8 Nisan 2013 Pazartesi

Doğumdan önce yapmamız gereken 10 şey:


Telaşımız büyük, doğuma az kaldı. Şimdiii… Doğum öncesi yapmanız gerekenleri bir kenara bırakın. Küçük ama önemli hatırlatmalarımızı dikkate alın ve kendinizi şımartın.

Hamilesiniz ve yapmanız gereken çok şey var. Satın alınacaklar listesi, yapılacaklar listesi, bu ara biraz dalgın olduğunuz için hatırlatma listesi… Fakat atladığınız bir liste daha var! Sadece bebeğiniz için değil kendiniz için yapmanız gereken bir liste. Acele etseniz iyi olur çünkü doğuma az kaldı, vaktiniz daralıyor.

1 Beyaz bir bluz giyin.
Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce beyaz bluzlar giymenin keyfini çıkarın çünkü bebişinizin kusmuklarından bir süre beyaza hasret kalabilirsiniz. Bluzunuzun üstü bebek maması, biberondan akan süt lekeleri ile dolup taşacak. Günde birkaç tişört bile değiştirdiğiniz olacak. Biz de bu yüzden, insana huzur veren bir renk olan beyazı bugünlerinizde tercih edin deriz. 

2 Sabah erken kalkın.
Biliyoruz “Çocuğum dünyaya geldiğinde zaten uyku uyuyamayacağım ne diye erken kalkayım ki” diyorsunuz. Ama bebeğiniz gelmeden önce arkadaşlarınızla dışarıda yapacağınız son bir sabah kahvaltısı size iyi gelecektir çünkü doğum sonrası bu tarz etkinliklere hemen fırsat bulamayabilirsiniz. Bizden söylemesi!

3 Alışveriş yapın.
Geliriniz ve masraflarınızın hepsi dengeli. Ama yakında bu denge bebeğinizin masrafları ile değişebilir. İyisi mi siz yine kendinizi şımartın ve kendiniz için de bir şeyler alın. Kilo vereceğinizi de düşünerek olduğunuzdan daha küçük beden giysiler alın. Hem sizin için moral, hem de kilo vermeniz için bir motivasyon olur. 

4 Temizlik yaptınız, ortalık düzenli, bu durumun keyfini çıkarın!
İlk başlarda olmasa bile bebeğiniz yürümeye başlar başlamaz evdeki bazı eşyaların yer değiştirdiğine ve ortalığın bir anda darmadağın olduğuna şahit olacaksınız. Siz toplayacaksınız, ardından ortalık hemen yine dağılacak. Ama dert etmeyin her çocuklu evde bu tarz şeyler olur. Dediğimiz gibi iyisi mi siz derli toplu günlerinizin keyfini sürün. 

5 Evinizin sessiz bir köşesine çekilin ve sadece bebeğinizi dinleyin.
Hamileliğinizin son günlerinde bebeğiniz karnınızdayken onu sessiz bir ortamda dinlemek sizi heyecanlandıracaktır. Siz de hala karnınızdayken onu içinizde hissetmenin tadını çıkarın. Ayrıca doğuma iyice yaklaştığınız için onun tekmelemelerini dışarıdan eşiniz bile fark edecektir. 

6 Eşinizle birlikte kanepenizde keyifli saatler geçirin, beraber patlamış mısır yiyin, beğendiğiniz filmleri izleyin.
Doğumdan sonra film izleyemeyeceksiniz diye bir şey yok tabii. Ama şu bir gerçek ki vaktiniz film için de sınırlı. Üstelik çocuklar biraz büyüdüğünde evde çalışan elektronik aletler sağlam kalmıyor malum hepsi bozulmaya başlıyor. İyisi mi siz eşinizle birlikte teknolojinin nimetlerinden faydalanın.

7 Arkadaşlarınızla beraber farklı konularda uzun uzadıya sohbetler edin.
Miniğiniz doğar doğmaz sohbet konularınız uzun süre çocuk bakımı ve yaptığınız doğum üzerine olacak. Bu yüzden hazır ufaklık ortalarda yokken arkadaşlarınızla başka şeylerden konuşun. 

