10 Nisan 2013 Çarşamba

Hamilelikte kramplar


Hamilelikte kramp nasıl önlenir?Hamileliğin özellikle ikinci ve üçüncü periyodunda yaşanan kramplar neden olur, nasıl önlenir ve geçirilir?

Hamilelik döneminde hemen her anne adayının şikayetidir kramplar… Hamile olmasak da rahatsız edici bir istemdışı kas hareketi olan kramplar, özellikle bu dönemde bizi uykumuzdan uyandırmaya bile varan güce sahiptir. 


Hamileliğin özellikle ikinci ve üçüncü aylık periyotlarında (özellikle 24’üncü haftadan itibaren) hissedilen bu kramplar zaman zaman kısa süreli olurken, zaman zaman da 10 dakikaya kadar varabiliyor.

Krampların nedeni

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller dolaşımın ve kasların düzgün çalışması için gereklidir. Eksikliğinde de ani kas rahatsızlıkları; kramplar devreye girer. Dolayısıyla hamilelik döneminde mineraller bebeğin anne karnındaki gelişimine harcandığı için eksiklik doğar. Kramplar bu nedenle oluşur.

Kramp özellikle bacaklarda, kalçada, bel ve karın kaslarında oluşur. Özellikle yatar pozisyondayken kramp girer. Ayrıca geceleri kan dolaşımı daha yavaş olduğundan kaslara daha az oksijen ulaşır ve dolayısıyla kramp girme ihtimali artar.

Hamileliğin ileri dönemlerinde de bacaklarımıza binen yük artar; büyümekte olan uterusun toplardamar sistemine yarattığı baskı de artmış olur. Bu durum da yine dolaşım problemlerine ve dolayısıyla kramplara neden olur.

Tüm bunların yanı sıra eskisi gibi fazla hareket etmemek (kas yorgunluğu), soğuk havalar (kas kasılmaları), sıcak havalar (az sıvı alınması), aşırı kilo alımı ve varisler gibi etkenler de krampın nedenleri arasında sayılır.

Krampları önlemek için ne yapmalı?

•Bol su tüketin.
•Yürüyüş yapmaya ve hareket etmeye özen gösterin. Çok fazla hareketsiz kalmamaya dikkat!

•Uzun süre ayakta kalmamaya da dikkat etmek gerek.

•Uyumadan önce 10 dakikalık bacak egzersizleri yapın.

•Uyumadan önce ılık duş almak da önemli.

•Uyurken sola yan yatış pozisyonunda olun. Konuyla ilgili yazımızı buradan okuyun.

•Otururken ayağınızın altına yükseklik koyun.

•Ayaklarınıza ve baldırlarınıza masaj yapın.

•Beslenmenizde kalsiyuma ağırlık verin. Nasıl mı? Yazımızı mutlaka okuyun…

•Mineralden zengin yiyecekler tüketin (balık, kırmızı et, beyaz et, vs)

•Varis varsa mutlaka varis çorabı kullanın.

Kramp nasıl geçirilir?

Eğer kramp bacak ve ayak bölgenizde ise kaslarınızı hafifçe germe hareketleri yapın. Bacağınızı yukarı doğru kaldırın ve ayak parmaklarınızı yukarı doğru hafifçe gerin.

Ilık bir ıslak havluyu ağrılı bölgenize sarın ve bu şekilde kasınızı dinlendirin.

Şiddetli ağrı durumunda mutlaka doktora gözükün.

Doğum Öncesi Eğitimin Önemi

Hamilelik anne ve babanın, bebeğin anne karnındaki ve sonrasındaki fiziksel ve zihinsel gelişimi konusunda bilinçlenmesi gereken en önemli dönemdir. Hamilelik esnasında annenin ve bebeğin ruhsal ve bedensel anlamda sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşayabilmesi için, bu dönemin pek çok uygulama ile desteklenmesi gerekmektedir.

Doğum öncesi kurslar gerek anne gerekse baba açısında doğuma hazırlıkta büyük yarar sağlamaktadır. Anne psikolojik ve fiziksel olarak doğuma hazırlanırken baba da onun yanında olarak kendini bu serüvene hazırlar.
Hamilelik dönemi bayanların fiziksel ve psikolojik değişimler yaşadıkları zor bir dönemdir. Anne adaylarının gerek kendisi ve gerekse bebekle ilgili kaygıları,doğum ve sonrasında yetersizlik korkusu bazen hamilelik döneminin endişe ve sıkıntılarla dolu geçmesine neden olmaktadır.
Doğuma Hazırlık Kursu’nun amacı,hamilelik süreci, doğum ve bebek bakımı gibi konularda katılımcıları bilinçlendirerek kaygılardan uzak mutlu bir hamilelik ve sağlıklı bir doğum dönemi geçirmelerini sağlamaktır.
Doğuma Hazırlık Kursu’nda hamileliğin oluşumundan, hamilelik süresince dikkat edilmesi gereken hususlara, gebelikte vücudunuzda oluşacak değişiklikler doğum sürecine ve hamilelik sonrası anne-bebek sağlığına kadar bilinmesi gereken tüm konular, anlatılır.
Doğuma iyi hazırlanmış bir anne adayı bebeğini genelde daha kolay dünyaya getirir. Bu yüzden doğum hazırlık kurslarının sunduğu avantajlardan siz de mutlaka faydalanın. Bir doğum hazırlık kursu sizi hem bedenen hem zihnen doğuma hazırlayacaktır. Böyle bir kurs sizi yeni ‘‘mesleğinize’’, anneliğe yaklaştıracak. Bu kurslarda emzirmeyi ve bebek bakımını öğrenebilirsiniz; ayrıca eni hayatınızdaki değişiklikler de sürpriz olmaktan çıkacaktır. 

