8 Aralık 2011 Perşembe

ANNE SÜTÜ NASIL ILITILMALIDIR?


*Sıcak , akan su altında çözün veya ısıtınız. Donduruca bulunan sütü buzdolabının normal kısmında çözdürdükten sonra ısıtmalısınız. Isıtırken ben-mari yöntemiyle ısıtabilirsiniz. Bazı markalarının biberon ısıtıcıları da  kullanılabilinir.

*Sütün sıcaklığını kaynama noktasına getirmeyiniz.

*Sıcaklığını ölçmeden önce sütü yavaşça çalkalayınız.Çalkayarak, sütteki krema görünümündeki yağ içeriğini de homojen şeklide dağıtmış olursunuz.Depolanan sütün yağlı ve süt tabakalarının ayrışması normaldir.Anne sütünde bulunan bazı canlı bileşenlere zarar verebileceği için sütü, kuvvetli bir şekildesallamayınız.

*Isıtmak için mikrodalga fırın kesinlikle kullanmayınız.

ANNE SÜTÜNÜ SAĞMAK İÇİN 5 ÖNEMLİ NEDEN:



Bebekler emmeye başaldıkları ilk anda süt salınımını başlatmak, oksitosin refleksine uyarım gönderebilmöek için düşük basınçla emerler. Süt salınımı başladıktan sonra ki ortalama 3-4 dakika sonra yüksek emiş gücüyle emmeye geçerler. Anne sütünü sağmak için kullanılan pompalar da aynı prensiple çalışmaktadırlar.

1-SÜTÜNÜZÜ DEPOLAMAK İÇİN:

Günümüzde emziren anneler iş yaşamına döndüklerinde sütlerini pompa yardımıyla sağarak bebekleri için depolama yapabilirler. Ya da bebeğimizi emzirdikten sonra halen sütümüz varsa sağmak, süt üretimine katkı sağlayacaktır. Böylece işe gittiğinizde veya dışarı çıktığınızda bebeğiniz sizin sütünüzü almaya devam edecektir. Hem de sütümüzün artmasına katkı sağlayacaktır.


2-BEBEĞİNİİZN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK:

Bebeğiniz dünyaya ilk geldiğinde emme ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Yeteri kadar etkili emembilir.Sizin de sütünüz gelmeye başladığında göğüsleriniz birden dolmaya başlayıp, size sıkıntı çıkarabilir. Böyle bir sorun yaşamamak için göğüslerinixzi sağmak hem bebeğin gergin olan ve tam olarak kavrayamadığı göğsü rahatlatır. Sağdıkça sütünüzde artmış olacaktır.

3-GÖĞÜS UÇLARINIZ DÜZ YA DA İÇE DÖNÜK İSE:

Bebeğinizi emzirirken esasen göğüs uçuna ihtiyaç olamsa bile ilk dönemlerde bebeğin doğru şekilde göğsü kavrayabilmesi ve emeb,ilmesi için yardımcıdır. Sorunlu ise göğsünüz o zaman önce kısa bir süre pompalamak göğüs ucunuzun dışarıı çıkıp, belirlenmesini kolaylaştıracaktır.

4-PREMATÜRE  VEYA HASTA BEBEKLER İÇİN:

Annesinin yanında olamayıp,hastane de bebek odasında olan bebekler için de sağmak çok öenmelidir. Siz bebeğinizi kucağınıza alana kadar sağaralk hem sütün gelmesini hem de bebeğin sadec anne sütü almasını sağlayacaktır.

5-SÜT ÜRETİMİNİZ YETERSİZ YA DA AZ İSE:

Süt üretiminiz yetersiz ya da az ise süt pompası ile sağarak süt mikterınızı arttırabilirsiniz. bebeğiniz emzirdikten sonra arkasından pompa ile sağmak, bebeğin daha fazla süte ihyiacı var! alarmını verir ve anne daha fazla süt üretmeye başlar.