9 Eylül 2013 Pazartesi

Normal doğumun kolaylaştıranlar




Kasılmalar başladı ve gittikçe sıklaşıyorlar.Bu durumda sizi en rahatlatacak ne ise onları yapmalısınız. Etrafınızda sizi gerecek, sürekli kasılmalarınızı soran kişilerden uzak durmak gerekir.Doğumun daha kolay gerçekleşebilmesi için kasılmamanız gerektiğini elbette biliyorsunuz.Peki ama nasıl ?



Bilgilenin:Doğum boyunca sizi nelerin beklediğini bilmeniz çok önemlidir.Anne ve baba ,hem doğum atmosferini tanımalı hem de karşılarına çıkabilecek durumları öğrenmeliler.İlk adım olarak anne ve baba doğum kursunakatılabilir.Doğum hakkında bilgi veren kitaplar okuyabilir;yeni anne olan arkadaşlarınızla konuşabilir ve doğum için önerilen anestezi, indüksiyon hakkında bilgi edinebilirler.Doğum süresi boyunca başınıza neler geleceğini bilmeniz;doğum sırasında paniğe kapılmanızı engelleyecektir.

Sıcak Ortam Hazırlayın: Mutlaka doğum öncesi hastane odanızı görün . Doğum için hastaneye gittiğinizde odanızı kişiselleştirin. Rahat bir ortam,sizi sakinleştirir.Doğumunuz için odanızı kişiselleştirmeye çalışın.Evden bir resim götürüp doğum odasına asabilir ya da yanınıza portatif bir müzik seti alabilirsiniz.Birçok kadın hafif müzikler dinlemenin kasılmalarını hafiflettiğini söylüyor.Özel kokular , tütsüler kullanabilirsiniz.



Doğuma Güvendiğiniz Biriyle Gidin:Beraberken kendinizi çok rahat hissettiğiniz birinin yanınızda olması mucizeler yaratabilir.Birçok anne adayı,kız kardeşinin ya da en yakın arkadaşının doğumda yanında olmasını istiyor.Ayrıca,doğuma eşlik eden kişinin çocuk sahibi olması ve yaşadıklarının normal olduğunu söylemesi de anne adayını rahatlatır.Son yıllarda eşin yanı sıra annenin kendini iyi hissetmesi için doğum koçu ya da doula ile doğuma girmekteler. Bu da başka bir alternatif..

Hareket Edin:Dik ve aktif durmanız,hem düşüncelerinizi kasılmalardan uzaklaştırır hem de bebeğin doğum kanalına daha rahat inmesini sağlar.Doktorunuz izin verirse,doğumunuzu kolaylaştıracak pozisyonları alabilir,kısa süreli yürüyüşlere çıkabilirsiniz.


Meditasyonu Deneyin:Doğum sırasında sakin kalmak için kullanılmaya başlanan yöntemlerden biri de meditasyon.Meditasyon sayesinde doğum anksiyetesini daha çabuk atlatır,daha huzurlu olur ve dolayısıyla doğum sırasında daha az komplikasyon yaşarsınız.Kendinizi kucağınızda bebeğinizle çiçeklerin arasında düşleyin..Her kasılmanın bebeğe sizi yakınlaştırdığını düşünmeniz, kasılmalara katlanmanızı kolaylaştıracaktır.

Suyun  gevşetici etkisi:Sıcak su yorgun kasların gerginliğini gevşetir ve sıkıntılarınızı azaltır.Su,rahatlatıcı etkiye sahiptir.Duşu sırtınıza ya da kasılmalarınızın en yoğun olduğu yerlere tutun.Doğum öncesi kısa bir duş ya da banyo sizi rahatlatabilir fakat doktorunuza da danışmalısınız.

Kendinizi Keşfedin,kendiniz rahatlatacak yöntemleri keşfedin: Her yöntem herkeste işe yaramayabilir.Örneğin,öğrendiğiniz nefes alma teknikleri işinize yaramıyordur da yastığı sıkmak sizi rahatlatıyordur.Size kendinizin neyi rahat ettirdiğini kendiniz bulmalısınız.Her kadının doğumu ona özeldir.Doğumun öncesinde rahatlatıcı nefes teknikleri öğrenmek doğum sırasında işinize yarayabilir. hayatınızda çok gergin olduğunuzu anı düşünün, o an sizi ne rahatlatıyorsa doğum sırasında da aynı yöntem işinize yarayabilir.


Masaj Hareketleri:Masaj,gerginliği üzerinizden atmanıza yardımcı olabilir.Yapılan masaj sonucunda endorfin salgılamaya başlarsınız.Boyun ya da ayak masajı,kasılmalarınızı bir süreliğine unutmanıza yardımcı olur.Eşiniz ya da doğum eşlikçiniz üç masaj tekniği uygulayabilir:

Kuyruk sokumu:Her kasılmada eliyle ya da tenis topuyla kuyruk sokumunuza bastırır.
Sırt ve bel bölgeniz:Parmak uçlarını hafifçe omzunuzda gezdirir ve aşağıya doğru iner.

Pelvis baskısı:Her kasılmada kalçalarınızı nazikçe geriye çeker.Partnerinizin bu hareketi,rahim ağzının açılmasına yardımcı olur ve bebek için yavaşça yol açılır.

Bebekler günde ortalama kaç ml. anne sütü içmelidir?


Ortalama 3 kilo doğan bir bebek;

-İlk 3 gün iki saatte bir 60ml, toplamda 450–600 ml
-6.haftya kadar her öğünde 60–150 ml, günde 7–8 öğün, toplam da 450-900ml.
-6 hafta- 4 ay her öğünde 120–180 ml, 6 -7 öğün toplamda 700-1000ml
-4 -6 ay her öğünde 150–210 ml, ortalama 6 öğün ve 700-1200ml

-6- 9 ayda, katı gıdalarla birlikte 5öğün. Ortalama sıvı alacağı miktar 1000-1400ml olabilir. 

Örneğin daha önceden 1200ml alan bebek, ek gıdaya geçtiğinde 500ml ek gıda 1000ml süt alabilir.