4 Ekim 2011 Salı

''ANNE DOSTU TOPLUM PLATFORMU '' SOBESİ

Blog yazmaya başladığımda amacım kursumun tanıtımı mı yapmak,güzel zaman geçirmekdi. Her geçen gün değişik blogları keşfettikçe,bilgisayar başında daha çok vakit geçirmeye başladım.
Blogcuanne ile tanışmamızda bloglar arasında dolaşırken oldu. Blogcuanne ve Çalışan gebe bloglarının sahipleri bir gün Emzirme Manifestosu yayınladıklarında, Hemen destekledim. Ardınadan Emzirme Reformu geldi. Aralarına katılarak, bir Emzirem Gönüllüsü oldum. Gittikçe büyüyen bir grup olduk. Yaklaşık 1,5 yıldır bu çalışmalar devam etmekte.Bu çalışmalarımız çok güzel ilerlerken, artık emzirme dışında da kadınların bir takım sorunları olduğunu ve bunların da düzeltilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini gözlemledik.

Bu nedenle bizlerin daha büyük bir desteğe, daha kapsamlı bir oluşuma ihtiyacı var. Bu nedenle de "Anne Dostu Toplum Platformu" nu yeni başlattık.Tüm gönüllüler olarak bu oluşumu oluştururken annelerinde fikirlerini alalım ve böylece manifestomuzu oluşturalım,dedik.Blogcuannenin başlattığı sobe;
Soruları önce ben cevap veriyorum, sonra bloğumu okuyan tüm annelerin bu sorularına ister bloglarında ister debu yazıya yorum bırakabilirler. Eğer bloğunuza yazarsanız linkini  AnneDostuToplumPlatformu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. 
1. “Anne Dostu Toplum”dan ne anlıyorsunuz? Birkaç cümle ile tanımlar mısınız?

2. Türk toplumunun “Anne Dostu” bir toplum olduğunu düşünüyor musunuz?

3. Toplumsal hayatta annelerin karşılaştığı en büyük üç zorluk sizce nedir?

4. “Anne Dostu İş Yeri” deyince aklınıza gelen ilk üç kriteri paylaşır mısınız?

5. Çalışan annelerin yaşadığı en önemli üç sorun size göre nedir?

6. Elinize bir sihirli değnek verilse, iş ya da günlük hayatınızda yaşadığınız hangi sorunu/engeli değiştirmek isterdiniz?


1. Anne Dostu Toplum denildiğinde,emzirme sürelerinin daha uzun olmasını, işverenlerin annelerin süt izni bitse bile halen anne olduklarını unutmamalarını isterdim.
 Bulunduğumuz yerlerde çocukları götürebileceğimiz ücretsiz ya da düşük ücretli oyun grupları olmasını, yolların pusetlere veya tekerli sandalyelere uygun olmasını, toplu taşıma araclarının bebeklerle binmek için uygun olmasını, rampasının olmasını isterdim. Her mahallede çocuk parkının olması da çok güzel olurdu..

2. Hayır düşünmüyorum. çok eksikleimiz var, malesef.


3.-.-Bebeğiniz olduktan sonra annenin karşılaştığı mahalle baskısı, anne sütü mü mama diye sorgulamalar, herkesin herşeyi çok bildiğini sanarak direkt müdahale etmesi. Özellikle lohusalık döneminde bu durum çok can sıkıcı.
-İşe başladıktan sonra , ''küçücük bebeği bırakıp, işe mi geldin'' diye yapılan manevi baskı,
- Doğum iznin bitip işe döndüğünde adaptasyon dönemi diye düşünülüp, daha esnek çalışma saatlerinin olması( benim çalıştığım doktorlarımın bana bu hakkı vermişlerdi. İşe alışmam daha kolay oldu. Herkese bir gün inaşallah bu hak tanınır.)

4. -Süt iznini annenin ihtiyacı olduğu gibi kullandıran,
- Süt sağmak için zaman ayırmasına izin veren, uygun ortam sağlayan ve sütünü uygun şartlarda saklamasına imkan veren,
-İhtiyacı olduğunda özellikle çocukla ilgili durumlarda izin almasına imkan veren bir kurum diyebilirim..

