10 Mart 2012 Cumartesi

BEBEĞİNİZİN ATEŞİNİ NASIL ÖLÇERSİNİZ?

Ateş ölçümü genellikle koltuk altından yapılır.Ancak ölçümü bebeğiniizn makatından da yapmanız gerekebilir.Bir diğer ateş ölçüm yolu da kulaktır.
Kulak termometrelerinin kullanımı bebeğinizin 6 aylık olduktan sonra uygun olabilir.Yine de kulak ve kulak yolundaki iltihaplarda ve buşon varlığında yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkabilir.Civalı termometre kullanıyorsanız önceden termometreyi silkekleyerek göstergenin 36derecenin altında olmasını sağlamanız gerekir.

KOLTUK ALTINDAN ATEŞ ÖLÇME:

*Bebeğinizin ateşini koltuk altınadan ölçmeden önce bu bölgenin kuru olduğunda emin olun.Termometrenin ucunu bebeğinizin koltuğunun altına yerleştirin ve kolunu sıkıca vücuduna birleştirin.
*Dijital termometre kullanıyorsanız alarmı ötene dek bekleyimn.Bazı termometrelered alarm öttükten sonra bir müddet daha beklemek gerekebilir.

MAKATTAN ATEŞ ÖLÇME:

*kesinlikle sivri uçlu olmayan bir termometre kullanın.
*Termometrenin ucunu vazelinle kaplayın.
*Termoetreyi bebeğinizin makatına nazik bir şekilde yerleştirin; içeri 1 cm'den fazla itmeyin.
*Dijital ise termometrenin alarmı ötene dek bekleyin.

TERMOMETREİNİN BAKIMI:

Kullanımdan sonra termometrenizi ılık sabunlu su ile yıkayın ve ispirto ile temizleyin.Kırılmaması için termometrenizi plastik koruma kılıfında saklayın.

HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ


Hasta çocuğun beslenmesi hem anne -babalar için endişe kaynağıdır hem de çocuk için çoğu zaman stres ve rahatsızlık yaratır.Hastayken çocuğunuzun normalden daha az yemek yemesi sizi endişelendirmesin. Ateşli olmayan mikroplu hastalıklar sırasında bile çocuklarda iştasızlık gelişebilir.Ayrıca kusma ve ishal gib bazı hastalık belirtileri de yetersiz besin alımını daha da arttırabilir.

Önemli olan hasta çocuğun dengeli ve kaliteli biçimde beslenmesidir.Hasta çocuk sık sık ve azar azar beslenmelidir.İshal söz konusuysa, çocuğa enerjiden zengin muz, patates, yoğurt ve muhallebi gibi besinler verilmelidir.

Hasta çocuğun beslenmesinde bazen direnç arttırıcı vitamin ve mineral desteği sağlanması gerekebilir.Örneğin, ishal sırasında çinko desteğinin sağlanması, ishal süresini ve şiddetini azaltmaktadır.Hastalık sırasında yeni ek besinlere başlanmamlıdır.Açıkta satılan, kalitesinden ve hijyeninden emin olunmayan yiyecekler yedirilmemelidir.( Aslında bu tür gıdaların çocuk beslenmesinde asla yeri olmamalıdır.)
Çocuğun sağlık durumu düzeldikten sonraki bir hafta boyunca sık aralıklarla ve özenli beslenmesine devam edilmelidir.Nekahat döneminde ve sonrasında çoğu çocuk hastalık sırasında ortaya çıkan beslenme açığını kapatır.Ancak bu dönemde direnci düştüğü için kolayca tekrar hastalanabilir.


Kaynak: Yasamın İlk Yıllarında Çocuk Sağlığı ve Bakımı- Prof. Dr. Gülbin GÖKÇAY