14 Aralık 2009 Pazartesi

29 +3 haftayım....

Zaman ilerledikçe hamileliğinizin bu dönemine kadar karşılaşmadığınız sıkıntılarınız oluşabilir.Parmaklardaki ödem bu haftadan sonra ellerinizi yumruk yapmanız zor olabilir ve yüzükler dar gelmeye başlayabilir.Bu yüzden yüzükleri biran önce parmaklarınızdan çıkarın ve bir kenara koyun.


El ve yüzde aşırı derecede şişme olursa muhakkak doktorunuza bu durumu bildirin.

Bacaklardaki kasılma ve kramplar muhakkak kalsiyum az aldığınızı göstermez.Tabii ki Magnezyum ve kalsiyum düzensizliği de bu tip sıkıntılar oluşturabilir. Doktorunuzun tavsiyesine göre magnezyum takviyesi yapabilirsiniz.

Egzersiz alışkanlığınız var mıydı? Egzersiz alışkanlığınız yoksa zorlanacak hareketler yapmanıza gerek yok.

Yürümek, yüzmek veya jogging yapmak, en ideal olan sporlardır.

Yüzerken en önemli olan ise havuzun temiz oldumasıdır.(burnunuza klor kokusu gelmelidir)Temiz olmadığını düşünüyorsanız havuzda kesinlikle yüzmeyiniz yada denizde yüzecekseniz denizin belediyenin sağlık açısından kontrollerin yapıldığın ve bir sakıncası olmadığından emin olun.


Aynı zamanda şimdiye kadar tamamıyla sizin yardımınızla ayakta duran bebek beden savunması gelişen savunma sistemine kendi yardımı da eklendi. Fakat bebek doğduğunda daha güçlü bir bağışıklık sistemi varolsa da özellikle sütünüzdeki antikorlar birçok enfeksiyondan korumakla kalmayacak bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde çok önemli rol oynayacak.

Plasentada size ait olan kısımda bebeğin kordon kanıyla gelen atık maddeler temizlenir, gıda ve enerji maddeleri gönderilir, bebekten gelen kanda oksijen bitmiştir ve oksijen açısından zengin hale getirilir.Kısacası plasenta bebeğin akciğeri,karaciğeri, böbreği, ve sindirim sistemi görevi görmektedir. Doğumda kordonun kesilmesiyle birlikte,birçok organ aktif hale geçer ve bebeğin ağlamasıyla birlikte akciğerleri ilk kez hava dolar. Plasenta görevini tamamlamış olur.

Hafta bitiminde bebek 38 cm. ve 1300 gr.dır.

Bana gelirsek;ben 29+3 haftayım. Arada bacaklarımda kramplar oluyor. O zaman Altancım bana masaj yaparak ,rahatlamamı sağlıyor.Bebeğimin hareketlerini artık daha net hissediyorum. Önceleri gareket ettiğinde çok korkacağımı düşünürken, şimdi beni çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz cumartesi gecesi hareketi neredeyse dışarıdan belli oluyordu. Babacığı da onu hissetti.. Süperdi...Yememe de biraz dikkat ediyorum.Ama süt, et ve tavuk az yiyebiliyorum, halen. Ama ben kilolu olduğumdan, depolarım yeterli olduğunu söylüyor,doktorum. Ayrıca tansiyonum da güzel.Yükselme olmadı.. İnşallah doğuma kadar da olmayacak.. Spor pek yapamıyorum. Yoğun çalıştığım için akşama pek halim kalmıyor. Hafta sonları yürüyüş yapmaya çalışıyorum.Ama Gonca ile kursta anne ve baba adaylarına öğrettiğimiz nefes egzersizlerini yapıyorum. O zaman oğluşumu nasıl tepki veriyor, inanın.. İşteböyle arkadaşlar...  Bu  hafta sonu doktorumuza gideceğiz.. Babamızda gelecek.. Bakalım kaç kilo oldu? Boyu ne kadar? Öğreneceğiz....

BEBEĞİNİZLE İLK 40 GÜN

Bir anne olarak bebeğinizle hastaneden yuvanıza döndüğünüz ilk gün, hayatınızın en heyecan verici anlarından biri olacak.

