18 Ocak 2013 Cuma

SEVGİLİ DENEYİMLİ ANNE ESİN'İN ANKETME / RÖPORTAJIMA VERDİĞİ CEVAPLAR:))


*Nasıl bir hamilelik geçirdiniz? Hamile iken kaç kilo aldınız, kilolarınızı nasıl verdiniz?
Ilk hamileligim cok rahat gecti hatta hamileliligin cok kisa oldugunu dusundum J. Dogumuma 3 hafta kalana kadar calistim. Mide bulantim ya da baska bir rahatsizligim olmadi hic. Asermedim asiri yemek yemedim,  bol bol yuruyus yaptim ama buna ragmen 26 kilo aldim!:( 39+3 haftalikken epiduralli normal dogumla oglumu kucagima aldim. Dogumdan 13 ay sonra eski kilomun -1 kg altina indim ekstra birsey yapmadim, asiri yemeden ve bol bol emzirerek kilolarimi verdim.
İkinci hamileliligim ilkine gore biraz daha zorluydu yaklasik 20. Haftaya kadar gunluk hayatimi ciddi sekilde etkileyecek derecede mide bulantilarim oldu … Asermelerim oldu, cok fazla eksi ve acili seyler istedi canim. Kendimi tutmadim ne yalan soyleyeyim ilk hamileligimde asiri yemeden 26 kg almak biraz canimi sıkmıştı. Ama buna ragmen 18 kg aldim ve 42+1 haftalikken mudahalesiz normal dogumla ( epiduralde yoktu yani bu defa ) kizimi kucagima aldim. Yine yaklasik bir sene sonra hamile kalmadan onceki kiloma dondum.
*Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda neler hissettiniz?
Iki yavrumu da kucagima aldigimda bu mucize benim mi dedim.  Hislerimi soze dokmek imkansiz aslinda bunu yasama sansi olan tum anneler hak verecektir sanirim.
*Bebeğiniz şimdi kaç yaşında?
Oglum 5,5 yasinda, kizim 20 aylik.

*Yaşamınız çocuğunuzdan sonra nasıl değişti?
Buyuk degisiklikler oldu tabi. Oglumun dogumuyla beraber is hayatima ara verdim.  Ona kendim bakmak her anini birlikte yasamak istedim. Krese basladiktan sonra is hayatina donerim diye dusunurken hep iki cocuk istedigimi ve tekrar ise baslayip ayni arayi veremeyecegimi dusunerek tekrar hamile kaldim. Kizim su an 20 aylik ve kisa zaman sonra calismaya geri donmek istiyorum.  Ayrica sosyal hayat ve cevremde buyuk olcude degisti diyebilirim. Etrafimda artik daha cok bebekli ve cocuklu insanlar var. Katilacagim etkinliklerin saatlerini de miniklerin durumu belirliyor ornegin.:)
*Çocuğunuzla ile 1 gününüz nasıl geçiyor?
Gun genelde yetmiyor diyebilirim!:) Sabah kizim cok erken kalkiyor onunla biraz oyun ve ardindan kahvaltidan sonra oglumun okula gitme hazirliklari basliyor. Onu okula gonderdikten sonra kizim ogle uykusunu uyuyor ve uyandiktan sonra ogle yemegi ve ardindan havanin durumuna gore evde ya da acik havada oyun, gezme, park , arkadaslarla bulusma gibi etkinlikler yapiyoruz. Oglum okuldan geliyor, aksam yemegi, oyun, uyku ve saat 9 dan sonra belki biraz kendime kalan 2 saatim oluyor.
*Anne olmak sizi nasıl değiştirdi?
Anne olduktan sonra daha fedakar, ozverili ve sabirli bir insan oldum diyebilirim. Kisa zamanda cok sey yapabilmeyi ogrendim. Daha cok empati kuruyorum daha tartarak olcup bicerek davraniyor ve konusuyorum. Cocuklari okumayi , ne zaman , neyi ne icin yaptiklari ogrendim.  Ve aslinda o kucuk insanlarin bizim sandigimizdan daha zeki ve algilarinin daha acik oldugunu ogrendim.
*Kendiniz nasıl bir anne olarak görüyorsunuz? Korumacı mı, rahat mı?
Oglumun bebekliginde asiri korumaci bir anneymisim maalesef ama simdi daha rahatim ve bazi seyleri sadece uyararak mudahale etmeden deneyerek ogrenmeleri icin onlari serbest birakiyorum.
*Anne olduktan sonra işinize devam ettiniz mi? Devam ettiyseniz zor oldu mu sizin için?
Hayir etmedim. Uzunca bir ara verdim  ama en kisa zamanda donmek istiyorum .
*Bloğunuzda annelik yazıları yazmak mı sizi mutlu ediyor?
Bir blogum yok.
*Bebek ürünleri satın alırken ne gibi noktalara dikkat ediyorsunuz?
Kullanilan maddelerin sagliga zararli olmamasina dikkat ediyorum oncelikle. Oyuncaklarda guvenlige cok dikkat ediyorum. Yasina ve becerilerine uygun olan seyler almaya calisiyorum.
*Evde beslenme ve sağlık konularındaki tutumunuz nasıl? Özellikle çocuğunuzu beslenmesiyle ilgili konularda özel bir yaklaşımınız var mı?
Basit sogukalginligi, nezle gibi hastaliklarla ilacsiz dogal yontemlerle mucadele etmeye calisirim.  Yedikleri seyleri evde kendim hazirlamaya calisirim. Ambalajli ve hazir gidalari ozellikle 3 yasina kadar oglumda hic vermedim ama daha sonra arkadaslariyla sosyallestikce ogrendi maalesef. Yine de eve almamaya calisiyorum. Abur cubur , atistirmalik seyleri asla yemeklerden once yiyemeyeceklerini ikisi de bilir. Once saglikli ve olmasi gereken ogun yenir mutlaka.
*Bebeğinize anne sütü verebildiniz mi? Ne kadar süre verdiniz?
Oglum 13 ay, kizim 17 ay anne sutu aldi. Anne sutu harici formul mama kullanmadim.


Esin Akman

Sorularıma cevap verdiğiniz çok teşekkür ederim.