27 Ekim 2011 Perşembe

BEBEĞİM EMMEĞİ REDDEDİYOR. NE YAPMALIYIM?

Bebeğin memeyi reddetmesi çeşitli şekillerde olabilir.Hiç emmeme, zayıf emme, emmeye çalışırken ağlama ve meme ile savaşma, kısa süre emme ve sonra memeyi boğulur gibi ya da ağlayarak bırakma , tek memeyi emme, ötekisini istememe şeklinde görülebilir.
Memeyi reddin nedenleri ise hastalık, ağrı, anneye doğumda verilen sakinleştiricilerin etkisi, emzirme tekniğinde sorunlar, bebeği üzen değişiklikler ve yalancı red olabilir.Bebekler hasta iken memeyi alır ama güçsüz emer. Anneler de bunu red zannedebilir.
*Ağızda pamöukçuk ya da diş çıkarma varsa acıyabilir ve bebek memeyi rededebilir.
*Burnu tıkanıksa rededebilir.
*Anneye doğumda ya da psikolojik tedavi aöaçlı verilen bazı ilaçlar da bebeğin memeyi redetmesine sebep olabilir.
*Emzik kullanımı, biberonla beslenme, memeyi kötü pozisyonda tutma,tıkalı meme, bebeğin kötü desteklenmesi, mesela emzirirken başının tutulması,itilmesi, annenin memeyi yanlış tutuşu, emzirmenin kısıtlanması, fazla süt birikimi, doğumdan sonraki annenin acemiliği gibi emzirme tekniğine bağlı nedenler de bebeğin memeyi ret etmesine neden olabilir.
*Bazen bebek sadece bir memeyi red ederbilir.Bu genelde yukarıdaki yazdıkalrıma bağlı olarak, bu memede fazla olmasıyla ilgilidir.
*Bebebği üzen değişiklikler: Annenin işe başlaması, annenin ayrılması, yeni bir bakıcı, çok sık bakıcı değiştirilmesi,annede hastalık ya da mastit, annenin adet görüyor olamsı, annenin kokusundaki değişiklikler.
*Bazen yenidoğanlaradki memeyi arama hareketini, 4-8 aylardaki bebebklerin memeyi emerken dikkatlerinin dağılmasını ve aniden başka şeylere bakmalarını anneler red zannedbilir.Buna yalancı red denir. Memeyi tutması için beklenmelidir.
*Bebek hasta ise süt sağıp, verilebilir. Sakin bir ortamda dikkatinin dağılması önlenmelidir.
*Bebeğin acıyan bir yeri varsa o bölgeye dikkat edilmelidir.
*Ağzında pamukçuk varsa tedavi olmalı, diş çıkarıyorsa sabırlı olamlı, burun tıkanıklığı varsa açıllıpbebek rahatlatılmalıdır.
*Anne gerekirse işinden bir süre izin almalı, kendisine ait bir giysisini veyab göğüs pedini bebeğin yatağına bırakıp, kokusunu bırakmalıdır, bebeğine.Doğru pozisyonda emdirdiğine dikkat etmelidir.
*Yalancı red normaldir,memeyi tutması için beklenmelidir.
*Bebeğin ağzına süt sağılabilir, farklı pozisyonlarda emmesi sağlanmalıdır.
*Bebeğin başı bastırılmamalıdır Gerekirse sağılarak kısa bir süre süt bardak ya da kadehle verilmelidir.
*Bebek emmeyi tam olarak öğrenene kadar biberon ve yalancı emzik verilmemelidir.
*Ane i,le bebek arasında ''tensel Temas''sağlanmalıdır. Anne bebeği sık sık kucağına alıp, onunla konuşmalı, sarılmalı, bebek her istediğinde emzirirlmelidir.
*Tensel temas için yurtdışında da ''kanguru yöntemi'' olarak belirtilen ve Anadolu'da kadınlarımızın zaman zaman kullandığı bir yöntem ile bebek annenin göğsünde bir çarşafla bele bağlanarak tensel temas sağlanabilir ya da anne ile bebek bir süre birlikte yatabilir.
*Annenin yediği bazı besinlerin kokusu ya da aromas süte geçebileceğinden dolayı besin tüketimine dikkat edilmelidir.
*Kola, kahve ve çaydaki kafein vb. maddeler süte geçip bebeği huzursuz edebileceğinden kullanılmamalıdır.
*Bebeğin bulunduğu evde anne ya da evdeki diğer kişiler tarafından sigara içilmemelidir.

DAHA BOL SÜT YAPIMI VE DAHA FAZLA HUZUR İÇİN BEBEĞİNİZLE TEN TENE , CAN CANA OLUNUZ....