28 Şubat 2012 Salı

ALTUĞ 25 AYLIK:)))

Oğluşum 16 sında 25 aylık oldu. her ay olduğu gibi 25 aylık çocuklar ne yapar?
25 aylık bir çocuk mesleklerin anlatıldığı bir kitaba bayılacaktır. Kalın yaprakları olan ve bir mesleği anlatan kitapla saatlerini geçirebilir. Bu tür kitaplarda ses unsuru da eklenmiştir. Örneğin bir itfaiyeciyi anlatan sayfada siren sesi olabilir. Fark ettiniz mi çocuğunuz kırmızıyı daha çok tercih ediyor. Bu nedenle de meslek tercihini bu yaşlarda itfaiyeciden yana kullanabilir. Doktor olmayı bu aralar pek tercih etmeyeceğini de itiraf etmeliyiz:) Gelişmiş ve merdivenli oyuncak itfaiye arabaları bu işin tek nedeni değildir.

Kırmızı renk, hareketi, duyguyu ve sıcaklığı simgeler. O nedenle market raflarındaki çikolata kaplamalarında kırmızı renk çok kullanılıyor. Ne kadar çok sayıda markanın kurumsal kimlik renklerinin kırmızı olduğunu düşünün. Çünkü bu rengin uyarıcı bir yansıması vardır. Çocuğunuzun da favori renginin kırmızı olma olasılığı yüksektir.

Çocuk ve Beslenme :


Sporcu miniğiniz hareketlendikçe onu masada tutmanız daha zor olabilir. Bu nedenle masaya oturduğunda karnının gerçekten aç olduğundan emin olun. Hiç bir canlı aç olmak gibi bir fiziksel ihtiyacı, oyuna tercih etmeyecektir. Öğünler arasındaki faydasız atıştırmalıkların onun midesini doldurmasına izin vermeyin.

Artık ona tam yağlı süt ürünleri yerine yarım yağlı süt ürünleri verebilirsiniz. Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi ilerideki kolestrol ve tansiyon problemlerini engelleyebilmek için aşırı yağ tüketimine dikkat çekmektedir. Ayrıca lifli besinler,onun beslenmesinin daha önemli bir kısmı oluşturabilir. Baklagiller (fasulye, nohut, mercimek, bezelye), tahıllar (buğday, yulaf, çavdar), meyveler ve sebzeler onun masasına bolca gelmelidir. Ne yiyeceğinden siz sorumlusunuz ; ama bırakın ne kadar yiyeceğine o karar versin. İnanın ‘’çubuk kraker veya acılı cipste’’ bu saydığımız besinlerdeki faydaların hiç biri yok.

Eşleştirme :


Okuduğunuz kitaplardaki meslekleri ve nesneleri ona gösterin. Tercih edeceğiniz resimli kitaplarda ‘’bak bu çiftçi, çiftçi kayısı yetiştiriyor’’diyebilirsiniz. Yolda gördüğünüz ambulansı, güneşi, inekleri(!), arabaları ve polis amcayı ona anlatın. Mesleklerin neler yaptıklarını açıklayın. Renkleri ve çiçekleri ona gösterin. Emin olun bu şekilde daha renkli bir hayatı adımlamasına yardımcı olursunuz. Ayrıca ona bol bol kitap okuyun, böyle bir düzen,onun iyi bir kitap okuyucusu olması için iyi bir başlangıç olabilir.

Doktor Korkusu :


İtiraf edin bakalım küçükken kim korkmadı doktora gitmekten ve iğne olmaktan? Cevapların büyük çoğunluğu ”evet korktum” olacaktır. Peki neden o zaman miniğinizi doktora götürürken ”korkma canın yanmayacak” gibi yalanlar söyleriz ? Neden onun bize olan güvenini yerle bir ederiz sadece yarım saatlik bir doktor ziyareti için.

