28 Eylül 2013 Cumartesi

MEMEYE İYİ YERLEŞME




Emzirmenin başarılı olabilmesi için, bebeğin memeye iyi yerleşmesi çok önemlidir. Bir anneye bu konuda yardım edebilmek için;
Önce onu emzirirken izleyin: Ne yaptığını görmek için zaman ayırın ki, anne acele ederek her zamankinden farklı birşey yapmasın.



Anneye yalnızca zorluklarla karşılaştığında yardım edin: Bazı anne ve bebeklerin emzirirken kendilerine rahat gelen ancak başkalarını için zor olan pozisyonları vardır. Bu özellikle 2 aylıktan büyük bebekler için geçerlidir. Eğer bebek anne sütünü etkin şekilde alıyorsa ve anne rahatsa pozisyonunu değiştirmeye gerek yoktur.

Annenin mümkün olduğunca kendisinin yapmasını sağlayın:
 Annenin yapması gerekeni siz yapmayın. Ona ne yapmasını istediğinizi söyleyin. Mümkünse, kendi vücudunuzda gösteriniz.

Ne yaptığınızı anladığından ve kendi kendine yapabileceğinden emin olun: 
Sizin yapacağınız annenin bebeğini uygun pozisyona kendisinin koymasını sağlamaktır. Siz bebeğe doğru pozisyon verin ancak, bunu kendi annesi yapmazsa bir yararı yoktur. 

İyi Olmayan Yerleşmenin Sonuçları
Meme başlarında hasar ve ağrı (acıyan meme başları, çatlaklar)
Anne sütünün tam olarak çekilememesi (gerginlik)
Yetersiz süt kaynağı nedeni ile bebeğin doymaması, emmeyi red etme
Göğüslerde daha az süt yapımı (bebeğin kilo almaması)

Memeye İyi Yerleşmeme Nedenleri

Emzirmeye başlamadan veya daha sonra biberon kullanma
Tecrübesiz veya daha önceki çocuklarını biberon ile beslemiş anne
İşlevsel zorluk (küçük ve zayıf bebek, meme ucu uzaması, memede tıkanıklık, geç beslenme)

ANNE SÜTÜNDEKİ İNHİBİTÖR MADDE NE İŞE YARAR?


Oksitosin ve prolaktinin, iki memeye de eşit şekilde gitmesine karşın, bazen bir meme süt yapmaya devam ederken, diğerinde süt üretimi durur. Bunun nedeni inhibitor maddesidir. Eğer memede çok süt varsa, inhibitor madde süt salgılayan hücrelerden süt salgılanmasını durdurur. Bu da memeyi çok dolu olmanın zararlı etkilerinden korur. Eğer bebek ölürse veya memeyi başka bir nedenle bırakırsa bu çok gerekli bir mekanizmadır.
Bu nedenle;
Eğer bebek bir memeden emmeyi bırakırsa bu meme süt yapmayı keser,
Eğer bebek bir memeden daha fazla emerse, bu meme daha fazla süt yapar ve diğerine göre daha büyük olur.
Bir memenin süt yapmaya devam etmesi için, süt o memeden boşaltılmalıdır.
Eğer bebek bir veya iki memeden ememiyorsa, memenin süt üretmeye devam etmesi için süt sağılarak meme boşaltılmalıdır.

ANNE SÜTÜNE NASIL BAŞLANILMALIDIR?



Yeni doğan bebek olabildiğince erken emzirmeye başlanılmalıdır. Anne sütüne başlamakta en önemli zaman ilk birkaç gündür. Eğer anneye, anne sütüne başlamakta yardım edebilirseniz sürdürmekte de daha şanslı olacaktır.

İlk Besleme:
Hastanede ilk besleme doğum masasında olmalıdır. Anne ve bebek ısıtılmak amacı ile birlikte örtülür. Bebek annenin yanına verilerek emme başlatılır.
Bebeğin emmeyi öğrenmesi için iyi bir zamandır. Bebek çok alıcı ve emme refleksi çok kuvvetli olabilir.
Emme, plesenta atılmasına yardım eden oksitosin üretimini uyarır ve kanamayı durdurur.
Bebek değerli kolostrumu (ağız sütü) alabilir.
İlk saat ya da doğumdan hemen sonrası ruhsal yönden de en önemli zamandır. Doğum sonu olabildiğince erken emzirme, anneyi bebeğe karşı daha sevecen ve bakıma hazır bir duruma getirir. Anne sütüne daha uzun bir dönem devamı sağlar. Emzirmeye başlamada birkaç saatlik bile olsa gecikme, başarısızlığı beraberinde getirebilir.

ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ, BİLEŞİMİ VE EVRELERİ



Anne sütünün içeriği sütün salgılandığı döneme, annenin beslenme durumuna, bebeğin erken veya düşük tartılı olmasına göre değişim gösterir.
Kolostrum: Doğumundan sonraki ilk birkaç gün boyunca üretilen süttür. Koyudur, rengi sarımtırak ve berraktır.
Olgun Süt: Doğumdan birkaç gün sonra üretilmeye başlayan süttür. Sütün miktarı artar; göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç "sütün gelmesi" olarak bilinir. Olgun süt emzirmenin başlangıcında ve sonunda farklı bileşimdedir.

Olgun Anne Sütünün Bileşimi ve Özellikleri:
Anne sütünün bileşimi laktasyon dönemine, incelenen örneklerin emzirmenin başında ya da sonunda alınmış olmasına, gün içerisinde alındığı zaman dilimine, bebeğin doğduğu gebelik haftasına ve yaşına göre değişiklik gösterir. Anne sütü bileşiminde proteinler, antienfektif öğeler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller bulunur.
Ön Süt: Emzirmenin başlangıcında salgılanan süttür.
Ön süt, son sütten daha mavidir. Çok miktarda üretilir ve yüksek miktarda protein, laktoz ve diğer besinleri içerir. Bebek ön sütü tükettiğinde gerek duyduğu bütün suyu karşılar. Bebeklerin 6 aya kadar sıcak havalarda bile diğer sulu içeceklere gereksinimleri olmaz. Dahası, diğer içeceklerle susuzluklarını karşılarlarsa daha az anne sütü tüketebilirler.
Son Süt: Emzirmenin sonunda salgılanan süttür. 

Son süt ön sütten daha beyaz görünür çünkü daha fazla yağ içerir. Bu yağ anne sütü ile alınan enerjinin büyük bölümünü karşılar. Bu nedenle, bebeği memeden kısa sürede ayırmamak gerekir. Bebek, kendi bırakana kadar memede tutulmalıdır.
Kolostrumun Özellikleri:
Antikordan zengindir; enfeksiyon ve alerjiden korur.
Akyuvardan zengin; enfeksiyondan korur.
Barsak temizleyicidir; mekonyumu temizler, sarılığın önlenmesine yardım eder.
Büyüme faktörleri içerir; barsağın olgunlaşmasına yardım eder, alerji ve intoleransı önler.
A vitamininden zengindir; enfeksiyonların ağırlaşmasını ve göz hastalıklarını önler.
Kolostrum karbonhidrat ve yağlar açısından fakir, protein ve mineral yönünden zengin bir süttür. Kolostrumda, bağışıklık veren maddelerin yüksek olması sebebiyle bebeğin ilk aşısı yerine geçer. Bu nedenle damlası dahi ziyan edilmeden bebeğe verilmelidir. Kolostrumdan olgun süte geçiş ara süt ile yavaş yavaş olur, yaklaşık 10 günde tamamlanır.

BEBEKLERİ KUCAĞA ALIRSAK ALIŞIRLAR MI?

Bebekler kendilerini ifade etmek için ağlarlar.Bunu onların konuşmaları gibi düşünmelisiniz.

Bebeklerin ilk üç ay boyunca alışkanlıkları olmaz. Bebeğinizi bu süre boyunca kucağınızda taşımalısınız.Çünkü buna çok ihtiyacı vardır. Bebeğinizi kucağınıza bağlayarak taşıyabilir, sıklıkla emzirebilir isiniz. Bunun için wrap kullanmak hayat kurtarıcı olabilir.

Annenin bebeğini taşırken kendini sakin ve güvende hissetmesi gerekir.Anne panik içinde ve korkuyorsa, etrafın etkisinde kalmış ve bebeğin ağlamasını kendini suçu gibi görüyorsa, bebekler çok telepatik varlıklar olduğu için enerji ve duyguları hissettiklerinden, bebek kendini kötü hissedecektir. Annenin bebeğine güvenle dokunması ve kucağında taşıması gerekir.

