22 Ekim 2011 Cumartesi

EK GIDAYA GEÇİŞDE ANNE- BABALARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK İPUÇLARI:

*Bebeğinizi ek besinlere teker teker alıştırın.
*Yeni besinleri 1-2 tatlı kaşığı kadar az miktarda verin. Herhangi bir tepki görmezseniz  miktarı arttırın.
*Yeni besinleri bebeğiniz açken verin.Tok bebebebek yeni gıdaları rededebilir.
*Bebeğiniz bir besine  3-4 gün alıoştıktan sonra yenisi deneyebilirisiniz. Bir kaç çeşit birden başlanırsa ortaya çıkan yan etkilein hangi gıdaya bağlı olduğunu ayırt edemezseniz.
*Bir besinden sonra allerji belirtisi gösterirse o besini kesin, 15- 20 gün sonra tekrara deneyebilirsiniz. Aynı etkiyi gösterirse bebeğinizin o besine allejisi olduğu söylenebilir.
*Ek besin verirken yemek koyduğunuz kaplar ve bardaklar sabunlu su ile yıkayın ve iyice durulayın.
*sebze , meyve , pirinç, mercimel iyice yıkandıktan sonra kullanabilirisiniz.
*bebekler ve çocuklar için besinleri taze hazırlamalısınız.Meyveleri sıktıktan yada rendeledikten sonra hemen yedirmelisiniz. Pişmiş yiyecekleri de buzdolabında en fazla bir gün bekletiniz.Yiyeceklerin saklama süreleri uzadıkça hem besin değeri azalır hem de mikroorganizmaların üremesi artar.
*Yiyece hazırlam da blender / rondo kullannmalısınız.Bebeğinizin çiğbneme fonksiyonu 6-8 ay arasında, damaklarına değecek pütürlerle kısa sürede gelişir.Eğer bu sırada hep sıvı veya püre şeklindeki yiyeceklerle beslenirse bebeğiniz lokmaları kolaylıkla yutarken çiğneme fonksiyonu gelişmeyecektir.Bu durm bebeklerde yetersiz beslenmeye neden olabileceğei gibi fazla beslenmeye de neden olabilir.
Bu dönem de kazanılmayan çiğneme fonksiyonu bir yaşından sonra ancak sabırla 6-12 ayda kazanılabilmektedir.