30 Mart 2012 Cuma

BEBEĞİN BAĞIŞIKLIK SISTEMININ İLK BARİYERİNİN CİLDİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ? BEBEK CİLDİNİN HAYATI ROLÜ

Cilt bariyerinin temel rollerinden biri, vücudu zehirli-zararlı, tahriş edici, alerjen maddeler gibi çevresel tehditlerden korumaya yardımcı olmaktır. Sağlıklı bir cilt, bebeğin bu çevresel tehditlere karşı ilk savunma hattıdır.
Cildin en üst tabakası, vücudu korumaya yardımcı olur1,2; su, kimyasallar, mikroplar, aşırı sıcaklıklar, elektrik dalgaları ve ultraviyole ışınlar (UV) gibi çevresel tehditlere karşı kalkan görevi görür. Bu sayede sağlıklı bir cilt, vücudu ciltten girebilecek enfeksiyonlardan korumaya destek olur.

 BEBEK CİLDI NEDEN ÖZEL İLGİYE İHTİYAÇ DUYAR?

 Bebek cildi yetişkin cildinden farklıdır ve yaşamının ilk yılı boyunca gelişmeye/değişmeye devam eder.3 Bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince, daha geçirgen ve daha hassastır.3,4 Bu nedenle çevresel tehditlere karşı daha korunmasızdır. Genetik özelliklerin yanı sıra, bebek cilt bakımında uygun ürünlerin kullanılmaması ve gerekli cilt bakım uygulamalarının yapılmaması cildin bariyer bütünlüğünün bozulmasına/hasar görmesine neden olabilir. Hasar görmüş cilt bariyeri alerjenlerin cildin alt tabakalarına geçmesine izin verir, böylece alerjik olmayan bir bebeği alerjiye yatkın hale getirebilir. Bu da bebeklerde atopik dermatit oluşumuna kadar ilerleyebilir.5

 BEBEĞİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN İLK BARİYERİ OLAN HASSAS CİLT BARİYERİNİ KORUMAK İÇİN ÖZEL ÜRÜNLER KULLANMAK GEREKİR .

Bebek cildine doğru şekilde bakım yapılması cilt bariyerinin hasara uğramasını engeller. Bu da ancak doğru bebek şampuanı ve bebek bakım ürünlerinin kullanımıyla gerçekleştirilebilir. Uzmanlar bebek şampuanı ve cilt bakım ürünlerinin sağlıklı cilt bariyerinin bütünlüğünü koruması konusunda hemfikirdirler.Doğumdan itibaren bebek cildine uygun ürünlerin doğru şekilde kullanılması bebeğin cilt bariyerini koruyarak atopik dermatit gelişme riskini azaltır. 5 Benzil alkol, SLS, sabun, alkol ve alerjen içerikli ürünlerin bebek saç ve cilt bakımında kullanımından kaçınmak ve cildi düzenli olarak nemlendirmek bu uygulamaların arasında sayılabilir. Bebek cildi için özel olarak formüle edilmiş şampuan ve diğer ürünlerin güvenliği ve etkinliği klinik olarak kanıtlanmış olmalıdır.
PEDİATRİK DERMATOLOJİ DERNEĞİ JOHNSON'S® BABY ÜRÜNLERİNİ TAVSİYE EDER. Johnson's® baby ürünleri, bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olan cildine özen gösterecek ve cilt bariyerini koruyacak şekilde formüle edilmiştir.
 Pediatrik Dermatoloji Derneği bebek saç ve cilt bakımında Johnson's® baby ürünlerinin* kullanılmasını tavsiye ediyor.
*Johnson's® baby Şampuan, Yenidoğan Saç ve Vücut Şampuanı, Yağ, Parfümsüz Islak Mendil

REFERANSLAR: 1.Hoath S, et al. Neonatal Skin Structure and Function. 2003 _
2.Chiou Y, Blume-Peytavi U. Skin Pharmacology and Physiology. 2004 ___
3.Nikolovski J, et al. Journal of Investigative Dermatology. 2008 _
4.Stamatas G, et al. Pediatric Dermatology. 2009 _
5.Stamatas G, et al. Cosmetics & Toiletries. 2009 ___

JOHNSON'S BABY ŞAMPUAN:

 Gerçek Göz Yakmayan® formülü gözler için saf su yumuşaklığındadır. Johnson's baby şampuan yeni ve yumuşak formülü sayesinde saçın doğal nem dengesini korur ve saçta hiçbir kalıntı bırakmaz. Saçların ipeksi yumuşaklığını korur ve mis gibi kokmalarını sağlar.Bebeğinizin saçını temizlemek ve nemlendirmek için idealdir.