8 Bencil olun.
Elbette ki size, sevdiklerinizi düşünmeyin “Hep ben” diyin demiyoruz. Kendinize moral vermek için biraz kendinizi düşünmekte fayda var. Sağlıklı yiyecekler yiyin, eğlenceli aktivitelere katılın ya da boş verip tembelliğin tadını çıkarın. Nasılsa bebeğiniz doğduktan sonra tembellik yapmaya pek fırsatınız olmayacak.

9 Tatile çıkın. 
Doğum öncesi son bir tatil yapma imkanınız varsa bu fikir hem size hem de eşinize iyi gelecektir. Ayrıca doğum stresini de üstünüzden atma fırsatını yakalayacaksınız. Ancak şehirden bir iki saatlik uzaklıktaki yerlere gitmeyi tercih edin. Ne de olsa doğuma az kaldı, bebeğiniz sürpriz yapıp gününden önce size merhaba diyebilir!

10 Fotoğraf çektirin.
Karnınız burnunuzda diye fotoğraf çektirmek istemiyor olabilirisiniz. Ama bu sizin fazla kilonuz değil ki. O karnın içinde bir bebek olduğunu herkes anlayabiliyor. Belki de bir daha hiç bu halde olmayacaksınız ya da kardeş düşünüyorsanız bile bebeğinizi doğmadan önce görüntülemek hoş olmaz mı? Çocuğunuz büyüdüğünde hamileliğinizde çektirdiğiniz fotoğraflar onun ilgisini çekecektir. Bu yüzden bol bol fotoğraf çektirin.

ESRA ERTUĞRUL & ÇİĞDEM İNAN İLE DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ


Doğum dönüşüm için en muazzam zamandır: Bir bebek doğar, bir kadın anne olarak doğar, bir erkek baba olarak ve bir aile aile olarak doğar.”  -  Gurmukh Kaur Khalsa

Doğum şekli ne olursa olsun, her doğum bir mucizedir!
Doğumu doğru öğrenip,  korkulardan özgürleşerek, eşiniz ve bebeğinizle yapacağınız bu en özel yolculuğun neşesini hissedip, tadını çıkarmanız için size destek olacağız :))



Eğitim içeriği:

Hamilelik döneminde egzersiz yapmanın yararları
Bedeni ve zihni doğuma hazırlamak
Doğumun aşamaları
Doğum şekli ve doğum yeri hakkında karar verebilmek
Hamilelik döneminde ve doğum esnasında yardımcı olabilecek pozisyonlar, nefes teknikleri, Kegel egzersizi, perine masajı
Hamilelik süresince oluşan kaygıları azaltmak, doğum esnasında sancılar ile başa çıkabilmek için olumlama teknikleri
Doğum planı oluşturmak
Doğumla ilgili korkulardan kurtulmak
Doğuma giderken anne ve bebeğin valiz hazırlığı
Hastane uygulamaları hakkında bilgilendirme

20-27 Nisan 2013  pazar saat:10:30-13:30 arasında iki oturum olacaktır.Ders öncesinde yoga yapılacağı için gelirken rahat kıyafet giymenizi rica ederiz.
Her oturum 30-40 dakikalık bir hamile yogası uygulaması ile başlayacaktır.Bu eğitime hamileliğinde 13-14. haftayı tamamlamış olan her anne adayı katılabilir.
Kontenjanımız sınırlı olduğu için önceden kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
En geç 13 Nisan 'a kadar ertugrul.esra@gmail.com veya cigdeminanyoga@gmail.com e-mail atabilirsiniz.

Tüm anne adaylarını bekliyoruz:))

ANNE SÜTÜNÜ SAKLAMA VE YENİDEN KULLANMA BİLGİLERİ


Anne sütünü, hijyenik ve güvenli bir ortamda saklamak önemlidir. Emziren anne, sütünü sağarak buzdolabında saklıyorsa, adını ve tarihi yazarak etiketlemesini, hijyenik bir anne sütü saklama poşetine koyarak başka bir sütle karışmadan saklamasını önermelisiniz.

Anne Sütü Saklama İlkeleri:
Anne sütü, oda sıcaklığında (19-22°C) 10 saate kadar bekletilebilir.
Buzdolabında (0-4°C) 8 güne kadar saklanabilir.
Tek kapılı buzdolabınız varsa dondurucu bölümünde, 2 hafta boyunca korunabilir (kapağın sürekli olarak açılıp kapatılması nedeniyle).
Eğer iki kapılı buzdolabınız varsa anne sütü dondurucu bölümünde 3 ay saklanabilir.
Ticari özellikli derin dondurucuda (sürekli 19°C' de) 6 ay ya da daha uzun süre tutulabilir.
Sakladığınız sütünüz hakkında herhangi bir soru ya da endişeniz varsa atınız; bebeğinizi bu sütle beslemekten kaçınınız.

