, Clara’nın esin kaynağı oldular. Ailesinin Rus, Polanya ve Türkiye’ye kadar uzanan köklerinin oluşturduğu zengin kültürel ve etnik karışım Clara’nın mutfağınada yansıdı; Fit ve sağlıklı yaşam tarzı düşüncelerinin temellerini oluşturdu. Clara lise eğitimini tamamladıktan sonra “Yüksek Mutfak” (“Haute Cuisine” ) (Seçkin Yemek Pişirme) eğitimini almak için İsviçre’ye gitti.  Venezuela’ya dönüşünün ardından Caracas’taki Santa Maria Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Hem babasının hem de eşinin memleketi olan Türkiye’ye, İstanbul’a taşındı ve Türkçe öğrendikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk diplomasının denkliğini kazandı. Clara Amram suç ile kötü beslenme arasındaki bağı irdeleyen çeşitli araştırmalar yapmaktadır.
Clarita’s Way fikrini geliştirerek içinde yemek tarifleri, ip uçları ve kendi yaşam ve beslenme felsefesini paylaştığı aynı isimde iki kitap yazdı. Clarita’s Way sağlıklı ve lezzetli bir yaşam içinde iyi beslenip kendini mutlu hissetme sanatıdır. Bu üçüncü kitap ise Clarita’s Way felsefesinin çocuklara ve gençlere yönelik uzantısıdır. 2008’de ilk kitap yayınlandığından bu yana Clarita’s Way çeşitli workshoplar ve seminerlerle farklı gruplardaki insanlara sunmuştur. Sağlıklı yaşam biçimini benimseyen ve yaşam kalitesini yükseltmek isteyen olduğu geniş bir katılımcı kitlesi vardır. Bu toplantılara katılanlar Clarita’s Way etkinliklerinin kendileri için eşsiz ve unutulmaz bir deneyim olduğunu; bütün yaşantılarını değiştirdiğini ve yemek yemeye, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeye bakış açılarını genişlettiğini, kendilerini daha enerjik, pozitif ve mutlu hissetiklerini ifade etmişlerdir.
Clara Amram, eşi ve iki çocuğu ile halen İstanbul’da yaşamakta, yoga, sağlıklı beslenme, spor ve kitap yazarlığının yanı sıra suç ve beslenme arasındaki ilişkiyi bilimsel bir platforma taşıma amaçlı proje çalışmasını sürdürmektedir. Aylık FormSante dergisindeki köşe yazılarına ek olarak Şalom Gazetesi’nde ve başka yayın organlarında Clara Amram’ın yazıları yayımlanmaktadır.

Çocuğunuzun Yaşamı Astımla Kısıtlanmasın

 

21. Yüzyılın salgın hastalıklarından biri olan ve özellikle her 10 çocuktan birinde görülen  alerjik astımın,  aileleri olumsuz etkileyen    hastalıklardan biri olduğunu belirten  Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Astım, tekrarlayan bronş daralması ile seyreden bir hastalıktır. Daha çok çocuklarda görülen astım hastalığının %90 nedeni alerjidir”dedi. 
Günümüzde her 10 çocuktan birinin alerjik astımının olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak,  doğum süreci ile birlikte bağışıklık sistemindeki dengenin sağlanmasının gerektiğine ve normal doğan bebeklerde alerjik astım görülme olasılığının daha az olduğuna dikkatleri çekti.
Astım Hayatınızı Kısıtlamasın

Çocuklarda astım hastalığının bütüncül tedavi gerektirdiğini ve bununda dört basamaktan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Yonca TabakÇevre düzenlemesinden ilaç tedavisine, dilaltı damla aşı tedavisinden, reflü kontrolüne kadar tüm bu dört basamaktan biri eksik kaldığında bile astımın erişkin hayata uzaması olasılığı artar.”  diyerek tedavinin önemini belirtti. 
Astımın Dört Dörtlük Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
  1. Çevre düzenlemesi: Alerjik olunan maddeden ve alerji dışı astım atağı tetikleyicilerinden uzak durmak tedavinin ilk adımı olmalıdır. Çocuklarda en sık alerji ev tozu akarlarına karşı gelişir. Bu nedenle alerjik astımı olan çocukların evinden halıların uzaklaştırılması, yatak ve yastığa akar geçirmeyen özel alerji kılıfları takılması gerekir. Çocuğun evinin hiçbir yerinde sigara içilmemelidir.
     
  2. İlaç tedavisi: Alerjik astımı olan çocukların ilk planda hızlı etki eden sprey ilaçlarla atak geçirmeyecekleri hale getirilmesi gerekir. Bu ilaçlar çok düşük doz, kana karışmayan kortizon içerir. Uygun dozda kullanıldığında yan etki riski olmaz. İlaçların başlanıp kesilme kararı alerji uzmanınca verilmelidir. Alerji konusunda kökten çözüm sağlandıkça ilaçlar yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir.
     
  3. Dilaltı Damla aşı tedavisi: Alerji bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasına bağlı gelişir. Alerji kökten çözülmedikçe astım devamlı ilaçla baskılanmak zorunda kalınır. Alerjinin kökten çözümü aşı tedavisidir. Çocuklarda aşı tedavisi yan etki riski olmaması nedeniyle dil altı damla olarak tercih edilir. Uygulama ailelerce evde yapılır. Tedavi süresi 3-5 yıldır.
     
  4. Reflü kontrolü: Astım doğası gereği çocuklarda yüzde 80 mide başı gevşekliği ile seyreder. Mideden yukarı soluk borusuna ve akciğerlere kaçan mide asidi astımı kötüleştirir. Bu nedenle reflüden koruyucu beslenme astım tedavisinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Reflüyü artırıcı kakaolu çikolata, kek ve benzeri gıdalardan kaçınmak, gece yatmadan önce en az iki saat süt de dahil olmak üzere çocuğa yemek yedirmemek gerekir.