25 aylık bir bebeğin doktor korkusu olması gayet doğaldır. Merdivenleri hızla aşağı inmeli ve onun basamağından hayata bakmalısınız, onu anlamalısınız. Doktor demek onun için sadece kola yapılan iğne dolayısıyla duyulan acı ve minik ağzına bakılırken duyulan mide bulantısı olmamalıdır. Bu işi eğlenceli hale getirmeyi deneyin,

■Doktoru anlatan çocuk kitapları alın ve bunları birlikte okuyun. Kravatında minik sevimli ayıcık resimleri taşıyan komik bir doktor görüntüsü onu rahatlatabilir.
■Doktorculuk oynamasına izin verin. Bu şekilde yap-inan deneyimi kazanır. Oyuncak bebeğini muayane ederken, kendi korkularını dışa yansıtır ve rahatlar.
■Doktora gitme hazırlığı yapın. Çantanızın içine birkaç oyuncak koyun. Muayanede sıra beklerken bunlarla ilgilenebilir, dolayısıyla canı sıkılmaz.
■Ona neler yapacağınız anlatın. ”Doktor amcaya gideceğiz ve o bizimle ilgilenecek. O seni çok seviyor, bize yardımcı olmayı da seviyor” diyerek doktoru korkulacak değil sempatik bir kişi olarak ilan edin! Asla ama asla aşı yapınca acımayacak demeyin(Çevrenizde ”rahat durmazsan seni doktor amcaya götürürüm” gibi cümlelerle tehdit eden birileri varsa 25 aylık çocuğunuzun doktor korkusunu garantilemiş olursunuz)
■Muayane sırasında onu kucağınızda tutun. İlginizi eksik etmeyin
■Muayane sonrasında onu tebrik edin ve alkışlayın. Huzursuzluk yaptıysa onu çok fazla eleştirmeyin. Bir kaç gün sonra arkadaşınızla konuşurken ”Esra, doktorda çok uslu durdu ve doktor amcayı dinledi” deyin. Bu cümleyi çocuğunuz sizi duymuyormuş gibi söyleyin; ama duyduğundan da emin olun!! O mesajı alacaktır!
*****
Tuvalet eğitimi için bir çok aile yaz aylarını tercih eder.Bu doğru bir tercihtir. Çocuğun sık sık üstünü çıkarması dolayısıyla kimse hasta olmasını istemez değil mi? Ona Çabucak çıkartabileceğiniz kıyafetler giydirin. Lazımlığa oturmakta direniyorsa bu işi biraz zevkli hale getirin. Ona tuvaletini yaparken şarkılar söyleyebilirsiniz. Lazımlığının etrafına yapıştıracağınız tekerleklerle lazımlığı bir araba haline de getirebilirsiniz. Ayrıca küçük ”alıştırmacının” don tercihini kendisinin yapmasını sağlayın. Mağazadan ona iç çamaşırı satın alırken ,bırakın tercihi o yapsın. İç çamaşırını kolay kolay kirletmek istemeyecektir. 2 yaşındaki bir çocuğa çok fazla seçenek sunmayın ve ”minik kafasını” yormayın. İki tercihten birini seçmesini isteyin. Bu şekilde onun kendine güvenini sağlamlaştırmış olursunuz.
kaynak:http://www.bebekolay.com/25-aylik-bebek-itfaiyeci-doktorpolis-veya-ciftci-olmak-isteyebilir/


Altuğ bu sıralarda konuşması çok açıldı. Zaten herşeyi anlayan oğlum artık konuşabiliyor da.
Kitap okumayı çok seviyoruz. Bu ay kitaptaki yazıları da artık okuyoruz. Kitaplığından sevdiğini kitabı seçip, onu getiriyor. Oku Oku diye etrafımda dolaşıyor ondan sonra da..


Mutfakta vakit geçirmek en sevdiği şey..Özellikle tuz ve yumurta kırmak...Saatlerce tuz ve yumurta ile oynayabilir.Ben yemek yaparken o da mutfakta tuzları kaptan kaba transfer ediyor ya da yumurtaları kırıp kabın içinde çırpıyor.. Sıkılmaya başladığında elini , üstünü başını mafediyor.Ama transefri o kadra dikkatlice ve güzel yapmaya başladı ki..

Uyku ile ilgili düzenimiz biraz karışık. Evdeki bakıcımız yüzünden oluyor bu da. Gündüz uyku saatlerini çok uzattığı için gece geç uykuya geçiyor. Ben de uykuya doğru yatak odasında kitap okuyarak , Altuğ'u
sakinleştirip öyle uykuya geçiyoruz..Kendi kendine uyumayı seviyor, bazen kucağımda uyumak istiyor.