Artık sizin ve aileniz için yepyeni bir dönem başlıyor; yorgunluklar ve endişelerin yanı sıra, taşıyacağınız sorumluluk da sinirli olmanıza sebep olabilir. Üstelik lohusalık dönemi hormonların da etkisiyle pek çok anne için psikolojik olarak zorlayıcıdır.

Bebeğinizin bakımı ve anneliğin ilk günlerinde kendinizle ilgili almanız gereken tedbirleri ise şu şekilde sıralamak mümkün;

Annenin Bakımı

Doğumu takip eden 40 günlük dönem Lohusalık dönemi olarak adlandırılır ve bu süre içinde vücunuduz kendisini toparlar. Bu dönemde yaşanan hormonal ve ruhsal değişimler, östrojen hormonunun düşmesi, lohusada depresif ruh halinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Alıngan, kolay ağlayan, çabuk yorulan ve isteksiz bir hale gelebilirsiniz. Bu durumda doktorunuza danışarak 2 ay kadar demir takviyesi ve multivitaminler kullanmalı, düzenli uyku ve beslenme ile vücudunuzun boşalan kaynaklarını doldurmalısınız. Emzirme sürecinde doktor önerisi dışında kesinlikle sakinleştirici vb. ilaç almayın.
Bünyeniz, hamilelik döneminde vücudunuzda biriken fazla suyu, doğumu izleyen birkaç gün içerisinde atacaktır. Doktorunuza danışarak karın kaslarını güçlendirici yer egzersizlerine başlayabilir ve düzenli olarak bu hareketleri yapmaya devam edebilirsiniz.
Bebeğinizle sürekli olarak ilişkide olduğunuzdan doğum sonrası vücut temizliğinize olağanüstü özen gösterin. Emzirme sürecinde göğüs bakımınızı ihmal etmeyin.
Doğumdan sonra doktorunuza gidip doğum sonrası muayenenizi yaptırın. Doktorunuz, doğum sonrası, rahmin normal durumunu alıp almadığını saptayacak ve doğum öncesindeki sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır.

Bebeğinizin Bakımı

Doğumu takip eden ilk 72 saat, sarı renkli Klostrum sütünüz gelir. Bu sütün bileşimi farklıdır ve bebeğin bağışıklığına yaptığı destek ile bebeğinizin ilk aşısı gibidir. Bebeğinizi hastaneden çıkmadan emzirin.
Göbek bağı anne karnında bebeğin anneden besin ve oksijen almasını sağlar. Aynı zamanda anneden bebeğe bağışıklık sistemi ni güçlendirici antikorların geçişi de bu kordon sayesinde olur. Bebek doğduğunda bu bağın steril şartlarda ve belli bir uzaklıktan kesilmesi gerekir. Göbek yoluyla bebeğin vücuduna birçok mikrop girebileceği için, göbeğin temiz tutulması ve pansumanı son derece önemlidir.

Bebeğiniz doğduğunda Vernix Caseosa denilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır ve bu tabakanın bebeğin ısısının korunmasına ve enfeksiyonlardan korunmasına yararı vardır. Bebeğinizi 2. günden sonra, göbek kordonuna dikkat etmek kaydıyla hergün yıkayabilirsiniz.
İlk aylarda pek çok bebekte gaz sorunları görülmekte ve bu bebeğin uykusunu da etkilemektedir.
Bebeğiniz ilk ayının çok büyük bölümünü uyuyarak geçirecek ve 2- 3 saatlik aralıklarla beslenmek için uyanacaktır.
Yenidoğan bebeğiniz çok hassas bir cilde sahiptir ve bu sebeple bezini sık sık değiştirmeniz gerekir. Temizlemede su, özel temizleyici sıvılar veya alkolsüz hassas alt değiştirme bezleri kullanabilirsiniz. Bebeğinizin altının uzun süre havasız kalmasını engellemeli ve temizlikten sonra bebekler için özel pişik kremleri uygulamalısınız.
Bebeğinizin hareket etmesi, kollarını bacaklarını oynatması, kaslarının güçlenmesi, kemiklerinin düzgün gelişmesi için önemlidir. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmadığı takdirde bebeğinizi kundaklamaktan kaçınınız. Soğuk havalarda bebeğe başlık ve kat kat pamuklu kıyafetler giydirin ama bebeğin çok terlemesine izin vermeyin.
KAYNAK:www.milupa.com.tr