24 Temmuz 2012 Salı

HASTA BEBEĞİ BESLEMEK

Hastalık döneminde genellikle iştah kaybı görülür.Bazen, sindirim sistemi bozukluklarında olduğu gibi, bu istenen bir şeydir çünkü yemek yememesi iyileşme sürecinde mide ve bağırsakların dinlenmesini sağlar.Bazen de , ateş varlığında olduğu gibi, bu iyi bir şey değildir çünkü enfeksiyonla mücadele ateş oluşumuna yardımcı olacak ekstra kaloriler alınamamaktadır.


Hastalandığı zaman bir kaç şeye dikkat etmek önemlidir.


*Sıvı alımını arttırın: bebeğinizin ateşi varsa , solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa ya da ishalin eşlik ettiği bir sindirim sistemi hastalığı mevcutsa dehidratasyonu önlemek için katı yiyecekler yerine sıvı yiyecekler ve su miktarı yüksek yiyecekleri( meyve suları, sulu meyveler, çorbalar) veya rehidratasyon sıvılarını verin.Bebeğiniz bunlardan sadece bir yudum bile alsa gün içinde sık sık verebilirsiniz.

Altuğ da ateşli bir hastalık ya da viral bir enfeksiyondan dolayı hastalandığında ilk değişen iştahı oluyor. İlk hastalıklarında bu durumu anlayamıyordum. Neden , diye çok üzüldüğüm oluyordu. Halen de hastalandığında ve oluşturduğum yemek düzeninin bozulmasından dolayı üzülüyorum. Ama artık bu dönemlerde daha fazla sıvı vermeye çalışıyorum. Bol bol taze sıkılmış meyve sıuları ve kakaolu süt bizizm hayatımızı kurtaıyor. Öyle ki tüm gün sadece meyve suyu ve sütle geçtiğini bilirim.


*Kaliteyi Arttırın: Bebeğinizin istediği her şeyi yemesine izin verme eğiliminiz bulunsa bile yapmayın.kaloriden başka bir şeyden zengin olmayan yiyecekler çocuğunuzun yemesi gereken yiyeceklere karşı iştahını kapatacaktır.Bir çocuk bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca vitamin ve minerale gereksinim duyar , bu yüzden bebeğinizin besleyici özelliği olan şeyler yediğinden emin olun.


Hastalandığında şeker vb. şeyleri vermiyorum. Normal zamanda minik minik versem de hastalandığında azıcık iştahını onlarla kesmemeye çalışıyorum.


*Sevdiği yiyecekleri verin: Hasta çocuğunuzun abur -cubur yemesini istememeniz son derece doğal , bebeğinizin iştah iyi değilse ve diyet kısıtlaması yoksa ancak sağlıklı yiyeceklerden istediklerini yemesine izin verin.Bu dört gün arka arkaya sadece mama veya anne sütü ve muz olsa bile...
Daha büyük çocuğun iştahı açmak için görünüşleri kadar tatlarının da çekici olması önemlidir.Örneğin yüzü olan krepler buna bir örnektir.

Simit, yoğurtlu pilav bizim hayat kurtarıcı yemeklerimiz. Altuğ normal zamanda da sebze yemeyen bir çocuk. onun için hastayken de sebze yemesini beklemiyorum. Son hastalandığında kiraz ve domatese düştü. yarım domates, 6-7 kiraz:))


*Çocuğunuz zorlamayın: Bebeğiniz son 24 saat içinde ağzına bir lokma koymamış olsa bile onu yemeye zorlamayın.Bebeğinizi zorladığınız taktirde hastalığı düzelse bile yeme konusunda oluşabilecek problemler düzelmeye biri.Bir kaç günlük yarı açlık döneminden sonra bebeğiniz çok zayıflamış görülebilir fakat bu konuda endişe etmeyin, çünkü bir hastalık döneminden sonar kaybettiği kilolarını yerine koyana kadar bebeğiniz gayretli bir şekilde yemek yiyecektir.Doktorunuz iştah kaybı konusunda mutlaka bilgilendirin.

Zorlama işini ben Altuğ 18 aylıkken yaptım. O kadar da kötü yaptım ki.. Çocuk her şeyi yerken şimdi malesef çok seçici. Kendi yemek yemeyi sevdiği için porsiyonlarımız küçük bizim. Gün içinde az yese de ona yarayacak yiyecek ve içecekleri vermeye çalışıyorum. Ama bazen uzun açlık döneminden sonra ben , gerçekten, çok yıpranıyorum. Oğlumun son hastalığında onunla beraber resmen bende kilo verdim.Israrcı olmak gerçekten çocuk için çok zararlı. iyileşseler de o zorlanın izlerini silmek gerçekten neredeyse imkansız oluyor.