4 Nisan 2012 Çarşamba

BEBEĞİMİ NASIL DOĞRU EMZİREBİLİR?

Bebeğimiz oldu:))Doğum yaptığımız hastanedeki bebk hemşireleri çok güzel destekl oldular ve bebeğimizi emzirebiliyoruz.
Ama eve gittik olayın şekli değişti. Bebeğimiz emziremiyorum!!!!


Bu durumda aşağıdaki tek tek kontrol edin:


Rahat bir konumda oturuyor yada yatıyor olmalısınız.
Annenin rahat bir koltukta oturması, ayaklarını uzatacak bir destek olması ve sırtına koyacağı yastık olması gerekir.



Kendisi için en rahat edeceği konumu hazırladıktan sonra bebeğinizi tüm vücut ve baş olarak memeye dönük olarak kucağına almalısınız.
Kucağa aldığınız bebek doğrudan annenin kolu üzerine değil herhangi bir ince yastık vb. ile tutmalısınız.

Bebek emmediği zamanlardaki giysilerinden biraz daha hafiflemiş olarak emzirilmelisiniz.

Bebeğe emzirilmeden önce su, şekerli su vb. verilmemelidir.


Karnı aç olarak kucağınıza aldığınız bebeğinizin dudaklarına meme ucunuzu değdirdiğinizde bebeğiniz refleks olarak ağzını açar siz de yalnızca göğüs ucunu değil areolayı tüm olarak bebeğinizin ağzına vermeye çalışın.
Tüm bu esnada siz bebeğinizin üzerine eğilmeden bebeği kendine doğru yükselterek emzirme yapmalısınız.
Bebeğin yanaklarının dolu olduğu gözlenmelidir.

Emen bebeğin yutma sesi duyulmalıdır.

Bebeğin alt dudağı memeye tam olarak yapışmış olmalıdır.

Bu maddeleri tek tek kontrol edin ve işin içinden çıkamazsanız bir emizrme danışmanından destek alabilir, gerekirse çocuk doktorunuzla bu durumu paylaşabilirsiniz.

EMZİREN ANNELERİN EN BÜYÜK SIKINTISI GÖĞÜS UCU HASSASİYETİ..

Emzirme Danışmanlığı yapmaya başladığımdan beri bana en çok sorulan sorulardan bir de Göğüs ucu hassasiyeti, yaralanmaları..
Gerçekten yeni anne olmuşsanız, hemen hemen herkesin başına bir kere de olsa gelmiştir bu durum...İlk günlerde bebeğiniz sizi emmeye başladığında oluşan hassasiyet ,eğer siz doğru pozisyonda emziriyorsanız, kısa sürede geçecektir.
Bebek anne memesini doğru şekilde kavramadan, sadece meme ucunu kaparak emmesi durumunda ağrılar ortaya çıkar.



Doğru emzirme için bebeğin meme ucu etrafındaki areola bölgesini tüm olarak ağzına alarak emmelidir. Bebek sadece uç emdiğinde "pozisyona bağlı ağrılı meme başı" diye tanımlanan durum ortaya çıkar. Meme başı çatlakları yoktur, meme başı derisi normal görünümdedir ama çok ağrı vardır. Bebek bu şekilde emmeye devam ederse yeterli süt çekmediği için süt miktarı azalır. Bebek sık sık ağlar ve emmek ister. Anne acı duyduğu için emzirmekten kaçınır. Bu durum bir kısır döngüye dönüşür.

Böyle bir durumda yapılacaklar:
Annenin doğru emzirme tekniğini öğrenmesi gereklidir.

Meme başını karbonatlı su ile silmek, sabunla yıkamak ağrının devamına neden olur.

Emzirmenin sonunda bebeğin memeyi bırakması beklenmeli, zorla çekilmemelidir.

Bazı durumlarda, anne emzirme esnasında memeyi desteklemiyor veya annenin meme ucunda mantar enfeksiyonu oluşmuş olabilir. Genelde doğumun hemen ardından çok gözlenmesine karşın, emzirme sırasında, sonralarında ve emzirme aralarında meme uçlarında hissedilen yanma 2-3 günü aşar ise emzirme danışmanından yardım alınmalıdır. (Emzirme Danışmanı olarak bana ertugrul.esra@gmail.com email atarasanız size yerdımcı olmaya çalışırım.)
Meme uçlarında tıbbi derecede saflaştılımış lanolin kullanımının da saf lanolinin antienfalmatuar etki taşımasından dolayı ağrı kesmede etkili olduğuna dair çalışmalar vardır. Eğer annede parlak kırmızı veya pembe meme ucu derisi görülüp de bunun yanı sıra pul pul veya kaşıntılı deri, yanma hissi var ise mantar enfeksiyonundan şühhelenilmeli ve doktora başvurulmalıdır.