BEBİŞİMİZİ YIKAMAK




Bebeğin sağlıklı bir cilde sahip olması cildinin temiz tutulması ile yakından ilişkilidir. Bebeğin banyosu titizlikle yapılmalıdır. Bu durum aynı zamanda anne ile bebek arasında sevgi ve iletişim bağlarının kuvvetlenmesi açısından da önemlidir. Bebeğin günaşırı yıkanması yeterlidir. Ancak, temizliğin aşırı boyutlara getirilmemesi gerekir. Her mamadan sonra yüzünün ve her alt değiştirmeden sonra bezli bölgenin temizlenmesi yeterlidir.


Bebeğin aç iken banyo yaptırılması da çok önemli bir konudur. Eğer tok karnınayken banyo yaptırırsanız bebeğin kusmasına neden olabilirsiniz.
Bazı aileler bebeklerini sabahları yıkarken, bazıları da akşamları son emzirmeden önce yıkamayı tercih ederler. Hepsi de uygundur, çünkü böylelikle bebeğiniz belli bir tempoya alışır. Ama bazen koşullara göre değişiklik yapmak gerekebilir.

Yıkamaya Başlamadan Önce Yapılacaklar: 
Banyo için gereksinim duyabileceğiniz her şeyi elinizin altında hazır bulundurun.

Küvet bel hizanızda olsun. Oturmak ya da çömelmek yerine ayakta durmayı bel sağlığınız için tercih edin.

Banyo suyunun uygun sıcaklıkta olduğundan emin olmak için bileğinizin içi veya dirseğinizle suyun sıcaklığını kontrol edin.

Bebeğinizi soyun ve havluya sarın, henüz alt bezini çıkartmayın.

Bebeğinizi kesinlikle suyun yanında yalnız bırakmayın.

Başını ve Vücudunu Yıkama: 
Bebeğinizi bir havlu üzerine yatırarak soyun. İdrar ve kaka gibi sürprizlerden korunmak için alt bezini hala çıkartmanıza gerek yok. Havluyu vücuduna sararak, sol elinizle boynunu destekleyip, vücudunu kolunuzun üstüne yaslayarak koltuğunuzun altından destekleyin ve yüzü yukarı bakar şekilde banyo küvetinin üzerine alın, saçlarını bebeğe uygun, gözünü yakmayan bir bebe şampuanı kullanarak, küvetteki suyla veya yanınızda hazır bulundurduğunuz durulama suyunu dökerek durulayın. Ardından sert olmayan, yumuşak dokunuşlarla kurulayın.
Yere yatırıp havlusunu açın, bezini çıkarıp gerekiyorsa alt temizliğini yapın. Banyo süngerini bebe sabunu veya bebe banyo köpüğü ile köpürtün ve havlu üzerinde vücudunun her yanını, özellikle cilt kıvrımlarının arasını iyice silin. Kolunuzla omzu ve boynu destekleyerek, elinizle koltuk altından kavrayın. Diğer elinizle ya kalçalarından destek alarak veya bacaklarından kavrayın ve banyo küveti içindeki suya, önce ayak ve bacaklarını daldırarak yavaşca tüm vücudunu başı dışarıda kalacak gibi sokun. Suyla vücudunu durularken bebeğinizin rahatlamasını sağlayın. Aynı şekilde tutarak temiz havlu üzerine alın. Tüm vücudunu yumuşak hareketlerle kurulayın. Cilt boğumlarını iyi kurulamayı unutmayın. Bebeğinizin büyüyüp aşırı hareketlendikten sonra havlu üzerinde sabunlamak daha zor hale geleceğinden bu işlemi banyo küveti içinde yapabilirsiniz.

Bebeğin Küvette Yıkanması

8 ayla 1 yaş arasında bebek, banyoda daha büyük bir küvette yıkanmaya başlayabilir. Bu banyo ona daha zevkli gelirken, sizin daha çok dikkatli olmanızı gerektirecektir.

Bebek banyo yaparken; kayıp düşmemesi, bir yere çarpmaması ve su yutmaması için her an tetikte olmalısınız. Küvetin yüzeyine yapışabilen yumuşak bir sünger koymanız ve içinde 10 cm den fazla su bulundurmamanız tehlikelerden uzak durmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bebeğinizi banyo yaptırırken hem siz hem de bebeğiniz birlikte güzel zaman geçirebilirsiniz.

