25 Eylül 2014 Perşembe

Dünya Genelindeki Annelerin Farklı Emzirme Deneyimleri ve Yaklaşımları





Emzirme ürünleri grubunda 30 yıldır emziren annelerin en güvendiği marka Lansinoh tarafından yayınlanan uluslararası “Emzirme Araştırması 2014” ilginç veriler ortaya koyuyor.

İngiltere, Amerika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Meksika ve Türkiye olmak üzere 9 ülkede, 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan 13 bini aşkın anne ve hamilelerin katıldığı araştırma sonuçları, dünya genelindeki farklılıkları ortaya koyarken, bir yandan da emzirmenin evrensel bir deneyim olduğunu gösteriyor.

Anneler, "bebekleri daha sağlıklı olsun diye" emzirmeyi seçiyor



Lansinoh tarafından yapılan araştırmada, annelere neden emzirmeyi seçtikleri sorulduğunda, araştırmaya katılan tüm ülkelerde, annelerin büyük bir çoğunluğu "bebeğimin sağlığı için" yanıtını verdi.
Bebeklerinin sağlığı için emzirmeyi seçen annelerin oranı en yüksek Brezilya'da yüzde 91, en düşük Fransa'da yüzde 76. Türkiye'de ise bebeğimin sağlığı için emziriyorum diyen annelerin oranı yüzde 89.
Araştırma yapılan tüm ülkelerde annelerin çok büyük bir bölümü kendileri emzirmiş olsalar da olmasalar da "emzirmek bir bebeği beslemenin en doğru yoludur" diyor. Türkiye'de bu oran yüzde 96,8.

Annelerin ideal emzirme süreleri ve bu hedefleri gerçekleştirme oranları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ancak Türkiye bir istisna!



Lansinoh'un araştırmasına göre; yedi ülkedeki (Brezilya, Çin, Almanya, Macaristan, Meksika, İngiltere ve ABD) annelerin büyük oranı ideal emzirme süresinin 6-12 ay olduğunu belirtiyor. Fakat sadece Çin'de anneler bu hedeflerini yüksek oranda gerçekleştirebiliyor.
Fransa'da ise hem hedeflenen emzirme süresi oldukça kısa 3-6 ay, hem de bu hedefi gerçekleştirebilen annelerin oranı sadece yüzde 31.
Türkiye ise bu konuda bir istisna. Annelerin yüzde 53'nün hedeflediği emzirme süresi 12-24 ay ve yüzde 43 oranında bu hedef gerçekleşiyor. (Dünya Sağlık Örgütü ilk altı ay sadece anne sütü, sonrasında da ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyor.)

Tüm dünyada annelerin ortak sorunu "gece emzirmek için uyanmak"


Araştırmaya katılan dokuz ülkede de; "gece emzirmek için uyanmak", emzirme zorlukları konusunda verilen en yaygın üç cevap arasında yer alıyor. Türkiye'de emziren annelerin yüzde 37,7’si bunun kendileri için en büyük zorluk olduğu görüşünde. Türkiye'deki emzirme zorluğu konusundaki en yaygın cevaplar ve oranlar ise şu şekilde: Toplum içinde emzirmek zorunda kalmak (yüzde 30,5) , emzirmeye bağlı yaşanan ağrılar (yüzde 30,2).

Alman anneler hariç tüm yeni annelerin kabul ettiği gerçek: Suçluluk duygusu


Lansinoh’un emzirme araştırmasında, annelere "bebeğinizi emziremeseydiniz kendinizi suçlu hisseder miydiniz?" sorusuna 9 ülkenin 8'inden çok yüksek oranda "evet" cevabı geldi. Sadece Almanya'daki anneler yüzde 61 oranıyla "hayır" dedi. Türkiye'de ise "Emziremeseydim kendimi suçlu hissederdim" diyen annelerin oranı yüzde 91.

Toplum içinde emzirmek  en çok Türkiye’de "yanlış" bulunuyor


Araştırmaya göre; Çin ve Fransa, toplum içinde emzirmeyi en yüksek oranda "utandırıcı" bulan ülkeler. Diğer yandan; İngiltere, ABD ve Brezilya'daki annelerin büyük çoğunluğu toplum içinde emzirmenin "tamamen doğal" olduğunu düşünüyor.
Toplum içinde emzirmenin en yüksek oranda "yanlış" olduğunu belirten ülke ise Türkiye (yüzde 20).

Türkiye’de toplum içinde emzirmeyi "utandırıcı" bulanların oranı yüzde 17; "yanlış" bulanların oranı ise yüzde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Toplum içinde emzirmeyi "tamamen doğal" bulanların oranı yüzde 38 iken, Türk annelerinin yüzde 25’i toplum içinde emzirmeyi "kaçınılmaz" buluyor.

Araştırmaya katılan ülkedeki annelerin ve anne adaylarının büyük çoğunluğu göğüs pompası kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyor


Lansinoh'un emzirme araştırmasına göre;  Türkiye'de bu oran yüzde 72,6. Göğüs pompası kullanan ya da kullanmayı düşünen annelerin oranı yüzde 85 ile Çin'de en yüksek, yüzde 65 ile Fransa'da ise en düşük.