Bebeklerin gazlı dönemleri vardır. Bebekler kendilerini döndürmeyi ancak dördüncü aydan sonra öğrenirler.Bu zamana kadar bize muhtaçtırlar.zaten kendilerini döndürmeye başladıktan sonra gaz problemleri bitecektir.

BEBEK DOĞDUKTAN SON İLK DÜZEN NASIL OLUŞTURABİLİRİZ?

Bebek doğduktan sonra ona nasıl bakacağınız hakkında pek çok sorularınız olacaktır. Burada, annelerimizin aklına en sık gelen sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

Emzirme düzeni : Ilk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer taraftan emzirmek gerekir. Ilk 10 Dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır; bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bir göğsü emmesi bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 Ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe Su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler 6 aydan sonra verilmelidir.
dışkı ve idrar sıklığı : Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne Sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. dışkı ilk Günler yeşilimsi, daha sonra Altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir.
BeBeK BaKıMıAlt değiştirme : Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altı kirli ise veya bebek huzursuz ise bebeğinizin altını değiştirin. Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrası da bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. bebeğin cildi çok hassastır. Islak veya kirli bez uzun süre ( 3-4 Saat ) kalırsa Pişik olur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Unutmayın kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir.
Göbek bakımı : Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, Alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 Gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda Alkol ile silebilirsiniz.
Bebek banyosu : Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabun- suz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme Suyu kullanmanız gerekmez.
Ancak cildinde yara varsa veya Ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuzun Tavsiyelerini almalısınız. Suyun ısısını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test etmelisiniz. Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebek cildini tahriş edebilir
Cilt bakımı : Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz.Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın. Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.
Tırnak bakımı : Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.
Hapşırık ve hıçkırıklar : Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.
Yatma pozisyonu : Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuştüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.
Oda ısısı : Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. zamanında doğan bebekler için 21 derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Uzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Araba Koltuğu : Hastaneden evinize giderken ve bundan sonraki yolculuklarınızda yeni doğan bebekler için olan Araba koltuğu kullanın.
Ziyaretler : ilk haftalarda yorucu ziyaretlerden kaçının. Bebek bakımı zor da olsa en kolay biçimde evde yapılır. Bebeği kalabalık gurupların içerisine sokmayın. Unutmayın, özellikle kış aylarında, kapalı ortamlarda, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Bebeğin hastalanmaması için öptürmeyin, kalabalıklara sokmayın, ufak çocuklardan uzak tutun. Annenin de Lohusa döneminde kendini iyi koruması gerekir.
Eve giderken gerekenler :
Hastaneden çıkarken : Alt bezi, body (iç tulum), tulum, battaniye (tercihen delikli).
Evde : Pişik kremi, burun aspiratörü (gerekebilir), serum fizyolojik burun damlası, pamuk, pansuman alkolü, tırnak makası, bebek fırçası.
Diğer araç ve gereçler : Araba koltuğu (aynı zamanda ana kucağı gibi kullanılabilir), beşik, alt değiştirme Masası, bebek banyosu.
BeBeK BaKıMıBeBeK BaKıMıBebeğinizin ilk kontrolü : Taburcu olduktan bir hafta sonra yapılır. Bundan sonraki kontrol ve aşılar için doktorunuza danışınız. bebeğiniz doktorunu ziyaret ettiğinde tam bir tıbbi muayeneden geçer. Yaşına göre büyüme ve gelişmesi izlenir. Her ay için beslenmesi değerlendirilir ve gerekli diyet önerileri verilir. Belirli dönemlerde Kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonu taraması, Verem testi yapılır; işitme ve görme fonksiyonları değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde ilgili uzmanlık alanlarına yönlendirilir. zamanı geldiğinde ev kazalarından korunma, disiplin, tuvalet eğitimi, okula hazırlık, öğrenme güçlüğü, dikkatsizlik, davranış bozukluğu, cinsel ve sosyal gelişim konularında da Aile desteklenir.
şu durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:
  • Bebek 6-7 saat uyanmazsa,
  • Kasık bölgesinde ağrılı şişlik olursa,
  • Ateş, popodan, 38 derecenin üzerindeyse, (Fazla ısınmış olabilir. önce üzerini açın. 15 Dakika bekleyin ve sonra derece ile ölçün. Ateşi hala 38'in üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın),
  • Tüm vücuda yayılmış sarılık varsa,
  • Bezlerinin dışına kadar taşan Sıvı tarzında dışkılama (günde 3-4 defa) oluyorsa,
  • üst üste fışkırtır tarzda kusuyorsa...