5.-Süt izinini annenin ihtiyacına göre kullanamaması,
-Çalışmaya başladıktan sonra çocuğunuz hastalandığında izin alamaması,
-Çalışan annelerin çocuklarını götürebileceklerin kreşlerin ( işyerine ait)yetersiz olması ya da olamaması


6. Emzirme ve süt ile ilgili tüm negatif söylemleri engellemek isterdim. Bebeğimi bırakıp uzun mesai saatleri olan işe dönmeyi istemediğim için, kurmaya çalıştığım kendi işimde bir destek olmasını çok isterdim. Bir de doğum sonrası en az 1 yıl ücretli izin , doğum sonrası da 12-24 ay ücretsiz izin olacak şekilde kanunları değiştirmek isterdim.

EMZİREN ANNEYE BABANIN DESTEĞİ

Babalar anneler nasıl yardım edecekler?
Emzirmenin ilk altı haftasında, emzirmeden vazgeçen on kadından dokuzu, bu kararı aslında istemeden alırlar. Genellikle bunun nedeni, bilgi ve destek eksikliğidir. Bu noktada, babaların davranışları da bu kararda çok önemli rol oynar. Annelerin genelde “emziremedim” dedikleri gözlenir; oysa %3 den az bir oranla kadınlar aslen gerçekten bedensel nedenlerle bunu yapamamışlardır. Emzirme, öğrenilmesi gereken yeni bir beceridir ve eşiniz bunun için cesaretlendirilmek ve onaylanmak ister. Ona, emzirmek zorunda olmadığını hatırlatır ve buna zamanla ve yavaş yavaş, her gün biraz daha çok alışacağını söyleyebilirsiniz. İlk birkaç gün içinde bile, emzirme bebeğinize o son derece önemli olan ilk sütü (kolostrum ) sağlayacaktır. Bu ilk sütün içinde, onu hastalıklardan koruyan antikorlar vardır; içindeki hayvansal yağ oranı azdır; karbonhidrat ve protein oranı yüksektir ve hazmı çok kolaydır. Ayrıca, bebekte bir laksatif etkisi yapar; meconium’dan çabuk kurtulmasını sağlar ve özellikle eğer sarılık oluşursa artan bilirubin’den de dışkı sayesinde kurtulur. Bu dönemde, pratik bir takım yardımlar da son derece önemlidir. Bazı anneler emzirmenin ilk zamanlarında, birtakım zorluklar yaşarlar. Örneğin, göğüsleri çok dolar, şişer ve sancılanır. Bu durumda, soğuk kompres faydalıdır. Ancak emzirmeden yirmi dakika önce ılık komprese dönülmesi gerekir. Ayrıca, emzirmeden hemen önce biraz süt çekilmesi de yararlıdır. Bir diğer sorunda çatlamış ve sancılı meme uçlarıdır. Bebeğin rahat emmesi ve iyi beslenmesi için, meme ucunu tamamen ağzına alması gerekir; böylece meme ucu güvenli bir konuma gelir ve tahriş olmaz. Eğer sancı ve tahriş devam ederse, bir sağlık profesyonelinden yardım alınabilir.
Daima, ne olabileceğini, bu arada da, bir sorunu önlemek ve belirtileri azaltmak adına ne yapılması gerektiğini anladığınızdan emin olun. Eşiniz, yardımlarınızı her zaman takdir edecektir! İlk zamanlarda, eve gelen ziyaretçileri karşılayan ve organize eden siz olabilirsiniz. Emziren anneler her zamankinden daha fazla susuzluk çekerler; her emzirme sürecinde, yanında bir bardak su bulundurmasına özen gösterin. Onun, iyi, sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayın. Ev işlerinde, siz de payınıza düşeni yapın, böylece eşinize rahat ve sakin bir ortamda bebeğinizi emzirme olanağı sağlamış olursunuz. Eşiniz, dış ortamlarda emzirme konusunda huzursuzsa, ona, onun ve bebeğin herkes tarafından görülmediği bir ortam yaratarak yardım edin ve onun çok iyi konumda olduğuna dair, ona güvence verin.
Anne sütü çok kolay hazmedilir. Yeni doğan bebeğin midesi misket boyundadır. Bu nedenle çok sık beslenme ihtiyacı duyar. Biz, hem psikolojik, hem de fiziksel nedenlerle, sürekli tensel irtibat halinde olma ihtiyacı duyan bir canlı türüyüz. Bu demektir ki, yeni doğan bebekler. 24 saat içerisinde, 8-12 kere emzirilme ihtiyacı duyarlar. Eğer sigara içiyorsanız, bu dönemde bırakmanız, bebeğinize bir hediye olacaktır. En azından, dışarıda sigara içmeniz önerilir. Araştırmalar, bebek ölüm oranlarının, sigara içen ebeveynlerde daha fazla olduğunu göstermektedir. Bazı babalar, anne ile bebek arasında oluşan özel bir bağın dışında kalacağı için kıskançlık hissi duyacaklarına dair endişe duyarlar. Ancak buna hiç gerek yoktur. Sizin, bebeğiniz için, emzirme dışında, yapabileceğiniz birçok şey vardır. Onun altını değiştirebilir, onu sallayabilir, onu çıplak göğüs bölgenize yaslayıp ten teması yaratabilir, ona masaj yapabilir veya bir taşıyıcı alıp, onunla bir arkadaş ziyaretine veya bir yürüyüşe gidebilir ve böylece, anneye de dinlenmek için bir olanak yaratabilirisiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra, bebekle aranızda bir yakın bağ oluşturmak çok önemlidir. Ancak, ikinizin baş başa olabileceği bu zamanı yaratmak ve sürdürebilmek her zaman kolay değildir. Birçok farklı deneyimler yaratarak ve yaşayarak, bu yakın bağı paylaşmak, ikinizin de ebeveyn olmanın getirdiği stresle baş etmenize yardımcı olacaktır. Emziren bir anne zor ve uzun bir günün sonunda, “bitik” bir vaziyette olabilir – ve eğer sık sık emziriyorsa, bu şaşırtıcı değildir. Ancak, bu onun sarılma ve şefkat ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Sadece zaman zaman, sizinle rolleri değiştirme ihtiyacı duyabilir. Bebeğinizin annesiyle ilişkinizi bu dönemde özellikle besleyin ve onunla kaliteli bir iletişimde olun. Bu desteğiniz, bebeğinizin annesinin ihtiyaç duyduğu güven duygusunu arttıracaktır.

