1 Haziran 2012 Cuma

HADİ BIRT YAP ANNECİM!!!

Bloğundan sonra twitter ve en son What 's up'tan takip ettiğim ve çok sevdiğim sevgili arkadaşım Tülin'in bebeğinin kolikle olan serüvenini sizlerle paylaşıyor. Buradan da diğer yazılarına ulaşabilirsiniz..




Herkes benden bu yazıyı beklerken ben çok geciktim farkındayım. Ama kolik bitti ben de yazıverdim hemen...

Kolik denen illeti hamileyken tanıdım ve öğrendim, hay öğrenmez olaydım...

Blogu yeni anneler ya da hamişler okuyorsa az da olsa kitabi bilgilerin dışında yaşanmışlıklardan söz edeceğim

Kolik ne zamanları oluyor: Kolik dene illeti sanırım tam olarak 2. aydan sonra hissetmeye başladık. Aslında hamileyken hazırdım ya bebeğim kolik olursa amaann vah  vuh diyerek Buzuki Orhan'ın kolik cd sini edindim kitaplar okudum falan. Kolikli bebek nasıl ağlar, kolik nasıl anlaşılır vsvs.. 
Sanırım bir yandan bilgi kutumu genişletirken bir yandan da evrene mesaj gönderdim kolikk gellll...
Tam 40 gün uyumayan bebe ya da gündüzleri horul horul uyuyan bebeğe 41. günden itibaren bir haller olmaya başladı. Amanın noluyor falan dedikkii.. dr.u tarafından infertilite kolik tanısı koyuldu:)

Kolik ağlamaları nasıl olur: Ağlamalar rutin saatlerde oluyordu genellikle akşam 7-10 nöbetleri ya da aksam 10-01 ondan sonra da uyuyup öğlene doğru kalkan bir bebeğim oldu:) 
Bu ağlamaları şöyle tarif edebilirim; sanırsınız Burç'un etini koparıyorlar yanı beyinde o kısım kısa devre yapıyor Burç'da başka bir devre açılıyor ne bizi duyuyor ne yapılanı görüyor adam direk gaz çıkarmaya odaklanıyor:)

Kolik için yapılabilecekler: Bu ağlamalar esnasında ben gayet soğukkanlı olarak ona bakıyor -yapabiliyorsanız kabullenin ağlamasını ben yapamadım- ve sallıyordum nasıl sallıyordum; bu sallama biçimine Dr. Karp Mucizevi bebek tutuşu der, bebeğin yüzü yere bakacak, kafası dirsekde desteklenip öbür kolunuz bebeğin iki bacağı arasından geçip diğer elinizi tutacak yani=> blogcuannem  burda bunu hem yazmış hem de resimsel olarak ifade etmiş.
Bunun yanı sıra kullanmadığımız ilaç da kalmadı, ama sanırım hiçbiri bir işe yaramadı:) Nöbet geldiğinde en son şunu yapıyordum baharatçılarda satılan acı elma yağını kendi bebe yağıyla karıştırıp avcumun içinde hem karnına masaj yapıyordum hem de ayak topuklarına bu şekilde de gazı çıkıyordu ben artık bununla dalga geçtiğimden havası kaçıyordu diyordum:)
Birkaç gün akşamdan slingde uyuyakaldı ben de oturdum tv falan seyrettim bu da bir çözüm ama bir süre sonra kuduruk popo Burç slingde de rahat edemedi:)
Bazen evi bebeği çalkalar şekilde hafifkoşar adım turluyorduk bu şekilde de gazı çıkıyordu:) Sanırım bir bırt sesine hasrettik o günlerde:) ne olsa yapmaya razı olduğumuz günlerdi...

Kolik hemen geçer mi: Hayır, yani bu yazıyı yeni bir anne okuyorsa kapatabilir blogu burda:) hemen geçmiyor bizimkinin geçmesi bir 5 ayı rahat buldu. 

Genel olarak: Bebeklerde kolik etkeni en çok anneden kaynaklanırmış anne ne kadar stresli o kadar kolik ne kadar ekmek o kadar köfte :) 
Bu bazen etraftaki büyüklerin bebek bakımıyla ilgili aşırı müdahaleci olması, bazen de yeni annenin kendini yetersiz ve yorgun hissetmesi de olabilir. 
En fazla, etraftan müdahale gören bebeğin bakımındakı hakimiyeti kendisine verilmeyen annelerin bebeklerinde kolik görülüyormuş ki, benim üst katta annemle babam oturuyor Burç her ağladığında dibimde bittiler etkisi büyüktür eminim:)