Yemek olayımız tam bir facia.. İştahsızlık ötesinde inattan dolayı yemek yemiyor. Biz de artık Altuğ'u serbest bırakıyoruz. Öyle olunca en azından bir öğün tam yemek  yiyor:))Eksiğinide uykusunda verdiğimiz kaşık mamalarıyla tamamlıyoruz.Çok komik ama malkesef yapabileceğim malesef hiç bir şey kalmadı. Bu arada Carlos Gonzales'in ''Çocuğum yemek yemiyor''adlı kitabından bir sürü şey öğrendim ve benimgibilerin az olmadığının farkına vardım.O da içimi rahatlattı. sizinde çocuğunuzda yeme -iştah problemi varsa bence bu kitabı okumalusunız.




Dönem dönem oyun gruplarına, çeşitli etkinliklere götürdüm Altuğ'u..Sırada çocuk tiyatrosu var. Bir de onu denemek istiyorum.Ypolda artık elele tutuşarak yuruyoruz. O kadar keyifli ki.. Kendisi de keyif alıyor. Ve kendi bestelediği şarkıyı söylüyor yumurcak; la la la ... diye:))

Bizim bu ay ki gelişimimiz böyle..Ya sizin ki???????????

http://bloggeranneler.blogspot.com

Twitterdan tanıdığım ve daha sonra da bloğu çok severek takip ettiğim Ülkü'nün yeni bloğu.. Blogger anneleri bir arada toplamaya çalıştığı ve onlarla çok güzel röportajlar yaptığı bloğu:)))
Gerçekten çok güzel olmuş.
Ben diğer bloğu Fotoğrafik Hatıraları çok severek takip ediyordum. Özellikle önceleri twitterda paylaştığı şimdi ise bloğunda paylaştığı diyet menüleri ve hazırladığı tabaklar tam seyirlik. Twitterda #diyetteyiz başlığı altında yayın yapıyordu. Çok severek takip ediyordum. Bir de ben o kadar gaza getirdi ki, diyet yapmaya başladım. Ve yaklaşık 2,5 ayda 15 kg kadar verdim. sanırım Ülkü bundan haberi yoktur..Buradan da ona teşekkür etme fırsatım oldu kaçırmadan, Teşekkürler:)))

Sizde blog okumayı seviyorsanız bir de anneyseniz Blogger anneleri tam sizlik:)))))))

BEBEİMGELİYOR DOĞUMA VE BEBEĞE HAZIRLIK KURSU-2

Bebeimgeliyor doğum ve bebeğe hazırlık kursumuz 3 oturumdan ve doğum sonrası anne-baba ve bebek toplantısı olmak üzere 4 oturumdan oluşmaktadır.Kursumuza babalarında katılmasını anne adaylarına tavsiye ediyoruz. Eğer baba adayı gelmek istemezse size doğum ve sonrası destek olacak kişi ile kursa katılabilirsiniz.Kursumuza 12-13 gebelik haftasını tamamlamış olmanızı tavsiye ediyoruz.

Kursumuzun içeriği;

BEBEİMGELİYOR DOĞUM VE BEBEĞE HAZIRLIK KURSU
4 HAFTALIK PROGRAM
1.OTURUM:


Hamilelik ve bebeğin gelişim süreci,
Doğum çeşitleri ve doğumun fizyolojisi,
Doğum sırasındaki anestezi çeşitleri, ağrısız doğum,
Doğuma hazırlık
Normal doğum yapmak isteyen anne adayları için, normal doğuma yönelik nefes egzersizleri, ıkınma teknikleri ve masaj teknikleri anlatılacaktır.
Doğum planımız nasıl olmalı?
Babanın doğum planı
Bebek odası hazırlığı ve doğru alışveriş,
Doğuma giderken anne ve bebeğin valiz hazırlığı
Hamilelik psikolojisi / doğum korkusunu yenmek
RAHATLAMA NEFES EGZERSİZLERİ

2.OTURUM:

Emzirme ve anne sütü,
Yenidoğan bakımı;
-göbek bakımı,
-yeni doğan sarılığı,
-bebeğin altının değiştirilmesi,(babaları da uygulamaya katarak)
-bebeği tutuma ve taşıma,
-bebeği giydirme,
-yenidoğan refleksleri,
-bebeğin yıkanması,
-bebeğin gazının çıkarılması,
-bebek için rahatlatma masajı,
-bebeğin aşıları,
-bebeğin uyku düzeni,
-bebeğin tırnaklarının kesilmesi ve bakımı,
-bebeğin ağlaması ve onu sakinleştirmenin püf noktaları,
*0-6 ay anne - bebek ilişkisinin önemi:dünya ile ilk ilişki ve bağlanma,
BEBEĞE YAPILACAK EGZERSİZLER

