19 Ocak 2011 Çarşamba

Çocuklara yemek yedirmenin 11 yolu

Herkesin sevdiği bir ana yemek hazırlayın: Çocuğunuzun hiç sevmediği alışılmamış yemekleri denemekten kaçının. Bazı çocuklar güveç gibi karışık yemekleri sevmezler. Bu tip yemekleri çocuğunuz biraz büyüdükten sonra mönünüze dahil edin.

İzin verin: Eğer çocuğunuz kırk yılda bir ana yemeği yemeyi reddettiyse, onu kırmayın. Ana yemek yerine geçecek başka birşey yemesine izin verin. Bu, kendi için hazırladığı kahvaltılık mısır gevreği yada basit bir sandviç olabilir. Asla çabuk hazırlanan yemeklerin aşçısı olmayın ve yemek zamanı için ekstra yiyecekler hazırlamayın. Çocuk, aile için hazırlanan yemekten yemeyi öğrenmeli.

Saygı gösterin: Eğer çocuğunuzun aşırı derecede sevmediği birkaç yiyecek varsa, ( özellikle midesini bulandıran ) bu yemeği aile yemeğinin bir parçası olarak hazırlayıp çocuğunuza servis etmeyin. Asla çocuğunuzu tüm yiyecekleri yemeye zorlamayın. Bu sadece güç mücadelesine, mide bulantısına ve hatta kusmaya neden olacaktır.




Meyve yemeye teşvik edin: Sebzelerin çiğnenmesi zordur ve bazılarının acı bir tadı vardır. Genellikle çocuklar ve hatta birçok yetişkin tarafından sevilmezler. Unutmayın ki sebzeler ve meyveler aynı besin grubundandır. Yenmesi hayati zorunluluk taşıyan hiçbir sebze yoktur. Bu nedenle sebze yememekte ısrarcı olanlara meyve yedirmeyi deneyin. Çünkü sizinde ısrarcı olmanız çocukların sebze yememeyi suçluluk duygusu olarak algılamasına neden olabilir.

Şikayetlere son verin: Önlerine konulan yemeği yemek istemediklerini söyleyebilirler ya da tabağın kenarında bırakabilirler. Bu durumda onlara kızmayın. Ancak şikayet etmenin kabul edilemez olduğunu açıkça belirtin.

Yeni tatlar denemesini isteyin: Çoğu tatlar sonradan edinilmiştir. Çocuğunuz, sevmediği bir yiyeceği daha sonra severek yiyebilir. Yemek seçen bazı çocukların yeni tatlar denemesi için, başka insanların bu yemeği yediğini 10 kere görmeleri ve bu yiyeceği sevmeden önce de 10 kez bu yemeği tatmaları gerekebilir. Yeni yiyeceklere alışmanın normal sürecini hızlandırmaya çalışmayın. Bir çocuğu belli aralıklarla sevmediği yiyecekten bir parça yemeye zorlamak onu seveceği anlamına gelmez. Bunun yerine söz konusu olan yemeği denediklerini söylediklerinde onlara inanmanız daha iyi olur.

Tatlılar konusunda tartışmayın: Anlaşmazlık yaratan diğer bir konuda ” Tabağındakileri bitirmezsen tatlı yiyemezsn” kuralıdır. Doğru olan çocuğunuzun ne yediğine bakmadan ona tatlı vermenizdir. Ancak ana öğünde yeteri kadar yenilmediğinde de ikinci tatlıya izin vermeyebilirsiniz. Tatlı, sadece şeker ve benzerleri olarak anlaşılmamalıdır; meyve gibi besleyici besinleri de tatlı olarak çocuğunuza sunabilirsiniz.

Yemeğin süresini uzatmayın: Tüm aile yemeğini bitirip kalktıktan sonra çocuğunuzu yemeğini bitirmesi için zorla sofrada tutmayın. Yaptığınız onu zorlamak ve ikinizin de zamanını boşa harcamaktan başka birşey olmaz.

Yemek süresini eğlenceli hale getirin: Yemek zamanını önemli bir aile olayı haline getirin. Çocuğunuzu arkadaşça bir konuşmanın içine çekin. Onlara gününüzün nasıl geçtiğini anlatın ve kendi günlerinin nasıl geçtiğini sorun. Yemekle alakalı olmayan eğlenceli konulardan bahsedin. Yemek zamanını, eleştiri ya da kontrol mücadelesi yapılan bir zaman haline dönüştürmeyin.