Araştırmalar, bebeğinin babasından destek gören annelerin, emzirme sürecine daha çok devam ettiğini göstermektedir. Ona çok başarılı olduğunu söyleyin; arkadaşlarına da, eğer bebeğinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda bebeğini emzirecekse, bunu bazen de onların önünde yapması gerektiğini söyleyin. Bunun dünyadaki en doğal olgu olduğunu ve böyle kabul etmeleri gerektiğini bilmelidirler; eşiniz de, onun emzirme hakkını koruduğunuzu bilmesi
onu çok mutlu edecektir.
kaynak:
http://www.hthayat.com/cocuklu-hayat/gebelik/emzirmeye-hazirlik/haber/1000215-babalar-ve-emzirme
Bizde neler oldu?
Ben ilk günlerde oğlumun doğum hikayesi nedeniyle çok stresli olmam , oksitosin salnımının azalmasıyla sütüm çok çok azaldı. Bu dönemde eşim sütümü sağarken , yavaş yavaş sütümün geleceği konusunda beni çok yüreklendirdi. Etraftaki insanların , oğlumu emzirip-emzirmediğim ile ilgil,i sorularının hepsini üstüne aldı. Beni strese sokacak herşey uzak tuttu. Ayrıca bebeğimiz uyuduğunda uyumam için ban destek oldu.
Evde , bebek bakımında desteğini unutamama. Şimdi bile oğlumuzun bakımı konusunda çok yardımcıdır. evde sürekli yanınızda bulunan bir kişinin size destek olaması çok güzel bir duygu:))

EKİM AYI ÇOCUKU YAŞAM MERKEZİ EĞİTİM PROGRAMI

Ekim ayında Çocuklu Yaşam Merkezi ve Alternatif Anne işbirliği ile düzenlenen
3 güzel seminer:)))

http://www.cocukluyasammerkezi.com/
http://www.alternatifanne.com/


15 Ekim Cumartesi Çocuğunuz Dün Gece Neden Uyumadı?


Saat: 13:00 – 15:00

Eğitmen: Uyku Düzeni Bozuklukları Danışmanı Seride Samurkaş Karaç

Program içeriği:
Tıbbi bir neden olmadığı sürece, her bebek geceleri, yaşına göre üç saatle onbir saat arasında, kesintisiz uyuyabilir.