3.OTURUM:

Lohusalık bakımı,
Lohusalık Sendromu,
Yeni rolleriyle doğumdan sonra eşlerin ilişkisi,
Doğum sonrası ve emziren annenin beslenme
Çalışan annenin işe dönme: anne ve bebeğin ayrılık hazırlığı
Doğum sonrası anne ve bebek
NEFES VE RAHATLAMA EGZERSİZLERİ

4. OTURUM:

Doğumdan sonraki ilk 2 ay içerisinde anneler ve babalar bebekleri ile birlikte anne -bebek -baba grubumuza katılabilir ve zorlandıkları konularda danışmanlık hizmeti alabilirler. Bu oturumumuza psikoloğumuz ve hamile eğitmeni arkadaşımızda bulunacaktır.
Sınıfımız max 5 çiftten oluşmaktadır. Eğitimler interaktif ve pratik uygulamalar yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğim içerik dıişında merak ettiğiniz başka bir konu olursa belirtirseniz onu da bu içeriğe ekleyebilirim.

Başlangıç Tarihi: 18 Mart 2012 Pazar saat 11:00-13:00
25 Mart 2012 pazar saat 11:00-13:00,
01 Nisan 2012 pazar saat 11:00-13:00
Son oturum da bebekler doğduktan sonra beraber karar verilecek bir tarihte olacaktır.

Detaylı bilgi almak için ertugrul.esra@gmail.com email atabilirsiniz.
Bu kursa katılmak isterseniz en geç 12 Martta kadar haber vermeli ve kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Da Vinci Learning Kanalı, Anne Blogger’lara öğrenmeyi eğlenceye dönüştüren yeni eğitim anlayışını anlattı.

Aileler ve çocuklar için interaktif, güvenli, eğitici ve eğlenceli bir televizyon izleme deneyimi sunan Da Vinci Learning Kanalı, öğrenmeyi zevke dönüştüren eğitim anlayışını anne blogger‘lar ile paylaştı.

Yepyeni bir eğitim anlayışı ve hem eğlendirici hem büyüleyici bilim programlarıyla çocuklar için farklı bir öğrenme deneyimi sunan Da Vinci Learning Kanalı, 25 Şubat, Cumartesi günü aileler ve özellikle anneler tarafından sıklıkla takip edilen anne blogger’lar ile biraraya geldi. 5-13 yaş çocuklara eğlenerek dünyanın nasıl işlediği hakkında merak ettiklerini öğrenme ve bilgi dağarcığını genişletme fırsatı sunan Da Vinci Learning, anne blogger’lardan tam destek aldı. Hürriyet yazarlarından Sayın Nuran Çakmakçı’nın da konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte eğlendirirken öğreten televizyon programlarının çocuklarımızın olumlu gelişimi üzerine etkileri hakkında bilgiler paylaşıldı.

Da Vinci Learning Türkiye Temsilcisi Banu Canözkan, konuyla ilgili şunları söyledi, “Da Vinci Learning Kanalı olarak insan oğlunun bilgiye, meraka ve yeni şeyler keşfetmeye olan ilgisini artırmayı hedefliyoruz. Bu misyonumuzu eğlenceli, düşündürücü ve eğitici bilgilere/programlara kolay erişim sağlayarak ve izleyiciler için uygun bir multi-medya ortamı sunarak gerçekleştiriyoruz. Da Vinci Learning programları Türkiye’deki çocukların yepyeni bir görsel tecrübe edinmesi, dünyanın nasıl işlediğini öğrenmesi ve en önemlisi aile içindeki paylaşımı artırarak bunun zevkine ailece varmalarına yönelik hazırlanmaktadır. Amacımız ailelerin çocuklarına güvenle ve gelişimleri için en eğitici katkıyı sağlayacak tv izleme ortamını sunmaktır.“

24 saat “Eğlendirirken Öğreten” tek çocuk ve aile kanalı.

