12 Şubat 2014 Çarşamba

BEBEĞİMİZİ BESLERKEN İHİTYACIMIZ OLANLAR


*Süt Sağma pompası
Doğum öncesinden alınması gerekenlerin başında yer aldığına inanıyorum.Evde çalışmayan bir anne bile olsanız gerek fazla sütü sağmak,gerekse sütünüzü arttırmak için bir pompaya ihtiyacınız olacaktır.Özellikle hastaneden eve geldiğiniz ilk günlerde sütünüz olgunlaşmaya geçerken bazen bebeğin ihtiyacından fazla süt üretebiliyor vücudunuz. O zaman sağarak hem kendinizi rahatlatmak, hem de sütünüzün devamlılığı için sağmaya gerek vardır.Onun için doğum öncesinde hangi tip hangi marka alacağınıza karar vermekte fayda vardır.Ben Medela marka tekli pompa kullandım. Medela'nın yanı sıra Lansinoh'un ikili pompasını kesinlikle tavsiye ederim.İki göğüse aynı anda ileti vererek hem hızlı hem de daha fazla süt sağmanıza destek veren bir pompadır.

Göğüs ucu kremi:
Ben göğüs ucu kremi olarak Lansinoh'un kremini kullandım.Doğumdan önce 36. haftadan sonra rahatlıkla kullanabileceğiniz bir krem. İçeriğinde Lanolin bulunduğu için göğüs ucuna çok iyi gelecektir. İlk günlerde göğüs uçlarınız  hassaslaşır ve bazen çatlaklar olmaya başlayabilir. O zamanlarda ise E vitamin kapsülleri tavsiye ederim. Günde 1 ya da 2 kere kapsülün ucunu delip, göğüs ucunuza sürün. Biraz açıkta kalsın.İnanın hemencik toparlanacaktır.


Göğüs ucu pedi:
Bunun için Lansnoh'un pedlerini tavsiye ederim. Sıvıyı tamamen içinde hapsettiği için göğüs ucunuzun nemli kalmamasını sağlayacaktır.. Bu da sizin mantar enfeksiyonu gibi nemli yerde oluşabilecek enfeksiyonlardan kurtaracaktır.

Göğüs ucu kalkanı:
Özellikle göğüs ucu çatlak olduğunda hayat kurtarıcı bir ürün. Bunun için Avent'in göğüs ucu kalkanını kullandım.Çok kullanışlı ve hava aldıran bir ürün.


Süt Saklama poşetleri: 
Bu poşetleri seçerken hijyeninden emin olmak çok önemli. Kolay kolay delinip, işlevini
yitirmemeli. Bunun için de Lansinoh tercih etmiştim.Hiç bir sıkıntı da yaşamadım.







Silikon göğüs ucu:

Emzirme döneminde göğüs ucunun olup-olmamasını emzirmeyi etkilemese de annenin işini kolaylaştırıyor. Eğer göğüs ucunuz yoksa silikon göğüs ucu kullanabilirsiniz. Benim de aynı sorunum vardı.Bunun için Avent'in BPA %0 olan silikon uçlarını kullandım.Ayrıca göğüs ucunu çıkarmak için pompa ile 1-2 kere sağma yaptığınızda da göğüs ucunuz hemen çıkacaktır. Ayrıca Lansino'un göğüs ucu çıkarıcısını kullanmıştım.



Biberon
*Doğum öncesinden biberon alıp,evde stok yapmasak da çeşitleri hakkında bilgi edinmekte fayda vardır.Bazı bebekler özellikle annelerini emerken biberon almaya biliyorlar. Bazıları ise ilk günlerde biberon almaya başlıyorlar.Burada önemli olan biberonun bebeğin ayına uygun olmasıdır. Biberonların paketlerinin üstünde hangi aya uygun olduğu mutlaka belirtilmiştir. Bunun dışında anne memesine en yakın olan çeşitleri tercih etmek de çok önemlidir. Çünkü bebekler biberonu alınca annesini emmek istemeyebilir. Emme şekli olarak birbirinden çok farklıdır. Bir bebek annesini emerken tüm çene , yüz kaslarını kullanırken, biberonda hiç zorlamadan süte ulaşabilmektedir. Avent'in yeni çıkardığı Naturel serisi çok başarılı ve Medela'nın Calma adlı biberonu gerçekten emzirirken kullanılabilecek biberonlar.

•Biberon emzikleri 
Kaynatılabilir, sterilize edilebilir, kaynatıldığında su ve ısıdan etkilenmez ve şekli bozulmaz olmalıdır. Kullanılan madde bakımında kauçuk ve silikon, şekil bakımından ise yuvarlak uçlu standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur.

•Biberon ısıtıcısı 

Pompa ile çekilmiş anne sütünü, sütlü mamayı, sütlü içecekleri ve bebek mamalarını ısıtmanın hızlı ve güvenli yoludur.

•Biberon fırçası 
Biberon ve emziklerin temizlenmesinde kolaylıktır.

•Biberon taşıyıcısı -Termal çanta- termos 

Biberonları bir süre sıcak veya soğuk tutmaya yarar. Özellikle seyahatlerde oldukça faydalıdır.
Ben Termal çantaları öneririm.Süt taşımanın yanı sıra ek gıda döneminde de çok işe yarayacaktır. Avent'tin Termal çantasını kullandım ve çok memnun kalmıştım.

•Biberon mixeri 
Bebek mamasını biberon içinde karıştırmak ve hazırlamak için kullanılır.
Son dönemlerde hemen hemen her markada var. Çok gerekli bir ürün değil, bence..

•Sterilizatör 
Yoğun ısısı ile biberon ve emziklerdeki bütün mikropları kısa sürede öldürür.
Özellikle biberon veya emzik kullanıyorsanız hayat kurtarıcı bir ürün. 

