10 Aralık 2012 Pazartesi

EK GIDALARA GEÇİŞTE ÖNEMLİ KONULAR



Anne sütü ile beslenme bebek beslenmesinin her döneminde en önemli besin kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almaları önerilmektedir. Bununla birlikte ek gıdalara ne zaman, nasıl, hangi gıdalar ile ve hangi şekilde geçileceği hep sorulan sorulardır.
 Ek gıdalar bebeğin ilk defa aldığı gıdalar olması nedeni ile her zaman alerji, bu besinden hoşlanmama gibi durumlar söz konusu olabilir. Aşağıda gösterilen tablo ile hangi ek gıdaların hangi dönemde verilebilieceği, bebeğin barsak gelişim kapasitesi ve yaşına göre belirtilmiştir.


Tabloda temel besin kaynaklarımızdan inek sütü, balın olmadığını göreceksiniz. Çünkü bu gıdaların bir yaşın altındaki bebeklere verildiğinde oldukça fazla alerji, enfeksiyon ve zehirlenme riski olduğu bilinmektedir.

Ek Besinler Verilirken Dikkat Edilecek Konular
  • İlk kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir. Bu dönemlerde bebeklerin alerji, döküntü, ishal kabızlık gibi sorunları dikkatle takip edilmelidir.
  • Ek besinler tek öğün olarak ve çok az miktarlarda verilmeye başlanmalıdır. Bebeğin alımına uygun olarak verilen miktar ve öğün sayısı arttırılmalıdır.
  • İlk kez verilecek besinler bebek açken denenmelidir.
  • Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.
  • Tüm besinler kaşık ile verilmelidir.
  • Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve, dondurulmuş yiyecek, katkı maddeli hazır besinler çocuğa verilmemelidir. Hazırlanan besinler uzun süre oda ısısında bekletilmemelidir.
  • Besinler gıda hijyenine uyularak hazırlanmalıdır
Evde Hazırlanacak Yiyecekler İçin Öneriler
  • Taze sebze, meyve ve etlerin seçilmesi
  • Kullanılacak tüm alet ve kapların temiz olmasına dikkat edilmesi
  • Yiyecekler hazırlanmadan önce ellerin yıkanması
  • Yiyeceklerin mümkün olduğunca az su ile yıkanıp temizlenmesi
  • Yiyeceklerin mümkün olduğunca az su ile pişirilmesi ve fazla pişirilmemesi
  • Tuz katılmaması, eğer şeker katılacaksa piştikten sonra katılması, bal kullanılmaması
  • Gıdaların kolayca ezilebileceği kadar su konulması
  • Yiyecekler püre haline getirildikten sonra porsiyonlar halinde dondurularak derin dondurucuda saklanabilir.
Ek gıdalara Erken ve Geç Başlamada Karşılaşılan Sorunlar
Erken
  • İshal ve alerjik hastalıklar
  • Anne sütünde azalma
  • Kilo kaybı
  • Obesite
  • Aşırı böbrek mineral yüklenmesi
Geç
  • Büyüme geriliği
  • Kilo kaybı
  • Mikronutrient eksiklikleri




22 ARALIK 'DA “BEBEİMGELİYOR” ESRA ERTUĞRUL İLE EK GIDAYA GEÇERKEN BİLMEMİZ GEREKENLER



         



 Hepimiz bebeklerimiz doğduğunda nasıl bebeğimi emzireceğim, sütüm yetiyor mu gibi kaygılar yaşadık. Zamanla herkes belli bir düzen oluşturdu.
Tam “oldu” derken bebeklerimizin artık ek gıdaya geçmesi gerekiyor. Bu dönem çoğu anne için yine bir kaygı, kafa karışıklığı demek. Eğer sizin de kafanız karışıyor, acaba nereden başlasam, doğru mu yapıyorum acaba gibi kaygılar taşıyorsanız bu eğitimim tam size göre.

 Ek gıdaya geçerken ;
-Ek gıdalara neden başlanır?
-Ek gıdalara ne zaman başlanmalıdır?
 -Anne sütü alan bebeğe 4. Aydan sonra ek gıda başlanmalı mı?
 -Anne sütü alan bebek, 6-12 ayılık dönemde nasıl beslenmeli?
 -Ek gıdalara başlayınca anne sütü azalırsa ne olacak?
 -Ek gıdalara başlarken dikkat edilecek konular nelerdir?
 -Bebek ek gıda istemezse ne yapılabilir?
 -Pürtüklü gıda alırken bebek öğürürse ne yapılabilir?
-Acaba blender kullanmalı mıyım?
-Diş çıkarma döneminde ne yapmalı?
 -Ek gıdalara başlandığında anne-bebek ilişkisi
 -Bebek ne zaman kaşık kullanmaya başlanmalı?
 -Devam sütleri, kaşık mamaları hakkında bilmeniz gerekenler
 -Örnek tarifler konularını içermektedir.

 Eğitimlerimize ister bebeğinizle ister tek başınıza katılabilirsiniz.

Eğitim yeri: Miniaktivite Anne Çocuk Atölyesi
www.miniaktivite.com

Eğitim tarihi: 22 Aralık Cumartesi saat 16:00

Eğitim ücreti: 60 TL+KDV

Seminere katılımcı sınırlıdır, rezervasyon için ertugrul.esra@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.