Tüm aile bireyleri için eğlendiren ve eğlendirirken öğreten bir tv izleme deneyimi sunan Da Vinci Learning Kanalı, bu misyon ile 24 saat yayın yapan tek kanaldır. Da Vinci Learning, çocukların bilgi dağarcığını geliştiren, merak uyandıran ve uzmanlar tarafından tüm dünyadaki içerik sağlayıcılar arasından özenle seçilen programları içermektedir. Hikayesel anlatım metodları kullanılarak sunulan programlar, çocukların ihtiyaçlarına, seviyelerine ve günlük ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmaktadır. Da Vinci Learning, şiddet içermeyen programlarıyla ebevyn ve çocuklar arasındaki iletişimi ve interaktiviteyi geliştirmesinin yanı sıra, bilgi ve kültür seviyesini artırmaktadır.

Da Vinci Learning Aile Kuşağı, çocukların evrenin gizemlerini ortaya çıkarmalarına rehberlik ederken, anne babaların da bu eğleceli serüvene dahil olmasını sağlar. Anne babalar kendi eğitimlerine devam etmelerine yardımcı olacak bilgileri yenilikçi araç ve teknikler ile Da Vinci Learnin’de bir arada bulmaktadırlar.

Çocuk ve Belgesel Kanalları, Da Vinci Learning’de birleşiyor. Çocuk ve belgesel kanallarının içeriklerini birleştirerek, uzmanlar tarafından hazırlanmış yepyeni bir formatta eğitim sunan Da Vinci Learning Kanalı bu anlamda bir ilki gerçekleştirmektedir. Eğlendirirken öğreten yeni bir konsept sunan Da Vinci Learning, ailelerin anlamlı tv izleme deneyimi konusunda önemli bir ihtiyacını karşılayarak çocuk ve belgesel kanallarını bir araya getirmiştir. Anneler, Da Vinci Learning‘de çocuklarının gelişimlerine tv izlerken de güvenli ve faydalı katkı sağlayacak zengin içerikler bulmaktadır.

D-Smart 72. Kanal’dan yayın hayatına devam eden Da Vinci Learning’de çocuklar Sevimli Fare “Marvi Hammer” ile dünyayı keşfediyor, “Arka Bahçe Bilimi” ile hayat ve evrenle ilgili sırları ve sadece evdeki araç ve gereçleri kullanarak yapabileceği deneyleri öğreniyor, “Neden ve Nasıl” ile doğanın harikalarını keşfediyor, “Zaman Yolcuları” ile tarihi olayların günümüzü nasıl etkilediğini ve tarihin günümüze nasıl ilham verdiğini öğreniyorlar.

Da Vinci Learning Kanalı ile daha detaylı bilgiye
http://www.da-vinci-learning.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.


Hurriyet Aile de aramızdaydı. Aşağıdaki Linkte çok güzel fotoğraflarımızda var...
http://www.hurriyetaile.com/fotogaleri/ne-var-ne-yok/da-vinci-learning-ev-sahipligi-ile-gerceklesen-bulusma-410/cocuklar-bu-kanali-aileleri-ile-birlikte-seyrediyor-5100#fgtop




Altuğ ve ananesi ile bu etkinliğe katıldık.. Çok güzel hazırlık yapmışlar. Altuğ'unun uyku saatine gelmesine rağmen çok eğlendi. Ben de Hürriyet yazarlarından Sayın Nuran Çakmakçı 'dan çok güzel şeyler öğrendim.
10 yaşına kadar bir çcuğun evde en az 100 etkinlik yapması ömnemliymiş. Erkek çocukları toplumda ev işine , yemek yapmaya yardım etmesi gibi konularda ön yargılı. Ama bu konularda erkek çocuklardan da yardım istenmeli, paylaşım yapılmalı dedi, Nuran Hanım. Bu konu gerçkte kafamı karıştıryordu. Altuğ ile mutfakta çok güzel zaman geçiriyoruz, oysa ki. Bundan sonra da devam edeceğiz..Çocuklarımıza soru sormayı öğretmenin öneminden bahsetti.Okuladan gelen bir çocuğa öğretmenine bugun ne sordun? diyerek, onu soru sorması için heveslendirmenin önemli olduğunu paylaştılar.Nuran hanım bir de ''Kaplan Anne ''adli bir kitabı önerdi. En kısa sürede almayı düşünüyorum..
Bu konuların dışında daha birçok konuya değindi kendileri...
Davetleri için çok teşekkür ederim:))))))))))