Her zaman yemek konuşmayın: Çocuğunuzun yanında onun ne yiyip ne yemediği hakkında tartışmayın. Çocuğunuzun iştah derecesinin onun kalori ihtiyaçlarını karşılayacağına güvenin. Ayrıca sorun çıkarmadan yemeğini yediği için onu övmeyin. Çocuğunuz sizin yemek beklentilerini karşıladığı için ona rüşvet ya da ödül vermeyin. Çocuklar kendi iştahlarını tatmin etmelidir, ebeveynlerininkini değil. Ancak bazen tadını ya da yapısını sevmediği yeni bir yiyeceği denediği için çocuğunuzu övebilirsiniz.

Çocuğunuza günlük bir multivitamin vermeyi gözden geçirin: Çoğumuz için vitamin tabletleri almak muhtemelen gereksiz olsa da, bunlar normal miktarlarda alındıklarında zararlı değildir ve çocuğunuzun yeme alışkanlıkları hakkında rahatlamanızı sağlayabilirler.

12 aylık bebek beslenmesi

12 aylık bebek için beslenme şeması:

Kahvaltı:
Anne sütü veya inek sütü (150 ml) veya mama (150 ml)
1 kibrit kutusu kadar peynir veya 1 yumurta (günaşırı)
1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmez
1 -2 adet zeytin (çekirdeği çıkarılmış)
1 ince dilim ekmek
1-2 dilim mandalina ya da domates

Öğle:
2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) terbiyeli köfte + 1 dilim ekmek
veya
3 silme yemek kaşığı kıymalı sebze püresi (kıymalı dolma içleri, terbiyeli ya da sebzeli köfteler, sebzeli tavuk
veya
balık, kuru baklagil püreleri) + 3-4 silme yemek kaşığı patates püresi veya
2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) kuru fasulye + 1-2 yemek kaşığı bulgur pilavı + 1 çay bardağı meyve suyu veya su

İkindi:
1 kase yoğurt (150-200 ml) + Evde yapılmış bir dilim kek+1 küçük boy meyve veya püresi

Akşam:
2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) tavuklu sebze yemeği, 1 dilim ekmek
veya
1 kase yayla çorbası (nohutlu, havuçlu)

Şunlara dikkat ediniz:

Günde bir, iki kez sebze veriniz

Haftada 4 yumurta veriniz

Bir yaşından sonra çatal kaşık kullanma alıştırmaları yaptırınız

Çocuğunuzu sofraya oturtunuz ve ne kadar yediğini anlamak için ayrı tabakta yediriniz.

Hergün et veya baklagil yediriniz.

Şekerlemelere,çikolatalara alıştırmamaya özen gösteriniz.

Bu yaşlarda ağız sağlığı için macunsuz diş fırçalamayı öğretiniz.

Çay ve kahve vermeyiniz.

Kolalı içeceklerden uzak tutunuz.

Tuz gerekli mi?

Vücudun sağlıklı olabilmesi için bir miktar tuza gereksinim vardır. Ancak bu gereksinim hayatın ilk yıllarında fazla değildir. Buna karşın, yaşamın ilk yıllarında edinilen tuz tadını daha sonra değiştirmek güçtür. Bu yaş grubunda tuz gereksinimi besinlerde doğal olarak bulunan sodyumdan karşılanabilir. Bu nedenle çocukların yemeklerine tuz ilave etmeye gerek olmadığı gibi, tuzluğun da masadan uzak tutulması gerekir. Böyle bir uygulama ile, ileri dönemde karşılaşılabilecek tuz bağlantılı hastalıklar(yüksek tansiyon v.b.) önlenmiş veya geciktirilmiş olur.

kaynak:
http://www.bebekbeslenmesi.biz/1-2-yas-bebek-beslenmesi.html
 
 
 Biz nasıl besleniyoruz?
 
 

resimde cola içiyor görülse de kutunun içi boş!!:))
 
KAHVALTI:
 
100cc devam sütü
4-5 bebe bisküvisi
2 labne peynir
1 tatlı kaşığı ceviz ve fındık  karışımı veya yumurta
1 tatlı kaşığı pekmez
 
ÖĞLE:
sebze çorbası / yayla/ mercimek (etli) ve bir kase yoğurt
 
İKİNDİ:
meyve püresi ve 2 biküvi/sütlaç
 
AKŞAM.
 150cc  aptamil kaşık maması veya yayla çorbaı /mercimek çorbası ve 1 dilim ekmek
 
GECE:
120cc devam sütü
 
saat: 06.30-07:00 100cc devam sütü( duruma göre bazen içmeyede biliyor)
 
Bizde artık bebek gibi değil de çocuk gib yemek yedirmeye başlayacağız. En azından ben evde olduğum zaman akşam yemeklerini bu şekilde yedireceğim.
Yukarıda yazıldığı gibi bir beslenme programı hazırlamalı ve evdeki bakıcı teyzesinede öğretilmeli!!!