29 Ocak 2013 Salı

Bebeğinizin bezini değiştirirken dikkat edilecekler



Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?

Nasıl bebek bezi değiştirilir bilgileri eğer kendi kendinize "bu şeritler arkada olmalı, değil mi? " sorduysanız tam sizin için. Bu bilgiler sadece atılabilir bebek bezi kullanan ya da kullanmayı düşünen ebeveynler içindir.

Nasıl Yapılır:

1- Bez değiştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda olduğundan emin olun.
2- Bebeğinizi alt değiştireceğiniz yüzeye sırtüstü yatırın. Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsanız, güvenlik kemerlerini bağlamanız önerilir.
3- Bezin yapışkan şeritlerini açın. Ayak bileklerinden nazikçe kavrayıp kaldırarak, bebeğinizin poposunu bezin üzerinden kaldırın. Eğer o sırada çok bağırsak hareketi varsa bezin üst yukarı kısmını aşağı kısma doğru nazikçe silmek için kullanabilirsiniz. Eğer bir kız bebeğin altını değiştiriyorsanız enfeksiyonu önlemek için her zaman önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun.
4- Bezi bebeğin altından çekin ve ulaşamayacağı bir yere koyun.
5- Eğer bebeğiniz yeni doğan ise bebeğin altını, ılık su ve pamuk ya da ıslak bebek mendilleri ile temizleyebilirsiniz. Bebek 2 aylık olana kadar özellikle alkollü bebek mendilleri isilik ve tahrişe sebep olabilir.
6- Kullandığınız ıslak mendili, kirli bezin üstüne koyun.
7- Bebeğinizin altına, şeritlerin bebeğin poposunun altındaki bölüme gelecek şekilde yerleştiğinden emin olarak temiz bir bez koyun. Birçok bebek bezinde, bezin önünü gösteren renkli işaret ya da şekiller bulunmakta.
8- Bezi bağlamadan önce doktorunuzun pişik için önerdiği merhem ya da kremi uygulayın. Bezi bebeğin altına yerleştirdikten sonra kremi sürmek, zaman zaman temizlenmesi zor olan kremin alt değiştirdiğiniz yüzeye bulaşmasını engelleyecektir.
9 - Bezin üst kısmını bebeğin göbeğine doğru çekerek ve şeritleri açıp yapıştıracağınız alana doğru çekerek yeni bezi kapatın. Eğer özel olarak yeni doğan bezi kullanmıyorsanız, göbek bağının tahriş olmasını engellemek için bezin üst kısmını aşağı doğru kıvırdığınızdan emin olun.
10- Yapışkan şeritleri çevresine sararak kirli bezi kaldırın eğer isterseniz bir torbanın içine de koyabilirsiniz.
11- Ellerinizi ve alt değiştirdiğiniz yüzeyi yıkayın. Özellikle çocuğunuz hastaysa, tekrar bulaşmasını önlemek için bu çok önemlidir.

İpuçları:

1-İyileşmekte olan bir sünnet için bakım yapıyorsanız doktorunuzun talimatlarını izleyin.
2- Bezi çok sıkı bağlamamaya dikkat edin. Sızıntıları önlemek isteyeceksiniz ama çok sıkı bir bez bebeğinizin midesine baskı yapacağından kusmaya sebep olacaktır. Bu özellikle beslenmelerden sonra geçerlidir.
3- Eğer bebeğinizde birkaç boyunca geçmeyen bir pişik olursa veya acı çeker gibi gözüküyorsa ve cildinde kızarıklık ve yara görünümü varsa hemen doktorunuzla görüşün.
4- Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsanız her zaman emniyet kemerlerini bağladığınızdan emin olun. Kemerler bağlıyken bile hiçbir zaman çocuğunuzu yüksek bir yerdeyken yalnız bırakmayın.
5- Bazı ebeveynler alt değiştirme masası kullanmaktan hoşlanmazlar. Buna alternatif olarak yerde alt değiştirme yastıklarından kullanabilirsiniz. Bunlar kolaylıkla yatak ya da kanepelerin altına saklanabilirler ve alt değiştirme malzemeleriniz içinde yakınınızda dekoratif bir sepet tutabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar

Bebek bezi
Pamuk topları ya da ıslak bebek mendilleri
Pişik için krem ya da merhem
İsteğe bağlı olarak bebek losyonu
Bebek cildi için uygun kumaşlar hangileridir?
Hangi kumaşlar bebek cildini tahriş eder?
Sıcak ve soğuk havalarda hangi yapıda kumaşlar tercih edilmelidir?

Emzirirken bebeği nasıl tutacağımızın ve pozisyonumuzun, emzirme başarımızı belirlediğini unutmayalım!





·          Bebeğinizi emzirirken yüzü memeye dönük, gövdesi sizin gövdenize yakın olmalı, bebeği kolunuzun iç kısmına yerleştiriniz. Aynı kol ve elle bebeği, kalça ve bacaklardan kavrayınız.
·         Elinizle göğsünüzün altından tutunuz, meme başı ile etrafındaki kahverengi kısmına dokunmayınız.
·         Memenizin başını bebeğinizin ağız kenarına dokundurunuz.
·         Bebek sadece meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi kısmın tamamını da mümkün olduğunca ağzına alabilmelidir.
·         Çenesi göğsünüze değmeli ve burnu açık olmalıdır.
·         Bebeğiniz ağzını şapırdatıyorsa ve yanakları çöküyorsa memenizi iyi kavramıyor demektir, bu durumda bebeğinizi yeniden yerleştiriniz.
·         Emzirme süreniz 5 dakika ile 15 dakika arasında değişebilir, iki emzirme arası 3 saati geçmemelidir.