BEBEĞİNİZİN AYLIK GELİŞİMİ SİZİ ŞAŞIRTABİLİR!!!

Bebeğinizin zaman geçtikçe ne kadar da hızlı büyüdüğüne şaşacaksınız. Birbiri andına hissetmeye, iletişim kurmaya, hareket etmeye ve konuşmaya başlayacak. Ancak sizin sevginiz ve ilginizle gülümsemeyi ve başarılarından keyif almayı öğrenecek.

Bebeğinizin gelişimi sırasında başından neler geçeceğini bilmek, ona olabilecek tüm yenilikleri keşfetmesi için en uygun ve rahat ortamı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Her anın kıymetini bilin, zira her ilk sadece bir kez yaşanır.


1 AYLIK:

Yeni doğan bebeğiniz daha şimdiden yüz üstü yatarken kafasını 45 derecelik bir açıyla kaldırıp tutmayıp denemeye başlayabilir. Bu aşamada bebeğiniz, eşyaların kenarlarını siyah- beyaz olarak seçebilir.

2 AYLIK:

Bebeğiniz gülümsemeye ve ''agulamaya'' başlayacak. Yüzüstü yatarken ufaklığınızın başını 45 derecelik açıyla kaldırabilecek ve onu dikey bir şekilde kucağınıza aldığınızda 1 -2 dakika boyunca kafasını kaldırabilecektir. Bu aşamada bebeğiniz etrafındaki eşyaları büyük bir ilgiyle incelemeye başlayacaktır.

3 AYLIK:

Bu sürede bebeğiniz yüzünüz, sesinizi ver kokunuzu ayırt eder hale gelecektir. Kendisine konuşulduğu zaman, bebeğiniz başın sesin geldiği yöne çevirerek cevap olarak gülümseyecek, gülecek ve ''Agulayacaktır''.

4 AYLIK:

Artık bebeğinizin kafasını cesurca ve emin bir şekilde havada tutmasını bekleyebilirsiniz. Kollarından tuttuğunuzda, ayakları üzerinde dengede duracaktır. Aynı zamanda, miniğiniz oyuncaklarına erişmeye ve onları yakalamaya da uğraşacaktır. Bu dönemde bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlayacaktır.

5 AYLIK:

Bebeğiniz ismini anlamaya başlayacaktır. Yabancıların yanında ufaklığınızın endişelendiğini fark edebilirsiniz. Bu aydaki bebekler temel renkleri ayırt etmeye başlarlar. Ayrıca bebeğiniz artık sırt üstü yatarken, geri karnının üstünde dönmeyi de öğrenmiş olacaktır.

6 AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz ses tonlarını ayırt etmeğe bazı sesleri taklit etmeye başlayacaktır. Ağzıyla su kabarcıkları yaptığını fark edeceksiniz.

7 AYLIK:

Bebeğiniz, üst üste tekrarlayarak aynı sesleri telaffuz etmeye çalışacak ve kelimelere benzeyen anlaşılmaz şeyler söyleyecektir. Ufaklık, aktif bir şekilde emekleyecek, oyuncakları ve eşyaları kavrayarak sallayacak ve hatta dışarıdaki eşyaları üzerlerine vurarak zıplatacaktır.

8 AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz kendi başına oturup yatabilecek, ayaklarının üstüne kalkıp yardım almadan tekrar yere inebilecektir. Ayrıca, bir ayağını diğerinin önüne koyarak yürümeye yeltendiğini de fark edebilirsiniz.

9 AYLIK:

Bebeğiniz artık heceleri tekrarlayabilecektir. Kenarlara tutunarak eşyaların arasında yürüyebilecektir.

10 AYLIK:

Bebeğiniz duyduğu kelimeleri tekrarlamaya çalışacaktır. İstendiği zaman bildiği bir oyuncağı getirebilecektir. Biberondan ya da bardaktan içerken şişeyi utmanıza yardım edecektir.

11AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz ''ver'' gibi basit kelimeleri kullanmaya başlayabilir .Lego gibi oyuncaklarla oynamak isteyecektir ve bazı bebekler destek almadan ayaklarının üstünde durmaya bile başlayacaktır.

12 AYLIK:

Bu dönemde bebeğinizin kelime dağarcığı, aşağı yukarı 10 kelimeyi kapsayacak şekilde genişleyecektir. Ayrıca bebeğiniz yetişkinleri isimleriyle ayırt etmeye başlayacaktır.