Muhafaza Koşulları
Buzdolabına konulmuş ya da dondurulmuş sütün korunacağı ortamın nitelikleri:
Kapakları sıkıca kapanan, sert yüzeyli plastik ya da cam kaplar
Anne sütünün korunması amacıyla tasarlanmış, dondurucuya konabilen süt poşetleri Sıcak, akan su altında çözün ve/veya ısıtınız.Sütün sıcaklığını kaynama noktasına getirmeyiniz.
Sıcaklığını ölçmeden önce sütü YAVAŞÇA çalkalayınız. Çalkalayarak, sütteki krema görünümündeki yağ içeriğini de homojen şekilde dağıtmış olursunuz. Anne sütünde bulunan bazı canlı bileşenlere zarar verebileceği için sütü, kuvvetli bir şekilde sallamayınız.
Isıtmak için mikrodalga fırını kullanmayınız.

Çözülmüş Süt:

Dondurulmuş ve sonrasında çözülmüş anne sütü 24 saate kadar buzdolabında saklanabilir.
Yeniden dondurucuya konulmamalıdır
Bebek doyduktan sonra biberonda kalan sütün saklanarak bir sonraki öğüne bırakılmasının güvenli olup olmadığı bilinmemektedir

Dondurulmuş Sütün Bozulması:

Çok nadir de olsa, bazı anneler, büyük bir özenle sağdıkları ve sonraki kullanım için dondurdukları sütlerinin bozulduğuna üzülerek tanık olmuşlardır.

ANNE SÜTÜNÜ SAĞMAK NEDEN GEREKEBİLİR?


Emzirmenin başlatılması ve devamı için süt sağmak gerekli dabilir. Sütün sağılmasının gerekli olduğu durumlar şunlardır:



Tıkanık, şiş memeyi rahatiatmak
Kanal tıkanıklığı ya da süt birikmesini tedavi etmek
Çökük bir meme başından emmeyi öğrenene kadar bebeği beslemek için
Emmeyi düzenlemekte zorluk çeken bir bebeği beslemek için
Emmek istemeyen bir bebeği emmeyi öğrenene kadar beslemek için
Düşük doğum tartılı bir bebeği beslemek için
Yeterli enlemeyen hasta bir bebeği beslemek için
Anne hastaysa sütünü devam ettirmek için
Anne çalışıyorsa bebeğini beslemek için
Çok dolu olduğu için memeyi alamayan bebeğin işini kolaylaştırmak için
Meme ucu çatlaklarının tedavisi amacıyla
Emziren annelerin süt sağabil e ceğini ve süt sağma yöntemlerini öğrenmesi yararlı olacatır.

Anne Sütünün Fazla Olması



Bazı annelerde süt üretimi fazladır. Bu durum hiperlaktasyon olarak adlandırılır. Birkaç gün içinde dolgunluk kaybolur. Memeler çok fazla süt yapmasına karşın daha yumuşaktırlar. Bununla birlikte, anneye sakin olması ve dolgunluk süresince de emzirmeye devam konusunda yardım edilmelidir. Eğer yardım edilmezse, anne sütü kesilebilir.



***Memelerin dolgunluğu anne sütünün yetersizliğine nasıl neden olabilir?
-  Meme başını çevreleyen kahverengi kısım çok gergin olduğu için bebek etkili emme yapamaz, meme başını gerektiği gibi tutamaz.
-  Emme ağrılı olacağı için anne, emzirme süresini kısaltır.
-  Bebek yeterince emmediği için süt yapımı azalır.
-  Süt, memede depolandığı için meme iltihapları, apseleri gelişebilir.

Bu durumdaki annelerin bebeklerinin tüketeceğinden daha fazla olan sütlerini daha sonraki dönemde kullanmak üzere biriktirmeleri mümkündür. Böylelikle hem anne sütü ziyan olmamış hem de fazla sütler biriktirilmek üzere sağıldığı için annede ortaya çıkabilecek sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Annenin etkili bir şekilde sütünü boşaltması uygundur