23 Mayıs 2014 Cuma

25 MAYIS DA SAPPHİRE ÇARŞI AİLE BULUŞMASINDAYIM:))


ÇOCUK YAPMAYA KARAR VERDİKTEN SONRA OKUYABİLECEĞİNİZ BLOGGERLAR ,SİTELER VE KİTAPLAR:)

Evlendikten sonra çocuk yapmaya karar vermek her zaman için kolay değildir. İnsanın kafasından bir sürü geçer. Doğru zaman mı, hazır mıyım? gibi...

Bu kararı verirken size bu bilgiler ve kaynaklar yardımcı olabilir:

Artık yaşadığımız bu dönemde her şey de olduğu gibi bebek sahibi olma konusunda da plan yapmak önemli bir konu..Karar verdiğiniz an da hemen o ay bebek sahibi olmak da her zaman mümkün olamıyor. Önemli olan yumurtanızın çatladığı dönemi yakalamak ve ya gebeliği önleyici fark etmeden yaptığımız hatalardan uzak durmak gerekiyor.
Doğru zamanda , vakit kaybetmeden bebek sahibi olabilmek için ne yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?
Sizin hiçbir sorununuzda olmadığı halde korunmayan çiftlerde , her adet döneminde gebe kalma oranı %25 civarındadır.Çiftin yaşı,regl zamanınız,ilişki sıklığınız başarıyı etkileyen etkenlerdir.

 Gebe olmak için ideal yaştamısınız?

Bebek sahibi olmak isteyenlerin arasında % 10-15 'i kısırlıkla karşılaşabilir. Aktif bir cinsel yaşamı olan çiftlerin % 57'si  üçüncü ayda,% 72 altıncı ayda, %85 bir yılın sonunda hamile kalabiliyor.Hamilelik için gereken süre ise bayanın yaşıyla doğru olarak ilgidir. Kadının yaşı buyudukçe gebe kalma süresi de artmaktadır. Bunun da 2 nedeni olabilir:
1-Yaşlanmaya bağlı olarak yumurtaların kalitesi bozuluyor.
2-İLerleyen yaşlarda erken gebelik kaybı artmaktadır.Bir kadın üreme çağı boyunca ortalama 400-500 kez yumurtluyor, yaş ilerledikçe kaliteli yumurta sayısı da azalıyor.

Yumurtlama Dönemini Nasıl Tespit Edebiliriz?

Bunun için basit bir formül söyleyebiliriz: Adetinizin birinci gününü 1. Gün olarak kabul edin. Eğer adetleriniz 28 günde bir oluyorsa 10-18 gün arasında yumurtanız çatlayabilir. Ben bu aralığı geniş tutuyorum. Çünkü erken ya da geç yumurtanız çatlasa bile yaklaşayabilirsiniz. Bu süre esnasında eşinizle gün aşırı beraber olursanız, yumurtlama gününü yakalayabilirsiniz. Spremlerin de cinsel ilişki sonarsında 48-72 saat kadının vücudunda canlı olarak kalabildiği  için gün aşırı berber olmanız yeterli olacaktır.Fazla sayıda eşinizle beraber olmanız da sprem in sayısını ve hızını yavaşlatacağı için buna dikkat etmekte önemlidir.
Beraber olurken kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır. Bunlar spermin yapısını bozabilir.Ayrıca ayakta veya oturur pozisyonda beraber olmak ya da ilişkiden hemen sonra ayağa kalkmak spermin rahim ağzından geçişini zorlaştıracağı için , ilişki sonrasında bir süre sırt üstü yatmak hamilelik ihtimalini arttıracaktır.

Başarıyı arttırmak için:

Sağlıklı beslenmek hem yumurtanın hem de spermin kalitesini arttıracağı için döllenmeyi de etkileyecektir.Düzenli beslenme alışkanlığı anne adayına,  ailesine  ve gelişecek bebeğin sağlığına katkıda bulunur.
Boy- kilo oranınızın uygun olması, sağlıklı bir gebelik için de önemlidir.Hamile kalmadan önce yağdan fakir, liften zengin diyet uygulanarak ve egzersiz yaparak kilo verilmesi uygun olur. Ancak hızlı kilo verebileceğiniz diyetler hamile kalma şansını düşürüp, hamilelik öncesi besin depolarınızı azaltır.
Sağlıklı bir gebelik için ayrıca folik acid kullanımı da önemlidir.Hamilelikten önceki 3 aylık dönem de  kullanbilirsiniz.
Günde 3 fincandan fazla kahve tüketmemeye çalışın. Kafein de gebe kalmayı etkileyebilir. Özelikle düşüklere neden olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır.
Hamilelik dönemi öncesi ve sonrasında sigara kullanımı da hem spermin hem de yumurtanın doğal olarak da embriyonun kalitesini, kesinlikle kötü etkilemektedir. O nedenle bu dönem içinde içmemek de yarar vardır.

