24 Eylül 2012 Pazartesi

''Çocuğum Yemek Yemiyor'' Carlos Gonzales



Çocuğum Yemek Yemiyor 


Israr etmeyin, birlikte eğlenin

• Çocuklar neden yemek yemezler? 
• Hangi sıklıkta yemek yemeleri gerekir?
• Neden sebze yedirmek çocuklara ceza gibi gelir? 
• Emzirmeden sonra mama ve katı gıdalara geçişte anneleri hangi zorluklar bekler?
• Çocuğunuzun yemek yememesinin nedeni bir besin alerjisi olabilir mi?

Tüm dünyadaki anne babalar için çocuklarının iştahsız olması ya da “yeterince” yemek yememeleri bir kaygı nedeni. Bu kaygıyı ortadan kaldıracak bir öneri sunan çocuk doktoru Carlos Gonzáles, “Çocuğunuz ne zaman ne kadar yemek yemesi gerektiğini bilir, ona kulak verin” diyor. Çocuğum Yemek Yemiyor, emzirme sorunlarından kalori hesaplarına, obeziteden besin alerjilerine çocukların yeme sorunları konusunda anne babalara eşsiz 
bir rehber sunuyor.


 Doğan Kitaptan çıkan bu kitapla Altuğ yaklaşık 18 aylıkken tanıştım. Az hatta yemiyor, diye ortalarda dolaşırken Emzirenannelerden bir anne bu kitabı tavsiye etti. Bir kitap okudum, hayatım değişti, derler ya, işte öyle oldu.
Özellikle ilk giriş yazısı okuyup, sayfaları çevirdikçe yaptığımız hataları gördüm. Suratıma birisi tokat attı gibi hissettim.
Kitap mucize tarifler vermiyor. Ama güzel ipuçları veriyor. Okuyup uyguladıktan sonra herkese bu kitabı tavsiye ettim. Altuğ çok az yiyordu ve yemek seçiyordu. Hoş, şimdi de çok farklı değil. Ama şimdi neden olduğunu ve ne yapmamam gerektiğini biliyorum.
Kitapta da yazdığı gibi minik fakat kalorisi daha yüksek gıdalar verdim. Süt verecekken içine muz ve bal kattım. 100-150cc süt içerken neredeyse 1 küçük muz ve bal da yemiş oldu.Bu tip minik tüyolarala Altuğ kilo kaybetmedi, gelişimini güzelce tamamlıyor..

Sizin de çocuğunuzun yemek yemesiyle ilgili sıkıntısı varsa mutlaka bu kitabı okuyun, ne yaptığınız ve neler yapmamanız gerektiğini çok güzel anlatıyor, Carlos Gonzales:)))

Almak isterseniz Burayı tıklamanız yeterli!!!!

Aletha J. Solter Türkiye’deydi!!

IMG_6282.JPG          





                       
Philips AVENT Anne Okulu projesi için Türkiye’ye gelen Aware Parenting Institute’un (Bilinçli Ebeveyn Enstitüsü) kurucusu İsviçre asıllı Amerikalı yazar ve Psikolog Aletha J. Solter (67), hurriyetaile.com’un sponsorluğunda Türkiye’deki blogger annelerle buluştu.

İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde insan biyolojisi üzerine master, Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Solter’ın bugüne değin basılmış 4 adet kitabı bulunuyor; Bilinçli Bebek (tüm dünyada 100.000 sattı), Çocuğunuza Kulak Verin, Anne Babanın Çocuk Yetiştirme Rehberi, Uyuşturuculardan Korunmuş Çocuk Yetiştirme. Beş dil bilen Solter’ın 5. kitabı ise yolda ve bunu ilk kez bu buluşmada dile getirdi. Solter bu hafta sonu workshoplar eşliğinde anne ve babalarla bir araya gelecek. 
2 çocuğu ve 2 torunu olan Solter, Türkiye’nin önde gelen blogger anneleriyle buluşarak hem kendi tecrübelerinden ve kitaplarından bahsetti hem de bloggerların sorularını yanıtladı. Toplantı sonrasında kitapları imzaladı.
Tüm katılımcıların blog yazarı olması üzerine sohbete “4 kitabım var ama benim blogum yok” diyerek espriyle başlayan Solter, özellikle çocuk yetiştirirken ceza uygulamasına değindi. Pinik Kuş blogunun yazarı Ayça Oğuş’un “Çocuğumun öğretmeni, ödevini yapmadığında bizim yardımcı olmamızı ya da zorlamamızı istemiyor. Okulda ona düşük not vererek cezalandıracağını ve bu şekilde ödevlerini yapmasını sağlayacağını belirtiyor. Biz evde istediğimiz kadar cezadan kaçınsak da dışarıdaki etkenleri nasıl kontrol edeceğiz?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
“Zor bir konu. Yapılan bir araştırma, ödevlerin ebeveyn ve çocuk arasında sorun yarattığını öne sürüyor. Ödevlere ihtiyaç olmadığını da biliyoruz ancak Amerika da dahil birçok ülke bu uygulamayı sürdürüyor. Bu noktada ebeveynin görevi çocuğuna ödev yaptırmak değil, ona bu konuda destek vermektir. Çocuklar kendilerine en yakın hissettikleri kişiyle iyi anlaştıkları için ebeveynler ödev konusu eğlenceli hale getirerek ilişkilerini koruyabilirler. Örneğin; ‘Ben buradayım, bakalım nasıl bir ödevin var?’, ‘Sana yardım etmek istiyorum, sen de ister misin?’ diye yaklaşılabilir. Ben de bir anne olarak çocuklarımın ödevlerini hiç yapmadım ama onları her daim destekledim.”