Philips AVENT Natural Serisi







Philips AVENT Natural serisindeki göğüs pompaları, biberonlar ve biberon emzikleri, bebeğinize hayata en doğal başlangıcı sunabilmek için emzirmeyi ve biberonla beslenmeyi kolaylaştırıyor
Her anne bebeğini en doğal şekilde beslemek ister. Annelerden ilham alınarak geliştirilen yeni Philips AVENT Natural Serisi, biberonların tasarımını ve dokusunu bebekler için en doğal hale getirirken, göğüs pompaları ile de annelere en rahat kullanımı sunuyor. Biberon ile beslenmeyi emzirmeyle en doğal şekilde birleştiren annelerin 1 numaralı tavsiyesi*

Philips AVENT’in yeni Natural Serisi; göğüs pompaları, biberon emzikleri ve biberonları ile annelerin tüm ihtiyaçlarına yanıt oluyor.

Bebeğini emzirirken rahat etmek anneler için çok önemlidir... Philips AVENT ve Philips Centre for Health and Well-being tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre annelerın yüzde 23’ü, emzirirken sırt ağrılarından çok şikayetçi olduğu için ilk 3 aydan sonra bebeklerine anne sütü vermeyi bırakıyor. Emzirme uzmanları ile birlikte geliştirilen Philips AVENT'in yeni Natural Serisi’nde bulunan Manuel ve Elektronik Göğüs Pompaları, annelere rahatlık sunacak ve bebeklerin daha fazla anne sütüyle beslenmesine imkan sağlayacak şekilde geliştirildi. Annelere daha rahat sağma pozisyonu sağlayan Philips AVENT Comfort Pompalar, sütün biberona aktığından emin olmak için annelerin öne doğru eğilmeleri sorununu ortadan kaldırıyor. Manuel pompaların ele uyumlu yapısı sayesinde pompalama işlemi daha az yorucu olurken, elektrikli pompalarda bulunan dört farklı ayar sayesinde anneler kendileri için en uygun olan ayarı seçebiliyor. Philips AVENT’in patentli beş yapraklı masaj başlıkları, bu seride de devam ediyor. Masaj başlıklarının daha yumuşak ve rahat dokusu, süt akışını harekete geçirerek daha fazla süt elde edilmesini sağlıyor.



Philips AVENT Natural Serisi Biberonları’nın tasarımları, bebekler için biberonla beslenmeyi de daha doğal hale getiriyor. Annelerden ilham alınarak tasarlanan yapısı ve eşsiz konfor sağlayan yaprakçılar, bebekler için göğüs ucuna yakın bir his oluşturuyor. Bu yapı, biberon emziğinin daha yumuşak ve esnek olmasını sağlıyor ve içeriye çökmeden bebeğin beslenmesine yardımcı oluyor. Biberon ile beslenmeyi emzirmeyle birleştirmeyi kolaylaştıran bu tasarım, hem anne sütüyle beslenen hem de ek gıdaya geçen bebekler için kolaylık sağlıyor. Ayrıca diğer tüm biberon emziklerinde olduğu gibi tatsız ve kokusuz silikon malzemeden üretilen biberon emzikleri, Natural serisinde de devam ediyor.
Philips AVENT Natural Serisi Biberonları’nda bulunan gelişmiş ve yenilikçi, özel antikolik valf sistemi ile havanın bebeğinizin midesine girmesi engelleniyor. Böylece bebeğiniz hava yutmuyor, kolik sancısının şiddeti de önemli ölçüde azaltılmış oluyor. Tutuşu kolaylaştıran ergonomik yapıya sahip Philips AVENT Natural Serisi Biberonlar’ın 125 ml ve 260 ml olmak üzere iki farklı çeşidi bulunuyor. Polipropilen malzemeden yapılan Philips AVENT Natural serisi biberonları BPA içermiyor.
1’den 4’e kadar farklı seçenekleri bulunan delikleri ile bebeğinizin ihtiyacına ve besinin yoğunluğuna göre en ideal tercihi yapmanızı mümkün kılan Philips AVENT Natural Serisi Biberon Emzikleri, aynı biberonlarda olduğu gibi, eşsiz konfor sağlayan yaprakçıklı tasarımı sayesinde daha esnek. Anne göğsüne benzer yapısı ve şekli sayesinde emzirme ve biberonla beslemeyi birleştirme daha da kolaylaşıyor. Geliştirilmiş ikili özel antikolik valf sistemi ile bebeğinizin hava yutmasını engelleyerek kolik sancısını azaltıyor.
Philips AVENT Natural Serisi’nde ayrıca aksesuar olarak satılan Patentli Masaj Başlığı’nın büyüğü de seçenek olarak sunuluyor. Masaj başlığının göğüs ucu ile uyum sıkıntısına son veren bu başlık, Philips Avent Comfortserisindeki tüm göğüs pompaları ile de uyumlu.

Philips AVENT Natural Serisi’nin hiçbir ürünü BPA maddesi içermiyor. Annelerin 1 numaralı tavsiyesi Philips AVENT’in yeni Natural Serisi, bebeğini doğal ve rahatça beslemek isteyen annelerin vazgeçilmezi olacak