7 Kasım 2012 Çarşamba

ANKETİM:))

Merhabalar Herkese,


Ben 2008 yılından beri bloğumda anne -babalar ve anne - baba adayları için yaptığım eğitimlerimi duyurmak, gerekirse davet edebilmek adına  bloğumu açtım. Oğluşum doğduktan sonra da onunla olan maceramı buradan paylaştım. Bloğum sayesinde bir çok arkadaşım oldu. Oğlum, bloğum ve ben arkadaşlarımdan o kadar çok şey öğrendim ki.. Hayatımda bloğumun gerçekten çok yeri oldu..

Bloğum sayesinde deneyimlerimi ve bilgilerimi paylaşıyorum. Bunu yaparken Gönüllü Emzirme Danışmanlığım başladı. Sonra eğitimlerim oğlumdan sonra şekil değiştirdi. Sizlerden aldığım e-mailler beni yönlendirdi.. Bu konu hakkında o kadar çok yazacak şeyim oldu ki .. Bunun için beni takip eden , benim takip ettiğim, yazıştığım herkese çok teşekkür ederim.
Bugün işyerinde otururken anket mi hazırlasam, annelere falan diye  düşünürken, anketi hazırladım. Anketten öte annelerle röportaj desem daha iyi olacak.. Bunun üzerine üyesi olduğum gruplara ve arkadaşlarıma e-mail attım ..Şimdiden 5-6 anne cevap gönderdi.
Bunun hazırlarken amacım, annelerin yaşadıklarından birbirlerine destek olması...
Yarından itibaren birer ikişer bloğuma ekleyeceğim.. Sizde bu soruları cevaplamak isterseniz ertugrul.esra@gmail.com e-mail atarsanız , soruları hemen gönderirim.
Sevgiler

Bebekler de Meme Grevi





Bloğum aracıyla bana danışan bir anne şöyle yazmış. ’’Bebeğim altı aylık.  Bu zamana kadar sadece anne sütü aldı. Bu konuda hiç sorunumuz olmadı. Ama bir haftadan beri beni emmiyor.   Aniden ortaya çıktı bu durum. Aslında keyfi de yerinde. Sadece beni emmek istemiyor. Bunun nedeni ne olabilir?’’

 Sadece anne sütüyle beslenen bir bebekte ortaya çıkan bu duruma “emme grevi” adı verilir.  Geçici bir durumdur ve genellikle 2-4 gün içinde geçer. Nedenini bulmak her zaman mümkün olmaz.  Bu süreç de annenin sabırlı olması gerekir.
***Annenin kullandığı deodorant, sabun veya parfüm değişikliklerine tepki olabilir. 
*** Anne stresli ise, (aile sorunları, seyahatler vb…) bu bebeği de olumsuz etkiler. Anne fark etmese de bebeğine farklı davranıyor olabilir. Bebek en küçük farklılığa bile çok hassastır.
*** Bebeğin beslenme konforunu olumsuz etkileyecek bir rahatsızlığı (kulak iltihabı, burun akıntısı, dudak yarası gibi…) varsa emmek istemeyebilir.
*** Anne bebeğin alıştığı besleme koşullarını değiştirmişse bebek buna da tepki olarak emmek istemeyebilir.  (Yeni bir işe başlamak, bebeği bakıcıyla alışılagelmiş saatlerden daha fazla bırakmak, yoğunluğunuzdan ötürü beslemeyi kesmek gibi…)
*** Anne bebeğine fark etmeden sert bir tepki verdiyse ve bebek de  bundan korktuysa grev yapabilir.
*** Bebeğin bir yerinde bir nedenle ağrı varsa, örneğin diş çıkarıyorsa bu şekilde tepki verebilir.
Bu dönemde sabırlı olmanız en iyisidir.

Bu günlerde 3- 4 saat aralığıyla emzirmek, emmiyorsa sağarak sütün devamlılığını sağlamak önemlidir. Yukarıda saydıklarımı tek tek kontrol edin, hiç biriyse o zaman çocuk doktorunuzla mutlaka konuşun..

Benim de oğlum 5,5-6 aylık civarındayken böyle greve girdi. O an hemen aklıma gelmedi. Büyük bir şaşkınlıkla ne olduğunu anlamaya çalıştım. Her şeyi tek tek kontrol ettiğimde hiçbir şey bulamadım. Bu süreç de sanki oğlum emiyormuş gibi sağdım.Ardından biberonla verdim. benim şansım oğlumun biberon alması oldu. O döneme kadar siz hiç biberon vermediyseniz , çay kaşığı ile küçük kadehlerle veremeye çalışın. Ama lütfen kendinizi üzmeyin. Bu geçici bir durum.2. günün sonunda tüm yediklerimi listeledim. Acaba değişik bir şey var mıydı? Sonunda şarküteri yediğimi hatırladım. sanırım içindeki baharat sütün tadında değişiklik yaptığı için bebeğim emmek istemedi, beni. Onu yemeği kesince 3. günün sonunda sıkıntımız geçti.Siz de lütfen her aşamayı düşünün, aceleci olmadan, bebeğe ısrarcı olmadan bu dönemi atlatmaya çalışın..Bana başvuran bir annede kendi kıyafetlerini yıkadıkları yumuşatıcıyı değiştirdiğini fark edene kadar bu süreç devam etti.Bazen sorun  bu kadar basit bir çözümle halloluyor.

Sizinde bu tip sıkıntınız varsa tüm aşamaları düşünün, olmadı ertuıgrul.esra@gmail.com bana e-mail atın. Beraber sorunu konuşalım..

Sevgilerimle