"Lansinoh’un gerçekleştirdiği bu araştırma dünya genelinde emzirmeyle ilgili farklılıkları gözler önüne sererken, bir yandan da emzirmenin evrensel ve benzer bir deneyim olduğunu gösteriyor. Tüm ülkelerde annelerin daha uzun süre emzirmeleri için birçok kamu politikası yürütülüyor. Bu araştırma ise hayatlarının tam da emzirme döneminde olan annelerin gözünden, emzirmeye bakışı ve emzirme yaklaşımlarını ortaya koyuyor." 

-Lansinoh Türkiye Tüketici Kanalı Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu -

“En Yakın Hissedilen Anne” Gülben Ergen ve Angelina Jolie Oldu




Emzirme ürünleri gurubunda 30 yıldır hamile ve emziren annelerin en güvendiği marka Lansinoh tarafından, “ Türkiye Emzirme Araştırması 2014” gerçekleştirildi.

Gülben Ergen ile Angelina Jolie karşı karşıya!

Ünlülerin hayatı her konuda örnek oluyor. Giydikleri ayakkabıdan kullandıkları otomobile kadar herkesin ilgi odağı olan ünlüler doğal olarak özel hayatları ile de tüm dünyaya aslında mesaj veriyorlar. Ancak bazı ünlüler var ki toplum onları kendilerine daha yakın hissediyor.

Lansinoh’un her yıl emzirme haftasında dünya genelinde anneler ile yaptığı araştırmadan bu yıl yine hem dünyadan hem ülkemizden ilginç veriler çıktı...

Annelik yaklaşımı açısından Türk annelerin yüzde 48'inin kendisine en yakın hissettiği ve en güvendiği anne Gülben Ergen olurken, araştırmaya katılan tüm ülkelerin toplamında Amerika, İngiltere, Almanya, Türkiye, Fransa, Çin, Meksika, Macaristan ve Brezilya ise dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie ilk sırada yer alıyor.

Türkiye genelinde 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan anneler ile anne adaylarının katıldığı araştırma yeni anneler için Gülben Ergen kendilerine en yakın hissettikleri ünlü isim.

Yaptığı başarılı işler nedeniyle gerek magazin gerekse iş dünyasında adı övgüyle anılan Gülben Ergen’in annelerden bu güveni almasının nedeni muhakkak hem kendi çocuklarına hem de ülkemizin tüm çocuklarına gösterdiği ilgi.

Bakın Lansinoh Emzirme Araştırması 2014 sonuçlarına göre ülkemiz ne durumda?

Ve neden Gülben Ergen gibi ünlü annelerin bu konuyu gündeme getirmesine ihtiyaç var...

Toplum içinde emzirmek  en çok Türkiye’de "yanlış" bulunuyor!

Araştırmaya göre Türk annelerinin emzirme konusundaki en büyük zorluklardan biri toplum içinde emzirmek zorunda olmak.

Araştırmaya göre; Çin ve Fransa, toplum içinde emzirmeyi en yüksek oranda "utandırıcı" bulan ülkeler. Diğer yandan; İngilter, ABD ve Brezilya'daki annelerin büyük çoğunluğu toplum içinde emzirmenin "tamamen doğal" olduğunu düşünüyor.
Toplum içinde emzirmenin en yüksek oranda "yanlış" olduğunu belirten ülke ise Türkiye (yüzde 20).

Türkiye’de toplum içinde emzirmeyi "utandırıcı" bulanların oranı yüzde 17; "yanlış" bulanların oranı ise yüzde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Toplum içinde emzirmeyi "tamamen doğal" bulanların oranı yüzde 38 iken, Türk annelerinin yüzde 25’i toplum içinde emzirmeyi "kaçınılmaz" buluyor.


Ünlülere büyük görev düşüyor!

Annelere "Daha fazla ünlü anne bebeğini toplum içerisinde emzirirse, kendinizi toplum içinde emzirme konusunda daha rahat ve güzende hisseder misiniz?" sorusu sorulduğunda, anneler yüzde 54 oranında evet dedi. Çünkü ünlülerin toplum içinde emzirerek bu konuya olan baskıyı azaltmada etkin olacaklarına inanıyorlar.


Araştırma künyesi:

Lansinoh Türkiye Araştırması 2014; 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşında olan anneler ile hamilelerden örneklem alınarak, 7 ilde geçekleştirilmiştir.

Lansinoh Global Emzirme Araştırması 2014; 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşında olan anneler ile hamilelerden örneklem alınarak, 9 ülkede geçekleştirilmiştir. Ülkeler; Amerika, İngiltere, Almanya, Türkiye, Fransa, Çin, Meksika, Macaristan ve Brezilya.


Detaylı Bilgi İçin:
Derya İşçioğlu - Lansinoh Tüketici Kanalı Pazarlama Müdürü


deryaiscioglu@lansinoh.com.tr