Kolik =Gaz ise; Anne kendini hem içerden hem de dışardan soğuk tutmayacak, bir de beslenirken bir milyon çeşit beslenmeyecek ki gaz oluşmasın süt yapar deyip de homini gırtlak yapmak yok. 
Her bünye tabiki farklıdır ama mesela ben baklagiller yediğimde ve gazlı içecekler içtiğimde ağlamalarda önemli oranda çoğalmalar hissediliyordu.Bir de bebeklerde görülen mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçması olarak tabir edilen özefagial reflü de koliğe neden olabiliyormus bunu dr.nuz arştırsın lütfen. 
Emzirme esnasında ise; bebeği dik konumda emzirebilirseniz şahane emerken hava yutmasın kafi..

Kolik bitti bizde size de gazsız bebek  ve gazı olanlara da acil bırt lı günler dileriz..
İmza:Burç ve anası

BEBEKLERDE KOLİK VE AĞLAMA



Kolik ve ağlama

Kolik, çoğunlukla bebeğin ikinci ya da üçüncü haftasında ortaya çıkıp on ikinci haftasında son bulan, bazen de beşinci ayın sonuna kadar devam eden, kendini şiddetli ağlamalarla belli eden bir huzursuzluk dönemidir.

Kolik ve ağlama

Kolik, çoğunlukla bebeğin ikinci ya da üçüncü haftasında ortaya çıkıp on ikinci haftasında son bulan, bazen de beşinci ayın sonuna kadar devam eden, kendini şiddetli ağlamalarla belli eden bir huzursuzluk dönemidir.

Hemen her bebek bu durumu yaşar. Günde 3 saatten fazla düzenli ağlama nöbetleri (tıbbi bir sorun olmadığı halde) oluyorsa nedeni büyük ihtimalle kolik’tir.

Nedenleri, sıklığı ve risk faktörleri:

Genelde uzun bir günün sonunda başlar, kolik ağrısı çeken bebekler uyaranlara karşı çok hassastır bazı bebekler ciddi şekilde gaz sancısı çeker.

Bazı emen bebekler annenin dietinden etkilenerek gaz sancısı çekerler.

Hazır mamalarla beslenenler de de formül içindeki proteine karşı intolerans gelişebilir.

Çevrenin korku ve telaşı da bebekteki rahatsızlık durumunu artırır.

Gaz sancısı genelde, 3 haftalıktan itibaren başlar ve 4-6 haftada pik yapar. Genellikle çok uzun sürmez, 6 haftadan sonra durum daha iyiye gider ve 12 haftadan sonra kaybolur. Eğer halen devam ediyorsa reflü gibi başka sorunlar ele alınmalıdır.

Belirtiler:

Bebek sakin ve normalken, aniden ağlamaya başlar, bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarır, gözlerini tamamen kapatabileceği gibi kocaman da açabilir. Karnı şişip, gerginleşir, ellerini sıkar hatta kısa sürelerle nefesini bile tutar. Kaşlarını çatan, alnı buruşan, ağzını kocaman açıp isterik biçimde ağlayan bebeğinizi bir türlü sakinleştiremezsiniz. Bu krizler bir iki saat sürebileceği gibi ara ara bütün gün de olabilir. Çoğunlukla öğleden sonra başlayan bu huzursuzluk nöbetleri bebek yorgun düşüp uyuyuncaya kadar ya da bağırsak hareketleri düzelip gaz çıkarıncaya kadar sürebilir.

Genelde sancılar günün aynı saatlerinde başlar en çok rahatsızlık akşam  saatlerinde olur. Atak aniden başlar. Ciddi karın ağrısına neden olsa da bebeklerin beslenmesi ve kilosu etkilenmez.

Her beş bebekten birinde görülen kolik, bebek kadar, (hatta bebekten daha çok) anne baba için de acı vericidir. Gerçekten de, kolikli bebekle ilgilenmek zor ve yıpratıcıdır. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan anne babalara için. Uykusuz geceler, sürekli ağlama sesinden dolayı gerilen sinirler yaşamınızı zorlaştırır. Bu yüzden bu dönemde yardım almak, bebeğin bakımını paylaşmak gerekebilir. Çünkü sizin gerginliğinizden bebeğiniz etkilenecektir. Merak etmeyin, bitmeyecek gibi görünen bu durum birkaç ay içinde sona erecek ve bebeğinizle daha fazla keyifli zaman geçirme fırsatı bulacaksınız.

Sağlıklı ve huzurlu büyüyen bebeklerde de sıklıkla görülen kolik, mama ile beslenen bebeklerde de, anne sütü alan bebeklerde de görülebilir.