IMG_6210.JPG                    IMG_6163.JPG

Geçen haftalarda gelen Aletha Solter daha önceden de duyurusunu bloğumda paylaştığım çok güzel ve yararlı seminerler verdi. Ben de Hürriyet Aile ve Philipps Avent Anne Okulu'nun katkısıyla Dem Cafe de yapılan toplantıda Aletha Solter ve Nilüfer Devecigil ile tanışma fırsatı buldum. Bu sohbet de Altuğ ve ananesi de bizimleydi. O da çok enteresan bir deneyim oldu benim için.))

cocuk.o.jpg                       Bilinçli bebek kapak.jpg

Sonunda Doğan Kitaptan çıkan Çocuğunuza Kulak Verin kitabını hediye ettikleri içinde ayrıca çok teşekkürler.Eğer sizde ilgilenirseniz tıklamanız yeterli!!

2012 yılı “Aslı” ve “Mehmet”in dönüş yılı oldu!


Anne

2012 yılında anne-baba adaylarının bebekleri için isim aramalarında kız bebek isimlerinde “Aslı”, erkek bebek isimlerinde ise “Mehmet” bir numara oldu. Annelere yönelik paylaşım ve bilgi sitesi Anneysen.com’un yaptığı incelemeye göre son yıllarda modern isimlerden çok, bilindik, eskiyi yansıtan isimler daha çok tercih ediliyor. Senenin ilk altı ayında www.anneysen.com üzerinden bebek ismi araması yapan 400.000 kişinin arama sonuçlarına göre ilk sıraya oturan ‘’Aslı’’ ve ‘’Mehmet’’kolay söylenmesi ve anlaşılabilir olması nedeniyle tekrar ön plana çıkmış.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı  verilerine göre ise, en çok tercih edilen erkek bebek ismi Yusuf, kız bebek ismi ise Zeynep.
Çiftlerin bebeklerine koydukları isimlerde dönemlere göre farklılıklar olduğunu yıllar içinde gözlemlediklerini anlatan anneysen.com Kurucu Ortağı Pınar Şimşek “Geçtiğimiz yıl anneysen.com’da Kaan, Doruk, Efe, Zeynep, Doğa isimleri çok popülerdi. Bu yıl ilginç bir şekilde yıllardır görmediğimiz Aslı ve Mehmet isimleri ilk sıraya yükseldi. Aileler bu iki ismi önceki  yıllarda göbek adı olarak tercih ediyorlardı oysa 2012 yılında bu isimler tek başına kullanılıyor “dedi. Çiftlerin bebeklerine isim verirken çok farklı kriterlere göre karar verdiğini belirten Şimşek, “Anne-baba adayları özellikle bebekleri için verecekleri bu ilk önemli kararda çok hassas davranıyorlar. İsimlerin sadece anlamını değil, isim analizlerini de merak ediyorlar. Biz de Anneysen.com’da bebek isimlerini farklı açılardan inceleyerek anne baba adaylarının en doğru şekilde bilgilenmelerini sağlamaya çaılşıyoruz” dedi.
Bu yılın anneysen.com’da en çok incelenen bebek isimlerindeki ilk 5 ise şu şekilde verildi:
Kız bebek isimleri:Erkek bebek isimleri:
1.Aslı  1.Mehmet
2.Eylül2. Yağız
3.Bade3. Buğra
4.Zehra4. Fırat
5.Begüm5. Poyraz


anneysen.com hakkında
Anneler için paylaşım ve bilgi platformu olan anneysen.com, “anneliğin zorluklarını ve keyiflerini paylaşmak” hedefiyle hareket eden iki girişimci anne Aylin Çakır ve Pınar Şimşek tarafından 2010 yılının Ocak ayında kuruldu. Çocuk bakımı, sağlık, diyet, eğitim, hukuktan, çocuk yemekleri, psikolojiye dek birçok alanda anne ve anne adayları sorularına cevaplar bulabiliyor, anneliğin zorluklarını ve keyiflerini paylaşıyorlar.