Hamile kalmaya karar verdiğinizde okuyabileceğiniz bloglar ve siteler.

İnternette dolaştığınızda gebelik, doğum denildiğinde gerçekten birçok site görebilirsiniz. Benim de çok severek takip ettiğim, bilgi edindiğim, deneyimli annelerin deneyimlerinden yararlandığım site/bloglar:


İçinde yazar olarak benim de bulunduğum bu portal sadece kadın ve anneler için birçok yararlı yazı, yazar, uzman barındırıyor.Sevgili Pınar Reyhan Özyiğit'in başkanlığında devam eden bir site. İçeriği çok zengin.Kadına ilgili her türlü yazıya ulaşabilirsiniz. Mutlaka üye olmanızı,okumanızı tavsiye ederim.

Aylinanne.com


Sevgili Aylin'in  oğluyla oğullarımız aşağı yukarı aynı yaşlarda.Benim ilk takip ettiğim bloggerlardan.Ata,Altuğ'dan birazcık büyük olduğu için Aylin'in paylaşımları benim çok işime yaramıştı.Anne olacak olanlar ve anneler için rehber niteliğinde bir sitesi var. Ayrıca özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla çalıştığı için bu konuda da sitesinde çok yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Bence Aylinanne'i de takip edin,pişman olmayacaksınız:))


Sevgili Ece:)) Çoğu annenin tüm sosyal medya da takip ettiği hassas bir anne.. Gerçekten çok önemli konulara değiniyor.Kendisinin 3 çocuğu var. Muhteşem deneyimlerini paylaşıyor.Sitesinde çeşitli uzmanların yazılarını paylaşıyor. Tavsiyelerini paylaşıp,çok yararlı tariflerle annelere destek oluyor.Hamile kalmaya karar verdiğiniz zamandan itibaren takip etmenizi tavsiye ederim:) 



Özellikle bebeğiniz ek gıda serüvenine başladığında hayat kurtarıcı bir site.İçin de benimde Emzirme yazılarımın bulunduğu sitede uzman yazarların yazılarının yanı sıra birçok videoda bulunmakta. Tarifler bebeklerin aylarına göre sınıflandırılmış.Anne tarifleriyle dolu bence muhteşem bir site.. Mutlaka takip edin!!


Sevgili Zümrüt Özkan'ın sitesi.Bu sitede uzman yazarların yanı sıra okuyucu annelerin tarifleri de bulunuyor. Altuğ'unun 2 yaş sendoromuyla birlikte ortaya çıkan iştahsızlık dönemlerimizde hayatımı kurtaran bir site oldu. Zümrüt'ün muhteşem tarifleri özellikle biz köftelerine bayılıyoruz.Hatta yaptığı muhteşem tost tariflerine:)) Buraya yazmaya kalksam tüm siteyi yazmak isteyeceğim kadar çok sevdiğim bir site.. Ek gıda sürecinde tümannelerin mutlaka incelemelerini,okumalarını tavsiye ederim.


:Blogcuannede gerçekten gebelik , doğum, çocuk bakımı ,günlük yaşantı gibi çok çeşitli konulara rastlayabilirsiniz. Sitenin sahibi Elif çok tatlı, bilgili , araştırmacı iki erkek çocuk annesi.Yazılarının altındaki yorumları da okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten çok yararlı bir kaynak..İçinde forumu, blogcu gebe bölümü gibi çeşitli bölümleri barındırmakta.
Benim güne başlarken kendi bloğumdan sonra açıp, Blogcuanne ilk baktığım site/ blog..
Slingomom'ın sahibi İrem de çok güzel yazılar paylaşıyor. O da bir erkek çocuk sahibi deneyimli bir anne. Gbelik süreci, emzirme, çocuk bakımı gibi konularda çok güzel yazıları var. Ayrıca tanıtımı yaptığı ürünlere de bakabilirsiniz.Annelik Manifestosuna bayılıyorum..
 Senacım bu bloğun sahibi. Diğer iki bloggerdan farkı bebeğine kavuşmak için Tüp Bebek Tedavisi görmek durumunda kalması. Şimdi çok tatalı Doruk adlı bir oğluşu var. Sena'nın bloğunun en öenmli özelliği Tüp bebek hakkında deneyimelrini paylaşmış olması. Tüp Bebek denildiğinde bir sürü hastane, merkez sitesi görebilyorsunuz. Fakat bunu deneyimlemiş bir annenin sites,i , inanın çok daha yararlı olacaktır. O nedenle hamile kalmaya çalışırken bu siteye de uğramanızı kesinlikle tavsiye ederim..