•Sterilizatör/Sebze Haşlayıcısı 
sterilizatör özelliğinin yanı sıra, bebekler için buharla sebze haşlayabilen tipleridir.
Bu üründe hemen hemen her markada bulunuyor.Bebeklerin ek gıdaya geçtiği dönemde püre şeklinde vermek için işe yarar görünse de pütürüklü gıdaya geçiş döneminde dikkatli kullanılmalıdır.




Emzirme kıyafetleri: 
Özellikle emzirme döneminde bu tip kıyafetler annenin rahat olmasını sağlıyor. Dışarıdayken emzirme önlüğü kullanılacağı gibi emzirme tshirtleri ve elbiseleriyle de çok rahat edebilirsiniz. Ben hem hamileyken, hem de emzirme döneminde Happymik tshirt ve elbiselerini kullandım.Gerçekten de çok rahattı.


Emzik
Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Kauçuk ve silikon ayrıca standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur. Avent'in emziklerini kullandım.Emzik alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey; ayına uygun olmasıdır. Her ay da değiştirmekte fayda vardır.
•Uyku emzikleri 
Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Normal emzikler gibi kauçuk, silikon, damaklı ve standard olanları vardır.

•Emzik Bandı ve Emzik Zinciri 
Bir ucu bebeğin yakasına iliştirilen emzik bant ve/veya emzik zincirleri bebeğin emziğinin yere düşerek, kirlenmesini ve kaybolmasını önler.

•Emzik kutusu


•Diş kaşıyıcı/Soğutucu Dişlikler Diş çıkartmanın verdiği sancıyı hafifletir ve diş etlerindeki harareti alır.

Besin maddeleri
•Toz mamalar (Proteini Anne Sütüne Adapte Doyurucu Başlangıç Mamaları)

•Katı gıdalara geçişle birlikte gereken besin ve malzemeler (6. aydan itibaren)

•Kavanoz mamalar

•Bisküviler    

•Ek gıdalar



Yukarıda saydıklarımı eğer mama kullanacaksanız bunu doktorunuzun tavsiye ettiği marka olmasına dikkat edin. Kafanıza göre mama alıp, bebeğinize vermemenizi öneririm.

•Mama tabağı
Konulduğu yerde sabit olarak durabilen vakumlu tabanlılar tercih edilmelidir. Avent'inkileri çok beğenmiştim.

•Mama kaşığı
Sapı plastik kaşık kısmı paslanmaz çelikten yapılmış olmalı ve bebeğin kolayca tutabileceği büyüklükte olmalıdır.

•Çatal kaşık bıçak seti

•Alıştırma Bardağı 
Devrilmeyen, bebeğin kendi başına sıvı gıdaları içebilmesini sağlamak için rahatlıkla tutabileceği hafiflikte dizayn edilmiş olmalıdır) Avent ve Chicoo'nun alıştırma bardaklarını kullandım.Altuğ direkt bardaktan içmeye başladığı için çok kullandığımızda söylenemez.Daha çok pipetli bardak kullandım.





•Mama sandalyesi 
Yüksekliği ayarlanabilir, koltuk sırtı yatırılabilir, tekerlekli ve masaya monte edilebilir tipleri tercih edilmelidir.

•Önlük










Kitap Önerisi: Dr. Bernard Valman’ın kitabı “Çocuğum Hastalandığında Ne Yapmalıyım?”




Çocuk sağlığı kitapları ve makaleleri birçok dile çevrilen Dr. Bernard Valman tarafından hazırlanan “Çocuğum Hastalandığında Ne Yapmalıyım?” adlı kitap, raflardaki yerini aldı. İngiliz Tıp Derneği’nin kontrolünde hazırlanan kitap, çocukların doğum sonrası ve büyüme döneminde karşılaştıkları hastalık ya da fiziksel yaralanmalarda acil tavsiyelere ihtiyaç duyan ebeveynlerin yardımına yetişiyor. Rahat okunabilir dili, görsel zenginliği ve bilgilendirici tablolarıyla dikkat çeken eser; çocuk anatomisi ve gelişim süreci, beslenme, can güvenliği ve sağlığı ile her yaştan çocuğun karşılaşabileceği sağlık sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemleri konularında Dr. Bernard Valman’ın tecrübelerini anne babalarla paylaşıyor.

Bebeklik ve ergenlik dönemlerinde görülen hastalıklar, rahatsızlıklar, yaralanmalar ile ilgili kapsamlı bilgilerin yer aldığı kitap, ailelerin bilinçli kararlar almaları konusunda başucu rehberi niteliği taşıyor. Kitap, ilk yardımda öncelikli konular, ağız ve diş sağlığı, kas, kemik ve eklem rahatsızlıkları, cilt sorunları, genetik ve hormonal bozukluklar, kan ve dolaşım hastalıkları, solunum, sinir, sindirim sistemleriyle ilgili birçok konuda okuyucuyu bilgilendiriyor. Çocuklarda davranışsal ve ruhsal sorunlara da yere veren kitap, takıntılı davranışlar, korkular, dikkat eksikliği, konuşma ve yeme bozuklukları, anti sosyal davranışlar, öğrenme zorluğuna dair tespitleri ve önerileri içeriğine taşıyor.
Mikado Yayınları tarafından Türkçeleştirilen ve Medikal Danışman Prof. Dr. Özay Arıkan Akan’ın da katkılarını sunduğu kitap, 45 TL fiyatıyla anne babalarla buluşuyor. 
Yayınevi         : Mikado Yayıncılık
Sayfa Sayısı   : 216
Etiket Fiyatı   : 45 TL