Çocukların uyumaması, daha doğrusu uyuyamamasının arkasında yatan birçok neden vardır.

Bu eğitimde çocuğunuzun uyuyamama nedenlerini ve çözümlerin neler olduğunu Uyku Düzeni Bozuklukları Danışmanı ve Koçu Seride Samurkaş Karaç, Uyku Meleği, anlatıyor olacak.

Programın Ücreti:

Alternatif Anne üyelerine 35TL

YER: Nispetiye Aytar Cad. No:22 Başaran Apt. D:12 Levent

Kesin kayıt ve ödeme için son gün 7 Ekim Cuma

Bilgi ve Kayıt için 532 5922759 veya info@cocukluyasammerkezi.com

----------------------------------------------------------------------------------------------------

16 Ekim Pazar Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Saat: 11:00 – 13:00

Eğitmen: Uzman Psikolog Iraz Toros Suman

Program içeriği:

Tuvalet alışkanlığı mı tuvalet eğitimi mi?

Kaç yaşında harekete geçmeliyim? Geç kalmış olabilir miyim?

Bezi çıkarmak için hazır olduğunu nasıl anlarım?

Bez gündüz ve gece aynı anda mı çıkartılmalı yoksa teker teker mi?

Çocuğum lazımlıktan/adaptorden hatta kendi kakasından korkuyor, ne yapmalıyım?

Okula başlamadan önce tuvalet eğitimi kazandırmak zorunda mıyım?

Alıştırma külodu?Klozet adaptörü? Lazımlık?

Çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmak için yaz aylarını beklediniz ama bu ve benzeri sorular sebebiyle nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız..

Uçlar arasında gidip gelmek, bir çocuğun gözünden bu tartışmaya kulak vermek, empati yeteneği güçlü bir ebeveyne dönüşmek, gerçek vak’a örneklerini dinleyip fikir üretmek için Uzman Psikolog Iraz Toros Suman’ ın konuşmacı olduğu Aile İçi İletişim Seminerleri’ ne, Çocuklarda Tuvalet Eğitimi hakkında konuşmaya davetlisiniz.

Programın Ücreti:

Alternatif Anne üyelerine 35TL

YER: Nispetiye Aytar Cad. No:22 Başaran Apt. D:12 Levent

Kesin kayıt ve ödeme için son gün 7 Ekim Cuma

Bilgi ve Kayıt için 532 5922759 veya info@cocukluyasammerkezi.com





----------------------------------------------------------------------------------------------------

22 Ekim Cumartesi Okulda %100 Başarı

Saat: 13:00 –15:00

Eğitmen: Öğrenci Koçu Berna Kasapoğlu Serdarlı

Program İçeriği:

Öğrencilik, çocuklarımızın en geç yaşında başladığı ve en erken 22 yaşında tamamladığı bir süreç.

Bu süreci çocuğunuz için kolaylatırmak, ona doğru yaklaşım ve tekniklerle destek olmak istemez misiniz?

Okul başarısını arttırmasına katkıda bulunmaya ve sonucunu ailece kutlamaya ne dersiniz? Her anne-baba çocuğu için "evdeki öğrenci koçu" olabilir.

Programın Ücreti:

Alternatif Anne üyelerine 35TLöğrencikoçu,uyku, uykukocu, seridee
YER: Nispetiye Aytar Cad. No:22 Başaran Apt. D:12 Levent

Kesin kayıt ve ödeme için son gün 14 Ekim Cuma

Bilgi ve Kayıt için 532 5922759 veya info@cocukluyasammerkezi.com