Bu site annelerin bir araya toplandığı, içinde uzmanların barındığı çok güzel bir site. Sizlerde buraya üye olabilir ve deneyimlerinizi,sorunlarınız ve mutluluklarınız paylaşabilirsiniz. Sahipleri Aylin ve Pınar da çok tatlı anneler..Girip bakmak için tık tık..



Yeşim bir doğum fotoğrafçısı. Ama bloğunu incelediğinizde bebek yapmaya karar verme dönemi için, gebelik , doğum, bebek gibi konularda çok güzel yazılar bulmanız mümkün. Bence bakmanızda fayda var. Doğum zamanı da fotoğrafçı düşündüğünüzde de Yeşim konusunda bir numara.. 

Özelikle farklı annelikle ilgili konuları tarafsız yazarlardan okumak isterseniz bu site tam size göre. Toplumdaki gelişmeler,annelikle ilgili çeşitli ekoller, bebek bakımı,alış veriş gibi pek çok konuyu içinde barındıran bir site..

Bebeğiz doğduktan sonra uyku düzeninioluştrmak,uyku eğitimi,uyumayan bebek ve annenin durumu gibi konuların paylaşıldığı birsite.Sitenin sahibi Peri 'i uzun zamandır tanıyorum.Çok tatlı iki kız çocuğu var.Uzun zamandır var olan ve süreklikendini güncelleyen bir site.İçinde uzman makaleleri, öneriler ve forumu var.Her annenin işine yarayacağını düşünüyorum.Okumak için tık tık
İnternetanneleri.com


İsminden de anlaşılacağı gibi internetannelerinin içinde yazılarının olduğu samimi birsite.Takip ettiğinizde birçok etkinliği öğrenmiş oluyorsunuz. Hatta davetler alabiliyorsunuz.Sevgili Nihan büyük birözveriyle her geçen gün internetannelerini büyütüyor.Takipte mutlaka kalın!
Bunların dışında tabii ki pek çok takip ettiğim anne - bebek bloğu var. Bu site/ blogların dışında doktorlara ait olan sitelere de bakmanız da yarar vardır.Buralarda genelde yaklaşımlarını verdikleri bilgilerle anlayabilirsiniz.

Kitap Önerilerim:
Aşağıda önerdiğim kitaplar benim okuduğum ve yararlandığım kitaplardan bazıları..

*Siz Bebeğiniz Beklerken
Dr. Mehmet Öz/Koridor Yayıncılık
Beslenme, bebek ile ve hamilelik dönemiyle ilgili herşeyi kapsayan güzel bir kitap..

*Yaşamın İlk Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı
Prof. Dr. Gülbin Gökçay/Saga Yayınevi
Bir çocuk doktoru olan Gülbin Hanımın bu kitabı çok anlaşılır ve çok güzel ipuçalrını içermekte.. O nedenle anne ve anne adaylarının çok faydalanacağı bir kitap..

*
Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler 
Melinda Blau,Tracy Hogg
Geceleri deliksiz uyuyan, gündüzleri iştahla yemeğini yiyen, kendi başına sıkılmadan oyun oynayabilen, ne zaman ne istediğini anlayabildiğiniz bir bebek büyütmek... Kulağa erişilmesi güç bir hayal gibi geliyor değil mi? Tracy Hogg'un yardımıyla bu hayali gerçeğe dönüştürebilirsiniz.
Doğumdan üç yaşına kadar geçen süreçte beslenme, uyku alışkanlıkları, tuvalet eğitimi, duygu ve davranış sorunlarına kalıcı, akılcı ve uzlaşmacı çözüm yolları sunan bu kitap, anne ve babalara bebekleriyle birlikte bir kez daha büyüme ve hayattan keyif alma şansı tanıyor.
Bu kitaplarda emzirme, bebeği besleme, annenin beslenmesi, bebek için rahatlatıcı masajlar, beceri ve zeka geliştirici oyunlar, bebek psikolojisi, uyku sorunuyla baş etme yolları ve her tür bebek hastalığı ile ilgili bilgiye ulaşmanız mümkün.

*0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ve Merak Ettikleriniz
Hilal Mocan / Alfa Basım Yayın
Bebek bekleyen ya da yeni doğum yapmış, emzirme döneminde nasıl besleneceğini merak eden anneler ile bebek bakımına dahil olacak tüm aile üyelerinin okuması gereken bir kitap bu. anne sütü, anne sütünün içeriği, emzirme sorunu olan anneye yardım, çocuk beslenmesinde ana noktalar, büyüme beslenme takibi, bebeklerde ek besinler, sağlıklı kolay tarifler, emziren annenin beslenmesi, emziren anneye pratik bilgiler gibi ihtiyacınız olabilecek pek çok bilgiyi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’dan öğrenebilirsiniz.

*Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?
Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway / Epsilon Yayınları
Bebeğinizle geçireceğiniz ilk yıl boyunca bilmek isteyeceğiniz her şeyi ayrıntılarıyla açıklayan, aylık düzene göre hazırlanmış bu rehber; büyük kardeşten doğru hekimin seçimine, mevsim özelliklerinden bebekle yolculuğa, çocuk hastalıklarına, evlat edinilen bebekten düşük doğum ağırlıklı yenidoğana ve özürlü bebeklere kadar pek çok özel bölümü içeriyor.

*Kız Bebek Bakımı / Sahibinin Kullanma Kılavuzu
Thereresa Foy DiGerenimo / Kuzey Yayınları
Pembeye bürünmüş yeni neşe yumaklarının anne babalarına özel olarak hitap eden bu rehber, doğumdan 18’inci aya kadar gerekli olabilecek bilgileri barındırıyor. Kızınızın kim olduğu ve başkalarıyla ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusundaki anlayışını şekillendirmek için tavsiyeler de içeren kitap; bir kız bebeği büyütmenin heyecanlı ve eğlenceli deneyiminden geçmiş kişilerin olumlu ortak anlayışına bir uzman düzeyinde sahip olmayı sağlıyor.

*Erkek Bebek Bakımı / Sahibinin Kullanma Kılavuzu
Thereresa Foy DiGerenimo / Kuzey Yayınları
En güncel bilgileri, konusunun önde gelen uzmanlarından toplayan, annelik tecrübesine sahip bir yazar tarafından kaleme alınan bu kaynak, özellikle doğumundan 18’inci ayına kadar oğlan bebeklerine uygun tavsiyeler içeriyor. Oğlunuzun doktorunun seçiminden hijyen ve yaygın sağlık sorunlarına, disiplin ve sınırları çizme konusundan kimlik oluşumuna kadar pek çok yararlı bilgiyi bu kılavuzdan edinebilirsiniz.

*Bebek Masajı
Dr. Alan Heath & Nicki Bainbridge / Alfa Basım Yayın
Huysuzluk ağlamalarını dindirmeye yardımcı, kolik ve diş çıkarma dahil olmak üzere yaygın olarak görülen rahatsızlıkların giderilmesine destek olan, prematüre bebeklerden yerinde duramayan küçük çocuklara kadar her yaş grubu için etkili masaj serilerini bir sağlık uzmanı ve danışman çocuk psikoloğundan edinmek isterseniz, bu kitap tam size göre.

*Düşe Kalka Büyümek
Yankı Yazgan / Epsilon Yayınevi
Prof. Dr. Yankı Yazgan, çocuklu hayata bilimin kılavuzluğunda, ama gerçeklikten kopmadan, ayağı yere basarak baktığı yazılarda; bu hayatın iniş çıkışlarını, düşe kalka büyümenin çeşitli yanlarını ele alıyor: Bebeklikteki ilk ilişki nasıl kurulur? Annemizin bizi sevdiği kadar kimi severiz? Babaların çocuklarıyla ilişkisinin oturması için ne kadar beklemek gerekir? Üç babalık türünden hangisine yakınız? Genler beynimizi nasıl biçimlendirir? anne baba ile çocuğun ilişkisi genlerin çalışmasını nasıl etkiler?

*Hamilelik doğum ve Bebek Bakım Kitabı
40' Uçana Kadar-
Gün Yayıncılık/ Dr.Gökhan Mamur
Hamilelik öncesinden başlayarak çocuğunuz bir yaşına gelinceye kadar sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyacağı her tür bilgiyi veriyor.
ç güdüsel doğum
Pam England, Rob Horowitz/ kuraldışı yayın evi
Özelikle normal doğum tercih edeceklerin kesinlikle okumasını tavsiye edeceğim bir kitap.
HypnoBirthing
MarieF. Mongan/Gün Yayıncılık
Doğal doğum yapmak annelere rehber niteliğinde bir kitap.Doğum dalgalanmalarıyla nasıl başetmeleri gerektiğini, babanın nasıl aktif olabileceğini,annenin kendi öz güvenini nasıl geliştireceğini anlatan muhteşem bir kitap
Yavaş Ebeveynlik
Pınar Mermer/Altın kitaplar

Özellikle bu koşuşturmalı hayatımızda gerçekten ilk sayfadan itibaren yavaşlamamızın bize neler kaandıracağını anlatan çok iyi bir kitap. Halen yavaş yavaş sindire düsindire okumaya çalışıyorum. Bana katkısı olduğunu düşünüyorum. Sizlere de okumanızı tavsiye ederim:))