Bulgular ve testler

Kolik tanısı koyabilmek için şunlar olmalıdır:

Tekrarlayan ağlama atakları

Ağlamaların haftada 3 günden daha sık olması

Günde 3 saat veya daha uzun sürmesi

Hayatın yaklaşık 3. haftasında başlayıp 3.-4.aylarda sona ermesi

Bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal olması

Fizik muayenede bir sorunla karşılaşılmaması.

Teşhis genellikle ailenin ağlama şeklini ve durumu tanımlanmasıyla konur. Detaylı bir fizik muayene ile fıtık , barsak düğümlenmesi, gözde kıl olup olmadığına bakılmalıdır.

Tedavi

Tedavide deneysel gözlemin yeri büyüktür, kolik ağrıyı tetikleyen etmenlerin ortadan kaldırılmasıyla yapılır.

Tetikleyen besinler

Yiyecekler ,kafeinli ve kakolu gıdalar

Bazı mamalar

Annenin aldığı bazı ilaçlar

Beslenme; biberonla beslenme süresi 20 dakikadan kısaysa koliğe neden olabilir. Biberonun deliği büyük olabilir, hızlı beslenmekten kaçının.

Süt veren anneler kabak , brokoli, fasülye ve diğer gaz yapıcı besinlerden kaçınmalıdır.

Şunları yapabilirsiniz:

Bazı çocuklar sıcak bir örtüyle sarılınca rahatlar , bazıları serbest olunca rahatlar. Birçok yöntem deneyip cevabın en iyi olduğu durum uygulanmalıdır.

Bebeğinizi sık sık kucaklayıp kendinize yakın tutun.

Bebek ağladıkça hava yutar, yuttuğu hava gazını arttırır. Sallamak yatıştırıcı olabilir.

Siz yorulduğunuzda başın desteklendiği bir salıncak kullanın. beşik ve salıncak gibi bebeği sürekli hareket halinde tutan yatakları faydalı olabilir.. Beşiğin ya da salıncağın sık sık sallanması, bebeğin sabit kalmasını engeller ve sürekli hareket halinde olmak onu rahatlatabilir. Günümüzde çağda beşik ve salıncakların yerini sabit yatakların alması, bebeğin iyice hareketsiz kalmasına neden olduğu için gaz sorununun artmaına katkı salıyor.

Ninni söylemek oldukça faydalıdır her kültürde var olan bir yöntem olması tesadüf değildir.

Çocuğu dik pozisyonda tutmak işe yarar. Bu gaz  çıkışını arttırır ve midedeki yanma ve rahatsızlığı azaltır. Karına sıcak bir örtü uygulanması da faydalı olabilir.

Bazı bebekler yüz üstü yatmaktan hoşlanır. Karına basınç yapılması işe yarayabilir. Fakat uyurken yüzüstü yatırılması, ani bebek ölümü açısından önerilmez

Anne sütü alan bebekler için anne sütünün içerikleri faydalıdır. İlk başta emilen sütün kalori ve yağ oranı düşüktür, bitim sırasındaki sütün yağ oranı zengindir, bu yüzden bir memedeki süt bitmeden diğerine geçilmemesi de faydalı olabilir.

Bazı çocuklar araba yolculuğunda yatışır. Bu durumu taklit eden bir ortam hazırlanabilir.

Gaz giderici damlalar (simethicene) hekim önerisiyle verilmelidir.

Dönüşümlü nöbet aile bireylerini dinamik tutar dinlendiğinizde bebeğinize daha çok ilgi ve sevgi gösterebilirsiniz.

Gaz sancısı bebeğin genellikle 3-4 aydan sonra karşılaşmayacağı iyi seyirli bir durumdur.

Kolikli bebek sağlıksız veya mutsuz bebek demek değildir. Anne baba bu durumdan kendilerini sorumlu tutmamalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken her karın ağrısının kolikle karıştırılmamasıdır. “koliktir” denilerek önemsenmeyen ağrılar, başka rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Karın ağrısı ile birlikte kendini gösteren başka belirtilere de dikkat etmeniz ve yaşamının ilk aylarında bebeğinizin gelişimi ve gösterdiği değişimlerle ilgili doktorunuzla sıkça görüşmeniz karşılaşabileceğiniz sorunlar hakkında size yardımcı olacaktır.

Her karın ağrısı kolik değildir.

Ciddi bir sorunu, gaz sancısı ile karıştırmamalısınız. Eğer ağlama şekli alışılagelmişin dışındaysa ve beraberinde ateş, fışkırır tarzda kusma, ishal gibi ek problemler varsa doktorunuza danışın