Bebeği Nasıl Kazalardan Koruruz?


 Dünyada yapılan türlü istitastiklerin ortala masına göre, çocuk ölümlerinin % 30′u kazalardandır. Bunların büyük çoğunluğu, süt  çocukluğu dönemine aittir. Bu bakımdan  bebeklik
dönemindeki çocuklara çok dikkat  edilmeli, çocuk evdeki bütün insanların  kontrolünde bulundurulmalıdır. Bu husustaki bazı tedbirler ve  tehlikeli durumlar şunlardır:
Bebeklerin mutfağa girmesini engelleyin. Sıcak su dolu kap ve çaydanlıklar, ısıtıcı aletler çocuğun haşlanmasına ve yanmasına neden olabilir.
1- Bebekler küçük bir çocukla bir arada yalnız bırakılmamalıdır. Haşarı çocuklar bebekleri oyuncak zannedebilirler ve bilmeden zararlı olabilirler. Çok kısa bir zaman diliminde bile, bu hususa dikkat etmeli, iki çocuğu başbaşa bırakmamalıdır.
2- Bebek, yatağında veya yüksek bir t yerde gözetimden uzak olmamalıdır. Bir ihtiyaç maddesinin temini için dışarıya çıkıldığında bile yere kalın bir battaniye üzerine konulmalıdır.
3- Yumuşak yastıklar, kuş tüyü yatak çocuğun boğulmasına sebep olabilir.
4- Karyola parmaklıklarının açık veya arızalı olması, çocuğun düşmesine neden olabilir.
5- Ortalıkta bırakılan ilâç, çamaşır suyu, gaz, benzin, kozmetik, asit, haşere ilâçları, boya malzemeleri ve fare zehiri gibi maddeler zehirlenmelere neden olabilir.
6- Termofor ve sıcak su şişeleri, sıcak su dolu kap ve çaydanlıklar, ısıtıcı aletler çocuğun haşlanmasına ve yanmasına neden olabilir.
7- Çocukların elektrik prizleri ve diğer elektrik aletleriyle oynamasına engel olunmalıdır. Bazı tip prizlere çocuk koruma aparatı takılabilmektedir.
8- Her türlü mutfak aletleriyle bebeğin oynaması, bebeğin yanında makas, şişe, bıçak, iğne ve derece bulundurulması çok tehlikelidir.
9- Bebeği kızgın güneşe ve çok sıcak bir yere bırakmak, güneş çarpmalarına, sıcaktan dolayı türlü bunalımlara neden olabilir.
ıo-Navlon torba ve benzeri malzemeyi, başına geçirerek, boğulma olabilir.
11- Emekleme ve ayakta durma yeteneği edin miş bir süt çocuğu, su dolu kap ve tekne gibi ev eşyalarından uzak tutulmalıdır.
12- Emzik kordonları, zıbın bağları, yakalık ipleri, çocuğun boynuna sarılarak boğulmasına neden olabilir.
13- Eline geçen her şeyi ağzına getiren, emmeye başlayan çocuğun boğulması ender rastlanan kazalardan değildir.
14- Küçük boncuklar, draje şekerler, oyuncak ve emzik tıpaları yutan çocuk, tehlikelerle karşı karşıyadır. Bu sebeple bebek, bunlardan uzak
tutulmalıdır.
15- Yere üstü örtülerek bırakılan çocuk, dikkat edilmezse görülmeyebilir. Bebeğin üstüne konan ağır bir eşya, çocuğun ölümüne neden olabilir. Yere konan bebeğin üstüne basılması, görülen çocuk kazalarındandır.
Bunlar bebeğinizi kazadan koruma yöntemlerinden bir kaçıdır.
Her türlü mutfak aletleriyle bebeğin, oynaması, makas, iğne gibi batıcı, kesici şeylerin bebeğin yanında bulundurulması çok tehlikelidir.
Küçük boncuklar, draje şekerler çocukları tehlikeyle karşı karşıya bırakır. Bu sebeple bebek, bunlardan uzak tutulmalıdır.

Kaynak:
http://www.bebekbakimi.org/bebegi-nasil-kazalardan-koruruz.html#more-245